Tände eld på macken i Härryda och skrattade – döms

Landvetter flygplats VIP-avdelning stod i lågor och kort därpå så brann också en Preem-mack i Härryda. På övervakningsbilderna ses en och samma man tända eld på båda platserna.
– Vi vill bringa undergången för det moderna samhället, säger den nu dömde mannen, som påstår sig tillhöra ett hemligt nätverk.

ANNONS
|

Det var i december 2020 som en Härrydabo kom in på psykakuten på Östra sjukhuset. Från topp till tå klädd i grönt och med 1,16 promille alkohol i blodet. Mannen hade rispat sig med en kniv på armarna och uppgett att han inte längre ville leva på grund av ”saker han gjort”, enligt vittnesuppgifter från en skötare på akutmottagningen.

Mannen som är i 20-årsåldern ska då ha erkänt att han just gjort sig skyldig till två grova brott i Härryda kommun. Motivet: Han ville bota människorna från teknologin och bringa undergång till det moderna samhället.

Två meter höga lågor – förvandlade pumpen till skrot

Mannen satte igång två bränder inom loppet av tjugo minuter. Först tog han sig till Landvetter flygplats och vid VIP-byggnadens entré hällde han bensin och tände på. En julgran som stod placerad utanför dörren förvandlades till kol. På bilder från övervakningskameror ses rökutveckling och lågor sprida sig – även innanför den stängda entrédörren. Lyckligtvis spreds inte elden utan slocknade. Övervakningsbilder visar också hur mannen springer från platsen med en brinnande stövel.

ANNONS

Därefter bar det av till en obemannad bensinstation i Härryda, inte långt från flygplatsen. På övervakningsbilderna ses mannen hälla bensin från en av pumparna och tända på. Två meter höga lågor slog upp mot mackens tak. Allt som blev kvar av bensinpumpen och betalstationen var ”skrot” enligt räddningstjänsten.

När mannen kort därpå erkände brottet för skötaren vid psykakuten ska han ha skrattat och sagt: ”Det flammade på bra”. Efter sitt erkännande ringde personalen på sjukhuset till polisen som kunde gripa mannen.

”Samhället är en sjukdom”

I polisens förhör förnekar mannen att det är han som anlagt bränderna i Härryda men påstår sig leda ett hemligt nätverk som utfört en aktion.

– Vi vill bringa undergång för det moderna samhället. Samhället är en sjukdom, all elektronik måste upphöra, säger mannen på polisens fråga om nätverkets syfte.

Vad var syftet med att anlägga branden på Landvetter flygplats?

– Att göra en rubrik. Så människor förstår att det är allvar.

Vad menar du med det?

– Det måste få ett slut, det har gått för långt, säger mannen i förhör och tillägger att syftet med bränderna var att ”bota er från teknologin.”

Tingsrätten: ”Utom rimligt tvivel”

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för mordbrand. Härrydabon själv förnekar brott och menar att han endast har vaga minnen från tidsperioden då han led av psykisk ohälsa. Den rättspsykiatriska undersökningen visar dock att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället för brottet.

ANNONS

Tingsrättens bedömning är att det står utom rimligt tvivel att det är Härrydabon som gjort sig skyldig till brottet och att han anlade bränderna med uppsåt. Att det skulle vara någon annan som anlagt bränderna är uteslutet. Tingsrätten dömde mannen för två fall av grov skadegörelse i slutet av april.

Straffet blev fängelse i ett år och två månader och skadestånd till Swedavia och Preem på sammanlagt 230 000 kronor.

LÄS MER:Emma och Jim premiärflög till New York: ”Festligt!”

LÄS MER:Ung vänster affischerade på Härryda Energis egendom: ”Hör inte hemma på kabelskåp”

LÄS MER:SD-ordförande är inte imponerad över kenyanskt besök i Härryda

ANNONS