Stort nationaldagsfirande vid Kulturhusudden i Mölnlycke

Uppemot 200 personer firade den svenska nationaldagen vid Kulturhusudden under tisdagen. Besökarna bjöds på fika, musik och underhållning. Dessutom välkomnades 50 nya svenska medborgare.

ANNONS
|

Under tisdagseftermiddagen anslöt uppemot 200 personer till Kulturhusudden i Mölnlycke för att gemensamt fira den svenska nationaldagen. Festligheterna inleddes med att Mölnlycke Blåsorkester framförde sin version av Försvarsmaktens marschsång ”Under blågul fana”, och därefter hissades den svenska flaggan.

Nationaldagsfirandet var noggrant planerat, lyckat genomfört och varvat med tal, underhållning och utmärkelser. Vinnarna av allmänhetens priser år 2023 tog emot sina priser och även Alva Lemos och William Nilson uppmärksammades. Den förstnämnda har kämpat till sig ett SM-guld i karate, medan den senare kammat hem ett ungdomsguld i kampsport.

Ekdalaskolans kurator Tilda Enerås mottog ett hedersomnämnande för sitt arbete.

ANNONS

– Vi jobbar för att skolan ska vara en trygg och trivsam plats och har ett unikt lektionskoncept där vi tar upp ämnen som mänskliga rättigheter, relationer och sociala medier, säger hon till Härryda-Posten.

Solen stod högt upp på himlen hela eftermiddagen och värmen bjöd in till en förtjusande svensk sommardag. Detta till stor glädje för både ”gamla” och ”nya” svenskar. Sedan 2015 är det lagstadgat att alla svenska kommuner bjuder in nya svenska medborgare till en ceremoni. I Mölnlycke öppnade kommunfullmäktiges ordförande Björn Magnusson (S) ceremonin med ett tal.

50 nya svenska medborgare välkomnades

Magnusson påminde åhörarna om att det har gått över två hundra år sedan Sverige senast var i krig och över 100 år sedan alla svenska medborgare fick lika rösträtt. Trots detta är ingenting självklart och det krävs fortsatt arbete för att både bevara, och förbättra landet.

– Det är därför med glädje som jag hälsar er nya medborgare i Sverige välkomna i arbetet att göra vårt land bättre. Ni behövs och ni kommer göra skillnad. Varmt välkomna, avslutade han sitt tal med.

Härryda kommun har i år runt 170 nya svenska medborgare, varav ungefär 50 tackat jag till att delta i ceremonin. De fick gå upp på podiet och motta både gratulationer och applåder, men även bland annat ett välkomstbrev och en bordsflagga.

ANNONS

De nya svenska medborgarna kommer alla från olika bakgrunder. Vissa är relativt nyinflyttade till Sverige och kommunen, medan andra – som Veikko Vaveniemi – bott här ett tag.

– Jag behöver ett svenskt medborgarskap för att kunna göra ett svenskt pass och id-kort, säger han och tillägger:

– Det känns bra.

Andrzej Weier kommer ursprungligen från Polen och har bott i Landvetter i 11 år. Han arbetar inom byggbranschen och uppskattar kommunen för dess sköna natur. Nu är planen att stanna kvar i Sverige och köpa ett hus, säger han.

En annan nybliven svensk medborgare är Flavien Sebastien Driard som ursprungligen kommer från Frankrike.

– Jag är väldigt glad över att få ett svenskt medborgarskap. Jag kom hit för att bo i ett fungerande land och flyttade hit i september 2014. Nu vill jag fixa ett svenskt liv där jag bidrar till samhället, säger han.

Ska leva och dö i Norden

Flera av de nyblivna svenska medborgarna som Härryda-Posten pratade med berättade att inte alla familjemedlemmar tilldelats medborgarskap. En av dem är Ibrahim Altetmek som erhållit medborgarskap efter sex år i Sverige. Till vardags arbetar han som byggnadsingenjör medan frun, Esra Altetmek, arbetar som modersmålslärare.

– Både min fru och son väntar fortfarande på att få sitt medborgarskap. Det känns som att Migrationsverket inte vill ge medborgarskap till folk som betalar skatt. Min fru måste först få ett fast jobb, och samma gäller min son som är 18 år, säger Ibrahim Altetmek och förklarar:

ANNONS

– Migrationsverket säger att han först måste få ett fast jobb, men han går i gymnasiet och jag vill att han studerar färdigt först.

Trots detta så är Ibrahim Altetmek inte orolig. På frågan om vad framtidsplanerna är nu med tanke på det nya medborgarskapet svarar han:

– Att leva, och dö i Norden.

Nationaldagsfirandet arrangerades av Härryda kommun, i samarbete med både Mölnlycke Blåsorkester och Lion.

– Det har varit en väldigt härlig dag idag. Folk har fått priser, det har varit härlig musik och det är viktigt att göra den markeringen att alla nya svenskar som kommer hit och hjälper till att bygga samhället väldigt viktigt, säger Lina Eiserman Ålund från Lions.

LÄS MER:Rödgröna i Härryda satsar på hållbar omställning och förebyggande insatser

LÄS MER:Politiker bjöd in till möte i Hindås – fick reda på oron kring förbudet av båtmotorer

LÄS MER:Mölnlyckebon Jesper simmade med ryska spionvalen Hvaldimir

ANNONS