Skolchef ska ha försökt stoppa känsliga handlingar: ”Skakad”

Verksamhetschefen för grundskolan i Härryda kommun, Dennis Pavlovic, har blivit anmäld och utredd för kränkning och otillbörlig påverkan. Händelsen har sin upprinnelse i att han inte ville att känsliga handlingar skulle lämnas ut till Härryda-Posten.
– Jag uppfattade situationen som obehaglig, uppger ett vittne i utredningen.

Daniel Blomqvist

Enligt en anmälan till Härryda kommuns personalfunktion utspelades en dramatisk scen i tjänstemännens matsal på Metallvägen i Mölnlycke i mitten av juli.

En medarbetare på kommunen, som varit inblandad i ett ärende gällande begäran om utlämnande av handlingar, ska enligt anmälan inför vittnen ha blivit trängd och högljutt tillrättavisad av verksamhetschefen för grundskolan, Dennis Pavlovic.

”Inget du ska läcka till media”

Skälet var enligt anmälan att verksamhetschefen ville stoppa utlämnandet av handlingar som han ansåg vara känsliga.

”Du lämnar inte ut dom handlingarna, har vi förstått varandra?”, ska Dennis Pavlovic ha sagt på platsen enligt medarbetaren.

Samt fortsatt:

”Det är inget du ska läcka till media.”

Tidningen som Dennis Pavlovic syftade på var Härryda-Posten.

Offentlighetsprincipen

• Offentlighetsprincipen är central i den svenska rättsordningen. Den innebär att allmänheten, ofta enskilda individer och företrädare för media, har rätt till insyn i och tillgång till information om statens och kommunernas verksamhet.

• Handlingar är allt som innehåller information av något slag: texter, bilder eller information lagrad på annat sätt.

• En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet och är inkommen till eller upprättad hos myndigheten.

• Huvudregeln är att allmänna handlingar är offentliga.

• Vissa uppgifter i en allmän handling kan omfattas av sekretess samtidigt som andra uppgifter är offentliga.

• Bestämmelser om sekretess finns i offentlighets- och sekretesslagen.

Källa: Regeringen.se

Anmälan: Gick nära och var arg

Händelsen skedde inför vittnen som senare blivit intervjuade i den utredning som kommunens personalfunktion slutfört. Ett av vittnena till händelsen berättar i utredningen att verksamhetschefen gått fram till medarbetaren i matsalen som vid tillfället ska ha varit ungefär till hälften fylld av kollegor.

”Han gick nära, viftade med armarna och var irriterad, högljudd och arg”, uppger vittnet.

I utredningsprotokollet uppger även vittnet att medarbetaren verkade trängd, då verksamhetschefen blockerade personen från att kunna lämna platsen.

”Jag uppfattade situationen som obehaglig”, säger vittnet.

Den dramatiska scenen, så som den beskrivs i anmälan, utspelade sig inför en halfvull matsal i kommunens lokaler på Metallvägen i Mölnlycke.
Den dramatiska scenen, så som den beskrivs i anmälan, utspelade sig inför en halfvull matsal i kommunens lokaler på Metallvägen i Mölnlycke. Bild: Daniel Blomqvist

Efteråt kontaktade vittnet den berörda medarbetaren för att höra efter hur hen mådde.

”Jag förstod utifrån vårt samtal att (medarbetaren, reds. anm.) fortfarande var skakad, ledsen och mådde väldigt dåligt.”

”Jag låste in mig på toaletten i minst 20 minuter. Jag var ledsen och rädd”

Medarbetaren har i anmälan uppgett att det en tid efter händelsen kändes olustigt att gå tillbaka till jobbet.

Otillbörlig påverkan

Efter händelsen i matsalen valde medarbetaren att anmäla Dennis Pavlovic till personalfunktionen. Dels för kränkande behandling efter det som utspelats.

”Jag låste in mig på toaletten i minst 20 minuter. Jag var ledsen och rädd och kontaktade vår jurist för vägledning”, skriver personen i sin anmälan.

Men anmälan gällde även otillbörlig påverkan. Detta då verksamhetschefen försökt stoppa utlämnandet av handlingar. Dokument som inte innehöll några sekretessuppgifter, enligt anmälan.

”Och med anledning av det hade vi som myndighet inget stöd i lag att fatta avslagsbeslut”, uppger medarbetaren.

Dessutom agerade medarbetaren hela tiden i samråd med kommunjurist, enligt anmälan.

Ville inte att det skulle komma ut i media

Handlingarna som anmälan gäller, begärdes ut av Härryda-Posten i samband med granskningar av personalsituationen inom grundskolan.

”Jag sa aldrig att hon inte fick lämna ut handlingen”

De dokument, som verksamhetschef Dennis Pavlovic enligt anmälan ville stoppa från att lämnas ut, gällde en analys han gjort där han bland annat dokumenterat sin uppfattning att ett flertal rektorer inom grundskolan i Härryda saknar grundläggande ekonomisk kompetens.

Ångerfull – men minns inte detaljer

Dennis Pavlovic har i utredningen uppgett att han kände oro inför att handlingarna skulle lämnas ut. Han säger även i utredningen att han är självkritisk för att han tog samtalet i matsalen.

Däremot minns han enligt utredningen inga detaljer från själva samtalet.

”Jag sa aldrig att hon inte fick lämna ut handlingen. Jag sa att kommunjuristerna skulle titta på det innan utlämnande”, uppger Dennis Pavlovic i utredningen.

Hans motivering till att handlingarna inte skulle lämnas ut var dock, enligt honom själv, att han ansåg det vara så kallat arbetsmaterial.

