Stora problem med köttstölder på Ica Kvantum i Landvetter

Det senaste halvåret har problemet med köttstölder eskalerat på Ica Kvantum i Landvetter. Martin Ekman, handlare och vd, uppskattar att värdet på det stulna köttet uppgår till ungefär en halv miljon kronor per år.

ANNONS
|

Varje vecka blir Ica Kvantum i Landvetter bestulna på stora mängder kött. Martin Ekman, handlare och vd, berättar att han just nu har en liga som veckovis kommer in i olika konstellationer och fullkomligt länsar vissa hyllor i köttdisken.

– Det är det värsta jag har just nu. Senast var i fredags kväll, då var det en kvinna som var inne som nog stal tio, femton kilo köttfärs.

Han uppskattar att värdet på det kött som stjäls uppgår till ungefär en halv miljon kronor per år. Och då är det inte inräknat det de förlorar i försäljningsintäkter när köttdisken ibland står tom i flera dagar innan det kommer en ny leverans.

ANNONS

Att ta tjuvarna på bar gärning är dessvärre väldigt svårt, trots att han vet precis vilka de är.

– Jag har ju kameror rätt på köttdiskarna, så jag kan se när det sker och vem det är och så polisanmäler jag och skickar filmer till dem och så. Men att ta dem på bar gärning är svårt, för de är inne i fem minuter och då gäller det att man just där och då ser den här personen. Och ofta kommer de in på kvällar när vi inte har full bemanning.

Men kamerorna avskräcker dem inte?

– Nej, det verkar inte så tyvärr. Jag har ju så tydliga bilder så...

Nytt knapp-system i butiken

Förutom riktade kameror i köttdisken har de även vidtagit en del andra åtgärder som de hoppas skall verka avskräckande för den som försöker stjäla. Bland annat har de en kamera i entrén tillsammans med en skärm, så att den som försöker smita ut där tydligt skall se att den är iakttagen. De kommer också snart få på plats ett nytt knapp-system i butiken.

– Jag har just beställt ett nytt system där jag kommer ha medarbetare som har klockor på sig som är kopplade mot tryckknappar runt om i butiken. Målet med dem är egentligen att personalen ska kunna hjälpa varandra snabbare och lättare och att kunder ska kunna få enklare hjälp, men det går ju också att trycka att ”här är det någonting konstigt”.

ANNONS

Misstänker att de säljer vidare till restauranger

I huvudsak har det under ett halvårs tid varit samma fem personer som kommer in och stjäl, vilket får Martin Ekman att misstänka att det är personer som bor och rör sig i området.

– Det stora problemet är det här organiserade. Man stjäl för att leverera mat till restauranger. Restaurangbranschen har ju fått det tuffare nu när priserna har gått upp för alla, och då finns det ett antal restauranger som kanske kan tänka sig att köpa stöldgods.

Hur vet du att det går till restauranger?

– Jag kan säga att ryktet är ute att det är såhär. Sedan får ju egentligen inte en restaurang ta emot det här, för så fort man tar ut det ur disken så är kylkedjan bruten. Så det är inte lagligt att ens hantera det köttet i en restaurang.

Varför tror du att tjuvarna siktar in sig på just kött?

– Det är stora kronor på lite paket. Det är ju ingen mening att stjäla champinjonburkar för det blir inga pengar. Och de stjäl liksom inte ett kilo entrecote, utan de stjäl åtta kilo, eller tio kilo.

Martin Ekman, handlare och vd på Ica Kvantum i Landvetter, berättar att det alltid har förekommit köttstölder men att problemet har eskalerat, och särskilt det senaste halvåret.
Martin Ekman, handlare och vd på Ica Kvantum i Landvetter, berättar att det alltid har förekommit köttstölder men att problemet har eskalerat, och särskilt det senaste halvåret. Bild: Sofia Bednarek

Hoppas på hjälp från kunderna

Eftersom det är så svårt för personalen att ta kött-tjuvarna på bar gärning hoppas han nu på hjälp från sina kunder med att hålla ögonen öppna efter sådant som ser misstänkt ut.

ANNONS

– De har ett väldigt tydligt beteende. De har kassar med sig till köttet, men ingen scanner, och så plockar de köttet rätt ner i påsen. Det gör man normalt inte om man inte har scannat en vara. Då är det någonting som är konstigt, säger Martin Ekman och fortsätter:

– Sedan går de rätt ner mot frukten, och många gånger har de någon som står vid grinden som låtsas gå in samtidigt som de går rakt ut med kassarna. Så om någon springer runt med stora kassar nere vid frukten, då är det oftast någonting konstigt, för den vanliga kunden kommer in i butiken med tom kasse. Jag tror att om en vanlig privatperson bara skulle titta på dem så skulle de nog gå. Och kan man också informera mina medarbetare på plats så är det ju fantastiskt bra.

”Man blir väldigt ensam”

Martin Ekman beskriver det hela som irriterande och frustrerande.

– Man blir ju väldigt ensam för jag kan inte prata runt om det här. Jag kan ju inte berätta om några detaljer eller visa filmerna för kollegor i andra butiker. Så jag kan inte samverka med någon på det sättet. Och jag får ju inte heller hänga upp bilder så kunderna kan se vilka det är.

ANNONS

– De förstör så mycket. Sedan är det väldigt tröstlöst för dem som jobbar på avdelningarna när de stjäl väldigt mycket. De vill ju leverera fina avdelningar med fullt med varor och så kommer någon och förstör för dem hela tiden. Det tar mycket energi och kraft och irritation och frustration. Jag tycker att det är för jävligt.

LÄS MER:Storbrand på vind i lägenhetshus i Landvetter

LÄS MER:Ica-kunder skänkte 100 kilo kattmat till utsatta katter

LÄS MER:Så tycker Härrydaborna om de höga matpriserna: ”Jag har lagt ner tomater”

ANNONS