Så förbereder sig Härryda kommun inför ovädret

Snöoväder väntas dra in över Härryda under natten och tidig morgon. Men kommunen anser sig väl förberedd.
– Vi har personer i beredskap under natten, säger Jonny Rosander, som är driftingenjör på trafikavdelningen.

ANNONS
|

Det råder orange flagg inom kommungränsens område under morgondagen, enligt SMHI. Det väntas snöa mycket, mestadels på morgonkvisten runt 07:00. Men så även under natten. Härryda kommun har förberett sig så gott de kan inför vad som komma skall.

– Det skiljer sig inte så mycket jämfört med hur vi brukar förbereda oss. Vi har suttit på möten av andra anledningar idag och då har detta kommit upp och vi har diskuterat, berättar Jonny Rosander, driftingenjör på trafikavdelningen på Härryda kommun.

Rädsla för vinden

I nuläget ser det ut som att det ska snöa runt 2 centimeter i timmen, men det är inte snön som sätter skräck i Jonny Rosander.

ANNONS

– Vinden kommer nog vara ett ganska stort problem. Det är svårt att göra något åt den drivbildning som skapas för vi kan inte vara på flera ställen samtidigt. Blåsten kan ställa till det och göra det svårare.

Jonny Rosander förklarar att man utöver egen kraft även stärkt upp med utomstående entreprenörer. Någon uppmaning till invånarna har de inte skickat ut, men han berättar att bussvägarna kommer prioriteras.

– Vi bemannar upp för stödinsatser för bussar.

Han förklarar vidare hur de tar en orange varning från SMHI på största allvar.

– Man får lita på dem. Sedan får man ha förståelse på att prognosen kan ändras och det kanske inte blir exakt som de säger. Men vi har personal på plats under natten sen får vi se hur det ter sig. Vi kommer köra en snöröjning innan morgontrafiken när första snöfallet har ebbat ut sig. Sen kommer vi göra en annan efter att det ebbat ut sig igen, säger Jonny Rosander.

Orange flagg SMHI

Hur kan det påverka dig?

Mycket begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.

Förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken, samt inställda avgångar.

Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Källa: SMHI

LÄS MER:SMHI utfärdar orange varning på västkusten

LÄS MER:Flera tåg ställs in mellan Göteborg och Borås efter kaosmorgon

LÄS MER:Därför gör Härryda kommun avdrag på lönen för kaffe

ANNONS