”Jag upplevde inte att det var en allmän handling, då det var tankar inför ett möte med ekonomichef om rektorernas kunskap i ekonomi.”

I Pavlovic dokument, det som han själv benämner som arbetsmaterial, står bland annat följande:

”En tredjedel av rektorerna saknar grundläggande kunskap och har svårt att organisera sin skola utifrån budgetramar utan stöd av ekonom eller annan rektor.”

Såväl vittnen som anmälaren uppger i utredningen att Dennis Pavlovic ska ha visat ånger och försökt be medarbetaren om ursäkt omgående efter konfrontationen i matsalen.

Pavlovic uppger även i utredningen att han la ner diskussionen så fort han fick förklarat för sig att det kunde handla om otillbörlig påverkan.

Päivi Malmsten, chef för sektorn utbildning, kultur och fritid i Härryda kommun.
Päivi Malmsten, chef för sektorn utbildning, kultur och fritid i Härryda kommun. Bild: Daniel Blomqvist

Sektorschefen: ”Inte tagit del av utredningen”

Enligt anmälan har verksamhetschef Dennis Pavlovic haft stöd från sektorschefen för utbildning, kultur och fritid, Päivi Malmsten, i frågan om att handlingarna inte bör lämnas ut. Dessutom uppger anmälaren att sektorschefen ska ha uttryckt att det finns förmildrande omständigheter gällande verksamhetschefens agerande.

”Alla våra medarbetare ska känna sig trygga på arbetsplatsen”

Pävi Malmsten uppger till Härryda-Posten att hon inte är säker på exakt vad anmälaren avser, men säger att det kan ha att göra med att såväl hon som Dennis Pavlovic ansåg att frågan om utlämnande av de begärda handlingarna behövde diskuteras.

– Det är ju så att vi ska agera korrekt och lämna ut handlingar, men ibland behöver vi titta på om det till exempel kan finnas sekretess att ta hänsyn till. Här var det en handling där vi kände oss tveksamma och ville att kommunjuristen skulle titta på saken. I det var vi överens. Men jag har aldrig sagt att nån handling inte ska lämnas ut, säger Päivi Malmsten.

Dennis Pavlovic, verksamhetschef grundskola i Härryda kommun, ska enligt såväl anmälaren som vittnen till händelsen i matsalen ha visat ånger och velat be om ursäkt efter händelsen i matsalen. Samtidigt står ord mot ord om vad som egentligen sagts. Bilden är från en tidigare artikel.
Dennis Pavlovic, verksamhetschef grundskola i Härryda kommun, ska enligt såväl anmälaren som vittnen till händelsen i matsalen ha visat ånger och velat be om ursäkt efter händelsen i matsalen. Samtidigt står ord mot ord om vad som egentligen sagts. Bilden är från en tidigare artikel. Bild: Daniel Blomqvist

Angående uppgiften om att hon hävdat förmildrande omständigheter, ställer sig Päivi Malmsten frågande.

– Jag har inte tagit del av utredningen, så där vet jag inte riktigt vad som avses. Så det kan jag inte kommentera. Om det handlar om de begärda handlingarna så var ju även jag osäker på om de var okej att lämna ut. Men de lämnades ju ut i sin helhet, säger sektorschefen och fortsätter:

– Om det har med händelsen i matsalen att göra så var jag inte där och kan inte uttala mig om själva situationen. Men oavsett vad utredningen landade i så måste vi ju hantera detta och se till att alla våra medarbetare ska känna sig trygga på arbetsplatsen och må bra. Det gäller ju alltid och rent generellt, säger Päivi Malmsten.

Ärendet avslutat: ”Ord mot ord”

Härryda kommuns personalfunktion landade efter utredningen i slutsatsen att ord står mot ord kring händelsen i matsalen, samt att det gällande frågan om otillbörlig påverkan inte går att fastställa exakt vad som skett eller sagts.

Bedömningen blir att Dennis Pavlovic agerat olämpligt, men det inte går att konstatera kränkning i lagens mening. Härryda kommuns personalchef Anders Pettersson förklarar:

– Vi tittar alltid på hur lagstiftningen ser ut samt går efter de anvisningar vi har från SKR (Sveriges kommuner och regioner, reds anm.). Sedan prövar vi utefter de uppgifter som framkommit under utredningen. Så det är på det viset vi kommer fram till beslut.

Anders Pettersson vill inte kommentera det enskilda fallet eller allvarlighetsgraden av att försöka stoppa utlämnandet av handlingar.

– Det blir svårt att kommentera det enskilda ärendet, det kan jag inte göra. Utan det är på det här sättet vi jobbar rent generellt, säger personalchefen.

Pavlovic: ”Bra att det utreds”

Verksamhetschef Dennis Pavlovic väljer att inte ge några utförliga kommentarer till Härryda-Posten gällande vare sig anmälan eller den utredning som nu avslutats.

– Det här är ett personalärende, och jag kommenterar inte enskilda ärenden. Inte ens om det berör mig personligen. Så det är det enda jag kan säga. Men det är bra att det utreds, säger Dennis Pavlovic.

Härryda-Posten har även varit i kontakt med den berörda medarbetaren som väljer att inte kommentera utredningen men lägger till:

– Jag ansåg det vara viktigt att stå upp för offentlighetsprincipen.

LÄS MER:Föräldrar hotar stämma Härryda kommun på 32 miljoner kronor

LÄS MER:Så många tjänster berörs av åtstramningarna i skola och förskola

LÄS MER:Föräldrarnas frustration inför höstens skolstart: ”Kommer inte att fungera”