Ung person hittades död i Härryda – utredningen klar

Härryda kommun har utrett ett dödsfall av en ung person som försvann från sitt familjehem i vintras. I juni blev utredningen klar och Inspektionen för vård och omsorg har lämnat besked i ärendet.

ANNONS
|

Det var strax innan jul förra året som en ungdom i Härryda kommun hittades död efter att ha försvunnit från sitt familjehem, vilket Härryda-Posten rapporterat om tidigare. Efter händelsen lex Sarah-anmälde socialtjänsten i Härryda kommun sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Det vi behöver utreda är om det finns någon brist i kommunen som lett till det här [...] Har vi gjort allt som vi kunde enligt lagstiftningen? Sedan kan ju allvarliga händelser tyvärr inträffa ändå, sade Ulrika Oschmann Pratz, som är socialt ansvarig samordnare, SAS, och som gjort utredningen, i en tidigare intervju med Härryda-Posten.

ANNONS

IVO:s bedömning och utredningens resultat

Socialtjänstens utredningen kom i juni i år och däri går att läsa:

”Utifrån granskningen av akten samt samtal med berörda är SAS bedömning att verksamheten följt socialtjänstens processer, riktlinjer och rutiner.”

Utredaren Ulrika Oschmann Pratz har inte kunnat hitta några påtagliga risker eller brister som utgjort missförhållanden. En vecka innan den unga personen hittades död, framförde samtliga parter till socialtjänsten att det funnits aktiva och kontinuerliga kontakter med den enskilde, nätverket och utförare av vård. Samt uppföljning.

Eftersom inga allvarliga missförhållanden i lex Sarah-regelverkets mening orsakat dödsfallet avskriver IVO ärendet.

LÄS MER:Enikö bageri i Landvetter stänger: ”Vi vill vidare”

LÄS MER:Man åtalas för utpressning av Härrydabo – tvingade fram banköverföring

LÄS MER:Rekordmycket regn i Härryda – blötaste juli på många år

ANNONS