Valfrihet, simhall och ett kungligt grattis

Under torsdagskvällen var det dags för en allmänpolitisk debatt i Härryda kommunfullmäktige. Ämnena var många men den röda tråden inte helt tydlig. Debattlusta fanns det dock ingen brist på. Och lite kunglig glans fanns det också.

ANNONS
|

Valfrihet i alla dess olika former förekom i flera inlägg, inte minst av liberalen Anders Halldén som pratade om valfrihet i alla dess former inom skolvärlden, äldreomsorgen och fler verksamheter.

– Man kan inte ställa kvalitet och valfrihet mot varandra. Vi måste ha både och, sade Anders Halldén (L) i en replik och menade att det fanns "auktoritära partier" som står mot Lagen om valfrihet.

– Valfrihet är kul. Det är bra att kunna välja färgen på bilen man kör. Men LOV är något annat. Det handlar inte om valfrihet, menade Monica Bengtsson (S) i en replik till Halldén (L). Bengtsson menade att valfrihet även måste innebära att invånarna kan välja ett kommunalt boende.

ANNONS

Kommunpartiet kritiska mot Landvetter Södra

Jan Gustavsson från Kommunpartiet fick i egenskap av representant för fullmäktiges minsta parti inleda debatten. Bland annat tog han stark ställning mot planerna Landvetter Södra.

– Kommunpartiet är för att vi ska utveckla de befintliga samhällena. Vi är inte sugna på Landvetter Södra. I de befintliga samhällena finns en infrastruktur som är jättemycket värd och vi vill ju definitivt bygga ihop Landvetter samhälle så att det inte delas av en motorväg. Ljudet måste bort för det är förödande för samhället, sade han.

Cykla till simhallen

Från Sportpartiets håll menade Martin Tengfjord att partiet kommer att arbeta vidare med partiets profilfrågor om folkhälsa och idrott.

– Vi ska jobba för att ta fram en cykelplan för Härryda kommun. Vi kommer påbörja arbetet för att på ett ansvarsfullt sätt få till en simhall, berättar Tengfjord.

Även centerpartisten Maria Kornevik Jakobsson nämnde simhallen, eller ”bassängen” som hon benämnde projektet för.

– Vi får vänta tills vi vet att pengarna är på plats, när vi gått igenom djupdykningen i lågkonjunkturen.

Kunglig hyllning

Ett av de mest oväntade inläggen stod socialdemokraten och fullmäktigeledamoten Robin Hododi för, som inledde sitt anförande med en kunglig gratulation på en prins födelsedag.

– Grattis till prins Oscar på sjuårsdagen, sade Hododi från talarstolen.

ANNONS

När Härryda-Posten stöter ihop med Hododi under en paus ger han följande förklaring till sitt kungliga grattis.

– Jag har alltid älskat det svenska kungahuset och monarkin. Det är inte många sossar som gör det men jag är ett stort fan. När jag gjorde lumpen och fick gå honnörsvakt på kungliga slottet fick jag se kungen och drottning Silvia. För mig var det priceless även om de inte minns mig, säger han och skrattar.

Socialdemokraterna har det inskrivet att ni vill avskaffa monarkin. Du bröt mot partilinjen i kväll?

– Det kommer jag alltid att göra. Jag kommer aldrig säga något annat. Det är flera andra partier som vill införa republik men vårt kungahus har ett sådant historiskt värde, så för mig är det viktigt att bevara det.

Det mottogs med skratt, hur tolkar du det?

– De kanske var lite förvånade. Och tyckte att det var lite udda. Det händer så mycket dåligt i världen men jag ville lyfta något positivt och kul.

Prins Oscar är hertig av Skåne och inte Västra Götaland, vad tänker du om det?

– Kronprinsessan Victoria är ju Västra Götalands hertiginna så vi får nöja oss med det. Men jag pluggade i Lund så lite koppling till Prins Oscar har jag ju!

ANNONS

Vorberg och Linde om debatten

Per Vorberg (M) och Patrik Linde (S) hade följande betraktelser om debatten.

– Vi är tio partier med många ledamöter och det blir inte så mycket debatt. Det är några få frågeställningar som blir debatt. Det hade kanske varit bättre att ha en temadebatt för då hade man kunnat gå in djupare. Nu är det väldigt svårt för medborgarna att följa, sade Per Vorberg (M) till Härryda-Posten..

Patrik Linde var lite mer nöjd.

– Debatten har varit trevlig. Jag tycker att det har kommit fram en hel del sakliga argument som visar på likheter och skillnader mellan partierna.

LÄS MER:Nu blir PDL Center bli Padelborgen Mölnlycke

LÄS MER:Liverapportering från Härryda kommunfullmäktige 2 mars 2023

ANNONS