Kalle Kniivilä besöker kulturhuset i Mölnlycke på torsdag kväll.
Kalle Kniivilä besöker kulturhuset i Mölnlycke på torsdag kväll. Bild: Ingemar D Kristiansen

Rysslandskännaren Kalle Kniivilä pratar i Mölnlycke

Kalle Kniivilä, författare och en av Sveriges främsta Rysslandskännare, besöker under torsdagskvällen Mölnlycke kulturhus för att prata om Ryssland och kriget i Ukraina.

ANNONS
|

När Härryda-Posten når Kalle Kniivilä sitter Sydsvenskan-journalisten och skriver på sin kommande bok. Föga överraskande är temat Ukraina och Ryssland, även om det denna gång har ett större fokus på Ukraina. Tidigare har Kniivilä bland annat gett ut boken ”Putins värsta fiende” om oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och ”Krim tillhör oss”.

– Det jag försöker berätta om är hur den politiska utvecklingen i Ryssland och Ukraina har sett ut ur vanliga människors synpunkt sedan Sovjets fall. Och hur den utvecklingen i Ryssland har möjliggjort det krig vi nu ser.

Tidigare har Kniivilä varit Moskvakorrespondent för den finska tidningen Kansan Uutiset och är idag bosatt i Lund.

ANNONS

Ingen skillnad på rysk inrikes- och utrikespolitik

Vid författarbesöket på kulturhuset vill han göra ett svårförståeligt krig förståeligt.

– Jag vill försöka jämföra utvecklingen i Ryssland och Ukraina och visa på var och hur det gick åt olika håll. Länderna hade rätt lika utgångspunkter vid Sovjetunionens fall.

En förklaring, menar Kniivilä, är att det idag inte finns någon skillnad på rysk inrikes- och utrikespolitik.

– Den ryska ledningen för en politik som utlokaliserar fienden. Fienden är alltid utanför landet och de som är mot maktinnehavarna påstås också vara ukrainska agenter. Det är en utveckling som vi har sett under många, många år. Då är argumenten från den ryska ledningen att vi i Väst vill Ryssland illa. Det är vi som sägs stå bakom all rysk opposition. Det hävdas att Väst vill söndra Ryssland. I Ryssland är synen att det inte är Ryssland som har angripit Ukraina, utan att det snarare är vi som har angripit Ryssland och att landet måste försvara sig.

Svårt att se fred i en nära framtid

Något fredsavtal mellan Ukraina och Ryssland har Kalle Kniivilä ”väldigt svårt” att se framför sig i en omedelbar framtid.

Författaren menar att kriget ändå har blivit en vändpunkt i den ryska presidenten Vladimir Putins maktinnehav.

– Detta kan knappast ses som en stor framgång för Putin. Sanktionerna har inte slagit riktigt så hårt som de mest optimistiska bedömarna trodde i början av kriget. Men man ska komma ihåg att oljesanktionerna kommer träda i kraft först i början av december.

ANNONS

Författarbesöket äger rum på torsdag kväll i Lilla salen på Mölnlycke kulturhus med start klockan 18:00. Inträdet kostar 80 kronor, 40 kronor för de som är under 26 år.

Kalle Kniiviläs besök arrangeras av Härryda kommun i samarbete med studieförbundet NBV och Mölnlycke Bok & Papper finns på plats med försäljning av Kniiviläs böcker.

LÄS MER:Så skuldsatta är Härrydaborna

LÄS MER:Så röstar de västsvenska riksdagspolitikerna i kritiserad grundlagsändring

LÄS MER:Så mycket stöd får partierna i Härryda kommun

ANNONS