Statyerna i Mölnlycke – från idé till landmärke

Det är en lång process att välja ut nästa offentliga konstverk. Först och främst krävs en idé och en konstnär. Sedan kan det ta upp till år att få ett förslag igenom. Dessa är några av de statyer som har en plats i Mölnlycke, skriver ungreportern Folke Hilmersson som gjort ett fotoreportage i samband med satsningen Ung HrP på Pressfrihetens dag.

ANNONS
|

Processen att välja ut nästa offentliga konstverk är inte enkelt. Kommunen behöver först en idé för vad konstverket ska ha för betydelse till området. Sedan väljs en konstnär eller en grupp av konstnärer ut som är mest anpassad för idén.

Konstnären/konstnärerna får en kravspecifikation för vilka ramar konstverket ska skapas inom. Det kan handla om placering, utformande och underhåll.

Enligt Härrydas kulturchef Terese Anthin är det dock väldigt viktigt att konstnärerna behåller sin konstnärliga frihet. Även om det finns en tydlig kravspecifikation så vill kommunen att konstnärerna ska skapa konsten på ett fritt sätt.

Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till är budgeterad kostnad för konstverket. Vid nya byggprojekt avsätts cirka en halv procent av total projektbudget till konstverk som ska placeras i anslutning till byggprojektet.

ANNONS

Efter att konstverket har skapats och placerats dröjer det oftast inte så länge förrän det blir en integrerad del av Mölnlyckes vardag.

Fotnot. Denna artikel är en del av Härryda-Postens satsning Ung HrP där gymnasieelever vid Hulebäcksgymnasiet skriver artiklar i samband med Pressfrihetens dag.

LÄS MER:Därför tar eleverna på Hulebäck över Härryda-Posten på Pressfrihetens dag

LÄS MER:Bildextra: Hulebäcksandan på topp under Slaget om innerstan

LÄS MER:Bildextra: Porten till Mölnlycke finns i Brunnsparken

LÄS MER:Bildextra: Hulebäcksandan på topp under Slaget om innerstan

LÄS MER:Kent, 83, minns Hulebäcksfabriken: ”Det glömmer jag aldrig”

ANNONS