Trots överetablering – padeldöden kommer inte till Härryda

Padeldöden är ett begrepp som blivit allt mer aktuellt. Men när Härryda-Posten ringer upp anläggningarna i padelmeckat Härryda kommun är tongångarna generellt positiva.
– Padeldöden är ett uttjatat begrepp som inte stämmer, säger Niklas Evheden, ägare av Östermalmshallen padel.

ANNONS
|

Åtta anläggningar erbjuder totalt 27 padelbanor i Härryda kommun. Det innebär att det finns en padelbana per knappt 1 400 invånare i kommunen.

Frågan är om åtta anläggningar kan överleva när mediernas rubriker på senare tid skiftat från padelboomen till den så kallade padeldöden? Härryda-Posten ringde upp anläggningarna i kommunen för att ta reda på svaret.

För de som inte vill förlora sina speltider är svaret lugnande. Padelbanorna verkar leva vidare. Den generella förklaringsmodellen är att anläggningarna har något mer att erbjuda än bara padel, eller att padelbanorna är sidoverksamhet till något annat.

”Otrolig tillväxt under hösten”

Enligt Niklas Evheden, ägare av Östermalmshallen padel, är padeldöden dessutom ett uttjatat begrepp som inte stämmer.

ANNONS

– Jag får statistik av grundaren för bokningssystemet Matchi löpande och faktum är att antal bokade padeltimmar varje månad ökar. Däremot finns det ju en överetablering och det är klart att det blir tufft för många anläggningar om man inte har något annat att erbjuda än en taskig padelhall i ett industriområde, säger Niklas Evheden och fortsätter:

– Men för oss går det bättre än någonsin. Förvisso öppnade vi ju i april, men vi har haft en otrolig tillväxt under hösten. Jag tror det har att göra med vad man har att erbjuda och vilket läge man har. Vi har en hall i centrum med kanske de finaste banorna man kan ha och en restaurang med fullständiga rättigheter.

Till nästa läsår kommer Östermalmshallen dessutom inleda ett samarbete med Hulebäcksgymnasiet när de öppnar nationellt idrottsgymnasium (NIU) för padel.

– Och det har vi redan sett att vi har jättefin tillväxt bland ungdomar. Så det är kul att man ser att intresset börjar öka bland dem också, vilket man kanske inte sett förut, säger Evheden som konstaterar att Östermalmshallen är i Mölnlycke för att stanna.

Här är padelbanorna i Härryda kommun

  • Padelborgen i Landvetter (5 banor)
  • Rådanäs padel i Mölnlycke (2 banor)
  • PDL Center i Mölnlycke (7 banor)
  • Pixbo Tennis i Mölnlycke (2 banor)
  • Sjöholmsparken i Landvetter (4 banor)
  • Östermalmshallen i Mölnlycke (6 banor)
  • Bäckaviken i Hällingsjö (1 bana)
  • Eskilsby gård (2 banor)

Tänker inte lägga ner

Ett exempel på en anläggning som har padel som en del av en större verksamhet är Rådanäs Padel som har två utomhusbanor i anslutning till Råda bryggeri. Även om man ser en risk i att banorna kan komma att bli mindre belagda framöver finns inga tankar på att lägga ner padelverksamheten.

ANNONS

– Vi hade bra med bokningar så länge det var trevligt väder. Sen började de ekonomiska problemen för gemene man egentligen efter det och självklart finns det ju en överetablering på marknaden. Men jag ser ju inte att vi står och faller med att padeln ska driva sig själv utan vi använder det som en del av vårt besöksintresse, säger Olle Liljas som är säljare på Råda bryggeri.

I liknande banor tänker Jon Läbom, klubbchef för Pixbo Tennis, vars två utomhusbanor har åtta år på nacken.

– Vi är ju en tennisklubb men vi ser det som ett trevligt och roligt komplement för medlemmar och gäster. I och med att det är två utomhusbanor har vi ju inte heller några större kostnader. Så vi är inte oroliga.

Hur har det utvecklats med bokningar?

– Både tennisen och padeln ökade ju under covid när folk var permitterade. Nu är vi väl tillbaka i nivåer som var innan covid, säger Jon Läbom.

Erbjuder spel mot proffsen

Sjöholmsparken i Landvetter som öppnade upp sin äventyrsanläggning med bland annat fyra padelbanor så sent som i somras är också trygga med att de går en ljus framtid till mötes.

– Vår verksamhet bygger på flera olika delar, och padel utomhus är inte överetablerat på samma sätt som inomhus. Det gör oss lite mindre sårbara. Vi har också en annan kategori spelare än traditionella padelanläggningar med en stor andel barn, unga och familjer eftersom vi försökt skapa en mötesplats, med bland mycket annat äventyrsgolf och glasskafé, säger Henrik Björklund, delägare av Sjöholmsparken.

ANNONS

På PDL Center Mölnlycke där man har sju banor att tillgå blev bokningarna kännbart färre under en tid. Därför tog man till ett nytt koncept där proffsen Johan Brunström och Diego Svensson, två av landets absolut bästa spelare, kom på idén att spela turneringar eller andra aktiviteter med och mot ”vanligt” folk.

Ett koncept som Johan Brunström säger har fått ett ordentligt uppsving.

– Konkurrenssituationen är hård där kunder har många val, men vi har ett koncept och en plan som vi tror stenhårt på. Vi har ett väldigt kompetent team på PDL Center Mölnlycke och vi gör allt vi kan för att höja kvalitén vilket våra kunder uppskattar, säger Johan Brunström.

Flygplatshotellets banor rivs

I Hällingsjö och på Bäckaviken Sports & Events där man har en padelbana i anslutning till sin bastuflotte är padelbanan också tänkt att stå kvar, även om de specifika bokningarna för padelbanan inte trillar in allt för ofta.

På Eskilsby gård har tanken aldrig varit att padelbanorna ska vara en affärsdrivande verksamhet och inte heller här finns några planer på att riva banorna.

En padelanläggning som dock fått lägga ner verksamheten under sommaren är Airport Padel vid Flygplatshotellet i Landvetter, där banorna snart ska rivas. Ytan kan istället komma att utnyttjas för till exempel parkering för hotellets gäster.

ANNONS

Härryda-Posten har också sökt Padelborgen i Landvetter.

LÄS MER:Helgtips i Härryda vecka 49: Mölnlycke storband, käpphästar och fotografi

LÄS MER:70-talshus på 159 kvadratmeter sålt i Hindås – priset: 5 250 000 kronor

LÄS MER:Attendos personal om kritiken mot Säteriet: ”Det räcker nu”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS