Taklagsfest för Hindås vattenverk

Efter en lång process står snart vattenverket i Hindås klart. Taket har precis börjat komma på plats, vilket både Härryda kommun och byggbolaget Peab beskriver som en milstolpe.
– Det är en viktig del för att kunna fortsätta ha tätt hus. Det är lite gammalt i byggbranschen. Taklagsfester hette det förr, säger Mattias Jansson, platschef, på Peab.

ANNONS
|

2006 beslutade regeringen att alla Vatten- och avloppsverksamheter (VA) skulle säkerställa att det fanns reservkapacitet för sina vattentäkter och dricksvatten.

I Härryda kommun innebar det att det 2009 togs fram en vattenförsörjningsplan, vilken visade att det behövdes byggas ett nytt vattenverk i Hindås med tillhörande överföringsledningar. Beslutet klubbades av kommunfullmäktige 2012.

För ett år sedan sattes spaden i marken efter att skog på området avverkats. Arbetet går enligt tidsplan och i slutet av oktober nästa år ska allt vara helt klart.

– Det kommer producera dricksvatten till Hindås och Landvetter. Behoven hos stora företag kommer att förses härifrån, säger Jasna Brcic, projektledare Härryda vatten och avfall.

ANNONS

Vattenverket kommer även att kunna vara en reserv för Mölnlycke tätort.

Hemligt inuti byggnaden

När Härryda-Posten är på plats under fredagsförmiddagen lyfts ett av flera block på, på byggnaden som tillsammans med de andra delarna utgör taket.

– Det består av mycket isolering och har lite lätta träbalkar i sig, säger Mattias Jansson.

Ovanpå taket som kommer vara drygt 1 800 kvadratmeter kommer det att finnas möjlighet att ha en växtbädd.

– Det är framtiden, säger Jasna Brcic.

Eftersom det handlar om ett skyddsobjekt vill byggaktörerna inte avslöja några detaljer om hur det kommer att se ut inuti mer än att det kommer finnas bassänger, en processdel där vattnet kommer renas och en kontorsdel.

Utöver vattenverket ingår fler deletapper i projektet. Bland annat dras överföringsledningar mellan Landvetter och Hindås och en råvattenpumpstation vid Västra Nedsjönfärdigställdes 2020. Den kommer att pumpa vatten till det nya vattenverket.

– Under extrema förhållanden kommer det att kunna producera 75 liter per sekund men 65 liter vid normaldrift, säger Jasna Brcic.

Hela projektet beräknas kosta drygt 550 miljoner kronor och vattenverket strax under 200 miljoner.

LÄS MER:Helgtips i Härryda vecka 49: Mölnlycke storband, käpphästar och fotografi

LÄS MER:Pixbo Tennis i Mölnlycke har 250 barn och ungdomar i kö

LÄS MER:Nya ägare till villa i Hindås – 4 195 000 kronor blev priset

ANNONS