Så många pluggar vidare i Härryda

Efter gymnasiet väljer många att läsa vidare på högskola eller universitet. I Härryda läser majoriteten av ungdomarna vidare på universitet eller högskolan.
– Redan tidigt i åldrarna börjar vi jobba med framtidsutsikter, vad barnen och ungdomar vill göra och försöker vidga deras vyer, säger Camilla Ahlin, skol- och verksamhetschef på Hulebäcksgymnasiet.

ANNONS
|

Våren 2017 examinerades knappt 74 000 elever från Sveriges gymnasieskolor. Knappt en av fyra började studera vid högskola eller universitet inom ett år, och drygt hälften inom fem år. Hur vanligt det är att studera vidare skiljer sig kraftigt åt mellan olika kommuner.

I studien, som Statistiska centralbyrån genomfört, ingår närmare 74 000 elever som examinerades från gymnasieskolan våren 2017.

– Inom ett år var andelen som börjat läsa vidare störst i universitetsstäderna Uppsala och Lund. Men efter fem år var andelen störst i Danderyd och Lidingö, säger Annica Wallerå, utredare på SCB.

Hög andel som läser vidare i Härryda

I Härryda läste 77,6 procent av de som tagit examen från gymnasiet vidare på högskolan eller universitet inom fem år.

ANNONS

– Vi bor verkligen i en kommun med framåtanda och innovation och med en tydlig motor i näringslivet och börjar redan tidigt i åldrarna arbeta med barnen och ungdomarna om deras framtidsutsikter, säger Camilla Ahlin, skol- och verksamhetschef på Hulebäcksgymnasiet.

Hon berättar att på skolans initiativ genomfördes en stor undersökning bland eleverna i kommunen för att ta reda på vad de visste om jobb och framtid.

– Vissa unga kände endast till att det fanns ett fåtal yrken, andra kände till upp till femtio stycken, därav insåg vi att det var viktigt att jobba med att vidga deras vyer för att förhindra bland annat inlåsningseffekter.

Hon menar också att en av anledningar till att en hög andel av gymnasieeleverna läser vidare är att Härryda har bra förutsättningar hemifrån.

– Det är en socioekonomiskt stark kommun och många har föräldrar som har en högre utbildning eller har det relativt bra ställt hemma. Självklart finns det undantag men sammantaget kan man nog säga så.

Mycket praktik och samarbeten

Camilla Ahlin menar att en av nycklarna till att få ungdomar att studera vidare är att ge dem insikt i arbetslivet och det finns många yrken inom varje skrå.

– Vi har mycket prao, både på grund- och gymnasieskolan och särskilt på yrkesprogrammen. Men vi försöker även ha många olika samarbeten i de högskoleförberedande programmen. En gång hade vi flera läkare på plats som beskrev om hur man kan jobba med bland annat organdonation och att det krävs inte bara läkare, utan flera yrkesroller för att genomföra en lyckad donation och transplantation.

ANNONS

Fler män än kvinnor som läser vidare

Statistiska centralbyråns undersökning visar också att det generellt är fler kvinnor än män som läser vidare på högre nivå i hela landet. Detta gäller dock inte i Härryda, även om skillnaden är knapp så är läser 0,3 procent fler män vidare. Camilla Ahlin berättar att även om den lilla skillnaden kan bero på storlekar på årskullar så har de aktivt arbetat med att få pojkar att prestera bättre i skolan.

– På Hulebäcksgymnasiet arbetar vi aktivt med att motverka könsstereotypa roller men vi vet också att flickor och pojkar tenderar att vara bra på olika saker.

Ahlin berättar att de för flera år sedan började med att anpassa examinationsformerna efter eleverna, och i vissa fall får även elever välja examinationsform.

– Vi märkte att flickorna fick högre betyg än pojkar, och vi analyserade detta noggrannare och märkte att pojkarna presterade bättre när de examinerades med konkreta snabba avstämningar, medan flickorna gjorde bättre ifrån sig när de fick en lite längre examinationsuppgift. I huvudsak insåg vi att vi behövde kunna erbjuda flera typer av examinationsformer.

Generellt vanligt med studieuppehåll före högskolan

Många elever väntar ett eller ett par år efter gymnasieexamen med att börja studera på högskola eller universitet. I Härryda var det 18,5 procent som läste vidare inom ett år efter gymnasiet. Vilket innebär att många elever tar ett eller flera sabbatsår innan de påbörjar högre studier.

ANNONS

– Detta är inget vi arbetar med aktivt. Självklart kan yrkesvägledare belysa att det finns möjligheter att ta uppehåll mellan studierna, och det är ju lite trendigt, vi lever i en globaliserad värld och många unga vill ta chansen att se världen. Sen har ju det socioekonomiska också roll att spela i detta, många behöver inte direkt gå och hitta en försörjning.

LÄS MER:Gymnasievalet nalkas: Nyfikna niondeklassare på Hulebäcksgymnasiet

LÄS MER:ARN ger Mölnlyckebo rätt i tvist mot Nordea

LÄS MER:Polisen stoppas från att hantera elbilar

ANNONS