Risk för varsel i regionen – men försiktig optimism i Härryda

Vart fjärde företag i Västra Götaland uppger att det finns risk för varsel det närmaste halvåret. Bryggerierna är bland de som drabbats hårdast. Men på Dugges bryggeri i Landvetter finns inga planer på varsel.
– Vi ser med tillförsikt på framtiden, säger Tomas Halberstad, kommunikationsansvarig på Dugges.

ANNONS
LocationMölnlycke, Landvetter|
|

Allt fler företagare uppger att det finns risk för varsel under första halvåret 2023. I juni 2022 uppgav 17 procent att en risk om varsel fanns, men under det dryga halvåret som passerat sedan dess har den siffran stigit till 24 procent.

– Det är en hög siffra, så det är väldigt oroande, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt näringsliv i en intervju med Göteborgs-Posten.

Motsvarande siffror på riksnivå är något sämre, 26 procent uppger att det finns risk för varsel.

Landvetter-bryggeriet: ”Haft rötan att de inte väljer bort oss”

Bryggerierna har haft det extra tufft och i en enkätundersökning uppgav var tionde bryggeri att de kan behöva lägga ner sin verksamhet. En som tvingats till varsel är Poppels bryggeri i Jonsered, som minskat sin personal med 10 procent.

ANNONS

Dugges bryggeri i Landvetter har också känt av det tuffare läget men har inga planer på varsel.

– Vi har diskuterat alla besparingsåtgärder men varsla har aldrig varit ett alternativ. Det är mycket viktigare för oss att vara en stabil arbetsgivare. Vi ser med tillförsikt på framtiden och känner oss väl positionerade när det börjar lätta igen, säger Tomas Halberstad, kommunikationsansvarig på Dugges bryggeri som i dagsläget har 19 anställda.

Mats Wahlström, vd på Poppels bryggeri menar att allt fler kunder väljer bort den dyrare ölen och köper industriöl istället, men det är ingenting som noterats i Dugges försäljningssiffror.

– Jag tror de som köpte vår öl innan krisen fortfarande köper den. Där har vi inte märkt något bakslag. Snarare så har våra storsäljare sålt mer i december och januari än på många år. Om analysen stämmer att folk väljer bort finöl så har vi haft rötan att de inte väljer bort oss, säger Tomas Halberstad.

Näringslivschefen: ”Kompetensbristen är ett större problem”

Fredrik Olsson, näringslivschef på Härryda kommun har just avslutat en frukost med 75 företagare ute i Landvetter och fått en lägesbild av hur det ser ut för exportföretaget och flygplatsen.

– Vi har 5 300 företag och alla befinner sig i olika situationer naturligtvis men vi har inte fått några indikationer på att varsel skulle vara nära förestående. När vi har träffat våra lite större exportföretag så går det som tåget om man ska vara ärlig, säger Fredrik Olsson och betonar att läget ser bättre ut i Göteborgsområdet, Härryda inkluderat, än i resten av regionen.

ANNONS

– Vi har andra utmaningar i form av elbrist och kompetensbrist. Att det saknas medarbetare.

Inom vilka branscher i Härryda ser du personalbrist?

– Hotell, restaurang och flygplatsen har haft jättesvårt, Menzies som har hand om bagage har haft jättesvårt att hitta bagagelastare, säger Fredrik Olsson.

Fredrik Olsson har även varit i kontakt med kommunens budget- och skuldrådgivare för att få en inblick i hur småföretagarna klarar sig, men även där fanns inga större indikationer på att läget skulle vara allvarligt försämrat för småföretagarna.

– Vi har i runda slängar 70 företag som vill etablera sig i kommunen, det är en större utmaning att få plats med alla som vill hit, säger Fredrik Olsson.

– Vi hade också lovande siffror från flygplatsen i hur mycket flygtrafiken kommit tillbaka. Affärsresandet tar fart, och det kanske är en indikator att företagen ser ett behov av att resa och träffas, säger han.

Tomas Halberstad på Dugges bryggeri ser med tillförsikt på framtiden, våren och sommaren brukar vara deras bästa försäljningsmånader då kundernas sug på suröl tilltar.

– Sedan får vi ju se, marginalerna har blivit lägre. Men en förhoppning är att vi inte ska behöva göra kalkyleringar vid vart enda litet beslut, säger Tomas Halberstad, kommunikationsansvarig på Dugges.

ANNONS

LÄS MER:Efter förseningar – nu ska ny väg byggas i Landvetter

LÄS MER:Så går det med en ny cykelväg mellan Landvetter och Mölnlycke

LÄS MER:Orosanmälningar i Härryda kommun har ökat markant

ANNONS