Avtalet för P-hustomten i Mölnlycke riskerar att avbrytas

De politiska konflikterna kring p-hustomten i Mölnlycke fortsätter. Sverigedemokraten Peter Arvidsson (SD) vill att Härryda kommun ska bryta avtalet med fastighetsbolaget Mama management. Förvaltningen ska på torsdagens kommunstyrelsemöte presentera en konsekvensanalys om kommunen väljer att dra sig ur avtalet.

ANNONS

Vändorna har varit många och motsättningarna hårda när politikerna diskuterat byggnationen för p-hustomten vid Mölnlycke centrums västra entré. Den nu styrande minoriteten med kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) i täten gav fastighetsbolaget Mama Managament AB ett markanvisningsavtal. Det vill säga bolaget fick ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av p-hustomten för bebyggande.

I ett tidigt skede diskuterades planerna för ett 16-våningshus på platsen, men planerna väckte motstånd från Mölnlyckebor och den politiska oppositionen.

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) sa då till Lokalpressen (13/9-20) att planerna på ett höghus inte längre låg på bordet. Istället diskuterades flera andra alternativ där lägenheter byggs ovanpå nuvarande p-huset.

ANNONS

Kritiken från oppositionen

Men kritiken från oppositionen gällde inte bara byggandet av ett höghus med 16 våningar utan även att bolaget Mama management AB ensamt fick rätten att ta fram förslag för byggnation. Socialdemokraten Patrik Linde tyckte istället att en tävling skulle utlysas där fler aktörer fick komma med förslag för byggnation.

Peter Arvidsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Härryda, är inne på en liknande linje.

– Ingen tycker p-huset är vackert, vad man ska göra istället finns det ju en rad förslag på och i framtiden kanske en arkitekttävling skulle kunna vara en väg framåt. Men i första hand vill vi komma ur avtalet och ta det därifrån, säger Peter Arvidsson (SD). Till Härryda-Posten säger han att hans förhoppning är att SD ska kunna samla en majoritet för att avbryta avtalet.

Den rödgröna oppositionen har ännu inte kommit fram till vilken väg de vill gå, uppger Patrik Linde till Härryda-Posten.

– Vi är inte helt klara med att kommunicera ut vår ställningstagande i det ännu.

När kan ni göra det?

– Jag tror vi kommer kunna göra det senare i veckan när vi är färdiga, säger Linde och understryker samtidigt att de nya förslagen från fastighetsbolaget är bättre än tidigare.

ANNONS

– De ser aptitligare ut om man får uttrycka sig så, säger han och tillägger:

– Men det finns en hel del knäckfrågor kvar. Exempelvis: ’hur gör man med befintligt p-hus på tomten?’. För samtidigt behöver vi parkeringsplatser i centrala Mölnlycke. Så det är en bra bit kvar innan problemet är löst.

Förvaltningen: ”Marginella ekonomiska konsekvenser”

I december initierade Arvidsson att förvaltningen skulle se över möjligheten att helt avbryta det avtal om markanvisning som kommunen ingått med Mama management. De rödgröna har också begärt att förvaltningen ska titta på vad de eventuella konsekvenserna kan bli om avtalet bryts.

Förvaltningen förväntas presentera vad de kommit fram till i frågan och vilka rättsliga konsekvenser ett brutet avtal skulle kunna leda till under torsdagens möte.

I förvaltningens presentation skriver textförfattarna bland annat att det inte finns några juridiska argument för att bryta avtalet men om styrelsen väljer att avbryta får det endast marginella ekonomiska konsekvenser och troligtvis inga rättsliga konsekvenser.

– Enligt förvaltningen verkar det inte vara några problem att häva avtalet rakt av och jag ser fram emot att ställa frågor till förvaltningen för vad som är bästa vägen framåt, säger Arvidsson (SD).

LÄS MER:Utredning om idrottshall klar – frågan tas ett varv till i kommunstyrelsen

LÄS MER:Susanne Gustafsson från Härryda vann en bil värd 620 000 kronor

LÄS MER:Förslaget: Ingen simhall i östra delarna av Härryda

ANNONS