Det bildades långa köer på riksväg 40 under gårdagen, och saltbilarna kunde inte ta sig fram. Nu säger Trafikverket att de borde ha gått ut tidigare.
Det bildades långa köer på riksväg 40 under gårdagen, och saltbilarna kunde inte ta sig fram. Nu säger Trafikverket att de borde ha gått ut tidigare. Bild: Arkivbild

Trafikverket: Därför blev det kaos på riksväg 40

Under måndagen tog det flera timmar att ta sig mellan Göteborg och Borås på riksväg 40. Orsaken var de milslånga köer som bildats på grund av halkan.
– Så här i efterhand hade jag önskat att vi gått ut tidigare, säger Charlie Dib, enhetschef på Trafikverket.

ANNONS
|

Det var vid 13.30-tiden på måndagen som flera lastbilar fick stopp i höjd med Bårhultsmotet i Landvetter. Köerna mätte senare upp till flera mil – och började lätta först strax efter midnatt.

– Det är väldigt tråkigt, det ställer till det för många, säger Trafikverkets enhetschef Carlie Dib.

Trafikverket: Var inte beredda

Charlie Dib menar att anledningen till trafikkaoset var att snön kom snabbare och mer koncentrerat än vad Trafikverket var berett på.

– Vi hade helt rena vägar inne i Göteborg, sedan kom det flera centimeter uppemot flygplatsen – och sedan började snön falla på även i Göteborg.

Det stod ju klart att det skulle snöa under dagen. Hade ni kunnat göra något i förebyggande syfte?

ANNONS

– Ja, så här i efterhand hade jag önskat att vi gått ut tidigare. Men med tanke på förutsättningarna med de plötsliga väderförhållandet så förstår jag att saltbilarna inte riktigt hann ut.

Hur kom det sig att ni inte åkte ut tidigare ändå?

– Vi har vädervarningsstationer som mäter olika parametrar som gör att vår entreprenör tillsammans med oss kan avgöra när i tid som det kommer ett snöfall. De gav ingen indikator förrän själva snöfallet kom.

Ska utreda händelsen

Charlie Dib berättar att en liknande situation uppstod i Kungsbacka för några år sedan, där folk var tvungna att övernatta i sina bilar. Efter det gjordes en utredning kring händelsen och det kommer det även göras efter måndagens kökaos på R40.

– För att få med oss vad vi kunnat göra bättre. Vi kommer att titta närmare på indikationerna i väderstationerna och om vi kunnat åka ut snabbare.

Gör ni något annorlunda kommande dagar när snön ska öka på igen?

– Vi har bra kontakt med våra entreprenörer och jag vet att de har haft alla sina resurser ute, många av dem har varit ute sedan 03 och saltat. Så vi jobbar på det bästa sätt vi kan just nu.

ANNONS

Så inga fler milslånga köer kommande dagar?

– Det är väldigt svårt att sia om – jag hoppas inte det såklart. Men det kan ställa till det om det börjar blåsa i samband med nederbörd och vi får de här regionala avvikelserna där det kommer väldigt mycket snö i ett begränsat område.

LÄS MER:Kraftigt snöoväder drar in – Härryda-Posten rapporterar om händelseutvecklinge

LÄS MER:Kraftigt snöfall i Härryda - skicka in dina bilder!

LÄS MER:Resenärer i Härryda om snösmockan

ANNONS