Prästgård renoveras – för att gynna ungdomarna

Bredvid Landvetter kyrka är prästgården helt inklädd i byggplast och omringad av byggnadsställningar. Bland annat ska undervåningen göras om till festlokal.
– Vi hoppas att det ska fortsätta vara en levande församling, säger Peter Bratthammar, kyrkoherde i Landvetter Härryda pastorat.

ANNONS
|

Prästgården i Landvetter byggdes 1924 och firar således snart 100 år. Historiskt har den använts som bostad åt församlingens kyrkoherde.

– På den tiden hade man inga församlingshem utan kyrkoherden tog emot sin församling på undervåningen. När han satt där på kanske en lördag kunde det komma någon och knacka på som ville prata, så det var inte särskilt privat, säger Peter Bratthammar.

Själv bor han inte där. Sedan 2012 är det ungdomens hus för konfirmander och barngrupper.

– Vi bygger om för att det ska bli ännu finare. Första våningen ska bli en festvåning där man kan ha minnesstund och dopkaffe och det ska finnas ett väldigt bra kök. Andra våningen ska bli för ungdomarna och kontor.

ANNONS

Vill engagera fler unga

Inför nästa år har 140 konfirmander skrivits in och Bratthammars förhoppning är att renoveringen ska medföra att fler ungdomar söker sig till verksamheten.

Arbetet med att bygga om har pågått sedan länge. Dessutom har det blivit försenat med ett och ett halvt år. Kostnaden förväntas landa på 22 miljoner kronor.

– Det har vi i vår skattkista. Den består av det som våra medlemmar betalar in och som folk har samlat ihop sedan alla tider.

Pastoratet har ungefär 9 000 medlemmar.

– Av de som bor i Landvetter är 64 procent medlemmar.

Renoveringen av prästgården planeras vara klar till nästa sommar.

LÄS MER:Prästen Karin Karlsson om Allhelgona: ”Det är okej att vara glad och ha sorg”

LÄS MER:Härryda vill säga upp avtalet – Attendo kan bli kvar

LÄS MER:På kyrkogården i Landvetter minns och saknar man sina anhöriga

ANNONS