Csaba Bene Perlenberg: Ta inte journalistiken för given

Journalistik ska peta där det är obekvämt. Men att journalister ska behöva betala med risk för hälsa och liv bara för att göra sitt jobb är helt orimligt – och oacceptabelt.

ANNONS

Överträdelser mot press- och mediefriheten ökade med nästan 25 procent under 2022. Detta enligt en rapport av Media Freedom Rapid Response (MFRR) och European Centre for Press and Media Freedom som nedkom häromveckan. Över 800 överträdelser har registrerats, där överträdelser under Rysslands anfallskrig i Ukraina står för den stora merparten av ökningen.

Det handlar inte bara om händelser som på olika sätt har hindrat eller sökt hindra journalister från att utföra sitt jobb – tio journalister har mördats, en i Turkiet och nio i Ukraina. Det har handlat om verbala angrepp men även juridiska och fysiska angrepp.

I överträdelserna som inträffade i EU-länder var en femtedel av dem fysiska medan två femtedelar var verbala.

ANNONS

Sverige är knappast fredat. Under förra året mer än fördubblades överträdelserna mot journalister och publicister: Nio fall gällande 18 olika personer eller titlar har registrerats. En av de allvarligaste händelserna inträffade i mars för ett år sedan då den turkiska journalisten Ahmet Dönmez, som tidigare jobbat för tidningen Zamat, angreps och misshandlades av oidentifierade personer i Stockholm.

Rapporten pekar uttryckligen ut Sverigedemokraterna gällande överträdelser mot journalister och yttrandefriheten. Dels nekade partiet flera medier tillgång till partiets valvaka förra hösten, dels nämner rapporten uttalandet om ”journalistrugby” som Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund gjorde efter valet.

Granskningar och bevakning som gör skillnad för Härrydabornas vardag.

Journalister har ett enkelt uppdrag som ibland kan bli onödigt svårt –och farligt: Att ställa frågor, att bevaka och rapportera, granska och utkräva ansvar i det lilla och det stora. Vi som ägnar oss åt journalistiken och publicistiken gör det för att vi tror på att ett demokratiskt samhälle mår bra av att det finns de som försöker reda ut vad det är som händer eller hänt – och varför. Min egen bestämda uppfattning är att informerade samhällsmedborgare, i vårt fall läsare, blir till mer aktiva och ansvarstagande samhällsmedborgare.

För visst kan journalistiken påverka, även om det inte är syftet med journalistik: I förra veckan tog kommunstyrelsen i Härryda beslutet att förbättra sina rutiner efter att Härryda-Posten uppmärksammat läsekretsen – och politikerna! – om en direktupphandling värd 40 miljoner kronor. Det var möjligt efter att Stampen satsat och återuppstartat Härryda-Posten under hösten. Resultatet: Granskningar och bevakning som gör skillnad för Härrydabornas vardag.

ANNONS

Härryda-Postens reportrar agerar i ett relativt tryggt klimat. Våra kollegor vid frontlinjen i Ukraina arbetar under helt andra omständigheter. Men vi är besjälade av samma uppdrag: Att göra vårt jobb utefter bästa förmåga. Och vi gör det på uppdrag av er – våra läsare och framtida prenumeranter.

LÄS MER:Personuppgifter i LSS-ärende var synliga – kommunen anmäler sig själv

LÄS MER:Efter Härryda-Postens granskning: Nya rutiner införs för direktupphandling

LÄS MER:Härryda nästan enigt med Västsverige om ny 35 minutersjärnväg mellan Göteborg och Borås

ANNONS