Saga vill förändra mansdominerad bransch – prisas av Microsoft

Härryda-Posten har tidigare skrivit om Landvetter-tjejen Saga Olausson, 20, som nominerades till Årets tech-tjej. Priset delas ut av Microsoft Sverige och går till en ung kvinna som vill förändra tech-branschen. Nu är det klart att hon tilldelas utmärkelsen.

ANNONS

Microsoft Sverige har delat ut priset årligen sedan 20 år tillbaka. Utmärkelsen går till en ung kvinna som vill inspirera unga tjejer att söka sig till tech-branschen.

– Jag ville ju inspirera redan från början, och nu när har Microsofts stöd så känner jag ett extra stort ansvar. Jag ser detta som en bra möjlighet att få inspirera, säger Saga Olausson.

Till vardags pluggar hon industriell ekonomi på Chalmers. En tuff utbildning som är en blandning mellan teknik och ekonomi. Förra veckans prisutdelning i samband med galan Universum Awards i Stockholm var ett välkommet avbrott.

– Det var god mat och rolig underhållning. Först fick jag gå upp på scenen med två andra finalister. Sen läste de motiveringen och då fick jag reda på att jag vunnit, säger hon och tillägger:

ANNONS

– Det har fortfarande inte landat helt och hållet.

Varför tror du att du vann?

– Jag tror att jag vann för min stora vilja att inspirera och så tror jag att de tycker att jag är en väldigt kreativ person.

Hennes idé handlar om att hon vill inspirera unga tjejer med hjälp av sociala medier. Och då framförallt via Tiktok.

– När jag presenterade min idé för första gången, så gjorde jag det just på den plattformen och jag tror det stack ut från mängden.

Hennes mål med initiativet är att ge fler unga tjejer inblick i de möjligheter som finns inom tech-branschen. Detta genom att bland annat lyfta fram kvinnliga förebilder.

– Min idé är att bjuda in kvinnor som idag jobbar inom branschen, och lyfta upp dem på Tiktok. Nu kommer jag att få stöd av Microsoft att driva idén framåt, säger hon.

Saga Olausson: ”Våga testa”

Enligt managementbolaget McKinsey & Co så kommer det saknas fyra miljoner arbetare med techkompetens i Europa år 2027. Detta skulle kunna undvikas om antalet kvinnor inom branschen fördubblades.

Saga Olausson har tidigare berättat för Härryda-Posten att hon tror att många tjejer har en “skev bild” av vad tech-branschen innebär.

– Det är också en väldigt mansdominerad bransch i dagsläget. Då kanske man avskräcks för att man inte tror att man kommer klara det. Eller så saknar man kvinnliga förebilder.

ANNONS

Vad är ditt råd till unga tjejer som funderar på att ge sig in i mansdominerade branscher?

– Att våga testa. Man vet inte vad man väljer bort om man inte provar. Man ska våga följa sina drömmar och det finns många som stöttar en i branschen.

Juryns motivering

Årets vinnare har trots sin unga ålder redan etablerat sig som inspiratör och förebild för den yngre generationen. Hon har ett driv och engagemang utan motstycke och hennes kreativitet når inga gränser. Det här är en ung kvinna som skapar förändring och får saker att hända. Det är med stor glädje som vi utser Saga Neera Olausson till Årets tech-tjej 2023. Vi ser med förväntan fram emot att följa henne när hon breddar vägen för fler tech-tjejer under året.

LÄS MER:Saga från Landvetter kan bli årets tech-tjej: ”Det är verkligen en ära”

LÄS MER:Så här tycker Härrydaborna om Lidls nya priser

LÄS MER:Landvetter Södra, Wendelstrand och Lakehouse presenterades för M-riksdagspolitiker

ANNONS