Vården i Härryda redo för en ny covidvåg: ”Vi är mer på tårna”

Mycket tyder på att smittspridningen av covid-19 ökar i samhället. I Härryda kommun upplevs läget däremot ännu som förhållandevis lugnt, men det finns beredskap att växla upp vid behov.
– Vi har dragit lärdom av pandemin, vi är mer på tårna, säger Linda Strandberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, i Härryda kommun.

ANNONS
|

Under oktober har forskare vid Göteborgs universitet märkt av att det skett en fördubbling av andelen coronavirus i avloppsvattnet i Västra Götaland, det rapporterar P4 Göteborg.

Att allt fler, för tillfället, verkar bli smittade av covid-19 har gjort att Västra Götalandsregionen mobiliserar inför en stundande smittspridningsökning. Den tidigare pandemisamordnaren, och nuvarande regionchefsläkaren, Marga Brisman, berättar att regionen från och med nu kommer att ha möten veckovis för att följa situationen så nära som möjligt.

– I förra veckan såg vi att covid-smittan ökade hos de som lades in på sjukhus samt att det fanns några utbrott i övrigt, så vi står sannolikt inför en ökad smittspridning. Vilket inte är så konstigt då covid-19, precis som säsongsinfluensan, växer sig starkare under sen höst och vinter, säger Marga Brisman.

ANNONS

Började vaccinera äldre redan i mitten av oktober

I Härryda känner den ansvariga medicinska sjuksköterskan Linda Strandberg sig väl förberedd, om det skulle ske en större smittökning i kommunen. För att förebygga smitta har alla som bor på äldreboende, också kallat särskilt boende, redan erbjudits att förnya sitt vaccin från mitten av oktober.

– Generellt sett har alla som bor på särskilt boende erbjudits och fått. Det kan finnas någon som har varit förkyld, eller varit på sjukhus, eller av någon anledning missat. Men då kommer de att få det i efterhand. Och i grund och botten handlar det ju om att hålla basala hygienrutiner och det är ju egentligen precis det som gäller även vid covid. Vi lutar oss ju helt på rutinerna ifrån smittskydd och vårdhygien som i sin tur baseras på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Hittills har det inte kommit till Linda Strandbergs kännedom att någon inom kommunens äldreomsorg skulle ha smittats av covid och behövt sjukhusvård i närtid.

– Sedan är det ju enligt riktlinjerna så att patienter eller boenden på särskilda boenden, eller som har hjälp av hemtjänst eller så, de ska ju provtas vid symtom. Men det är inte vi som bestämmer huruvida de ska provtas eller inte, utan det är det en läkare som gör. Och då är det läkaren som får svaren och vi får ju veta utifrån att vi ska vårda dem.

ANNONS

”Sjukdomen är inte längre lika farlig”

Det viktigaste skyddet är fortfarande att vaccinera sig och den 7 november rullar regionen ut sitt stora vaccinationsprogram där de ber så många som möjligt att ta en spruta.

– Vaccinet håller nere smittspridningen, men framförallt gör det att du inte blir allvarligt sjuk och det är det viktigaste för oss. Situationen med inläggningar på sjukhusen är redan ansträngd och det kan bli jobbigt om fler behöver läggas in.

Marga Brisman passar också på att skicka med lugnande besked till den som fortfarande känner stor oro för covid-19. Många är rädda för att det till exempel ska komma en ny variant på viruset som gör oss jättesjuka, men i nuläget finns det ingenting som tyder på det.

– Det går absolut att säga att sjukdomen inte längre är lika farlig som den en gång var, säger Marga Brisman, regionchefsläkare i Västra Götaland.

LÄS MER:SMHI: Då blir det minusgrader

LÄS MER:Ung man häktas efter bråk vid Landvetter resecentrum

LÄS MER:Direktflyg från Landvetter till New York läggs ner

ANNONS