Sticktanter i Hindås bjöd in till Vasalopp och fikamys

För andra året i rad arrangerade Hindås sticktanter Vasaloppsstickning på Hindås station. Uppslutningen var stor när både unga och gamla entusiaster samlades för att knåpa ihop koftor, strumpor och vantar medan de kikade på Vasaloppet. Och så blev det ju svensk seger.

ANNONS
|

Ett tjugotal garnglada, sticksugna och kaffetörstiga samlades under söndagen i Hindås station för att följa Vasaloppet och sticka på sina senaste alster. I stationshuset luktar det kaffe och sorlet från småprat och klirret från stickor som slår mot varandra stiger mot taket.

Kvinnan som kläckte den goda idén att kombinera stickning och skidsport är Falunbördiga Siv Kellgren.

– Vasaloppsstickning är ett sätt att träffas, att se på skidor och sticka. För det bästa är att sitta och sticka och se på tv. Och skidor är det bästa att titta på till stickning, så man sitter här och njuter, säger Siv Kellgren.

ANNONS

Numer bor Siv i Hindås och är en del av föreningen Hindås sticktanter som arrangerar Vasaloppsstickningen. Hon har många gånger själv varit på plats och tittat på Vasaloppet men får idag nöja sig med att se det på tv.

– Skidor har betytt mycket för mig i alla år. Så jag blev inspirerad och tänkte varför inte sticka och titta på Vasaloppet?

Är det inte svårt att fokusera på båda sakerna samtidigt?

– Nej, men det som är så bra med skidor är att man hör om det händer något och så kan man titta upp och så kan man prata lite och så stickar man lite, säger Siv Kellgren.

Hur många strumpor hinner man med på ett Vasalopp?

– Nej, så fort går det inte, säger Siv och skrattar.

– Det beror på hur mycket man pratar och så ska man fika också. Man hinner inte med ett par sockor men man hinner börja, säger hon.

Medarrangör är Röda korset i Hindås, de står för fika och sopplunch. Morotskaka och annat gott serveras för den som har sötsug och magknårr mitt i stickningen.

”Intresset är 0,5 procent”

Stickentusiaster i olika åldrar har dykt upp för att tillbringa söndagen i stationshuset. Åldersspannet är mellan 20 och 80 år. Och alla är inte Hindåsbor, folk har vallfärdat från Mölnlycke, Borås och Göteborg för att vara med.

ANNONS

– När man satt här klockan halv åtta på morgonen och tänkte ”kommer det verkligen någon?”. Och så kom första personen – det var ju jätteroligt! Och inte bara då att det är Hindåsbor, de kommer folk från olika ställen så det är positivt, säger Siv Kellgren.

Två av de flitiga stickarna som tagit sig från Göteborg är väninnorna Malin Björkman och Saga Pettersson. Men Vasaloppet har de inte mycket till övers för.

– Intresset är ungefär 0,5 procent – så inte alls, det är bara stickning, säger Saga Petterson och skrattar. I nävarna har hon sin senaste skapelse, det som ska bli en blå väst till hennes man.

Hejar ni på någon då?

– Vi konstaterar att nu leder norrmännen igen. Givetvis vill man att det ska vara en svensk som vinner men det verkar vara norrmännen idag, säger Malin Björkman som gör ett par randiga torgvantar.

Virk-vurmare var lika mycket välkomna

Lite längre bort sitter en av de yngre deltagarna, Julia Jones 25 år boende i Kungsbacka, hon tittar koncentrerat på sin mobilskärm för att lära sig ett nytt moment när hon virkar. Julia är uppväxt i Hindås och är idag tillbaka på hemmaplan för att sticka med sin syster och mamma.

ANNONS

– Jag har knappt kunnat kolla på loppet för jag är så fokuserad på virkningen, säger Julia Jones.

Så du blev inte stoppad i dörren när du skulle virka och inte sticka då?

– Nej, det blev jag inte. Jag tycker virka är lite enklare än att sticka, berättar Julia som är ganska ny på att virka och sticka.

Vad virkar du?

– Farmorsrutor tror jag det heter. Man kan göra flera såna här rutor och sätta upp alla till en väska eller tröja, så det är en bas man utgår ifrån. Det går lite långsamt nu, det tar en stund innan man har lärt sig helt.

Behöver man tålamod för att lära sig virka?

– Ja det tror jag, i alla fall när man gör fel. Men man får vara lite snäll mot sig själv. Men det är ganska förlåtande. Man kan bara dra upp maskorna och göra om, säger Julia Jones.

Så går det ett plötsligt sus genom stickentusiasterna. Blickarna vänds upp mot skärmen, stickorna blir plötsligt stilla. Emil Persson har lagt in en extra växel på upploppet, med fyra norrmän i hälarna. Tyst blickar alla upp med öppna munnar. Han klarar det – han blir första svensk på elva år att vinna Vasaloppet.

ANNONS

Ett litet glädjesorl stiger mot takbjälkarna i Hindåsstation. Sedan hörs åter klirret från stickorna och samtalen fortsätter.

LÄS MER:Listan: 9,5 miljoner kronor för dyraste huset i Härryda kommun senaste månaden

LÄS MER:10-åriga Hektor i Hindås om statsminister Ulf Kristerssons mejlsvar: ”Konstigt!”

LÄS MER:Ronny arbetar för Swedavia med viltkontroll och skyddsjakt på Landvetter flygplats– skrämmer hellre än skjuter

ANNONS