Peter Arvidsson (SD) körde för fort – togs av polisen

SD:s gruppledare i Härryda, Peter Arvidsson, tryckte på gaspedalen och ertappades köra 59 på 40-väg genom Långetjärn och har nu dömts för fortkörning.
– Detta var en ögonöppnare jag verkligen tar till mig av efter att ha pratat med boende i närheten, skriver Arvidsson till Härryda-Posten.

ANNONS
|

Det var en fredagsförmiddag i april som Peter Arvidsson (SD) stoppades vid en fartkontroll strax sydöst om Mölnlycke. Enligt polisens laser ska han då ha framfört sin vita Tesla i 59 km/h på en 40-väg. Arvidsson är Sverigedemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige och sitter även i Härrydas kommunstyrelse och i Västra Götalands regionfullmäktige.

Efter att ha informerats om trafiköverträdelsen ombads han att blåsa i polisens alkoholmätare. Peter Arvidsson vägrade att sätta instrumentet mot sina läppar och ska enligt förundersökningen berättat för polisen att han brukar leka med sådana mätare när han spelar golf och därför inte litar på dom.

Du är förtroendevald – ska inte förtroendevalda föregå med gott exempel?

ANNONS

”Ja självklart, detta var en ögonöppnare jag verkligen tar till mig av efter att ha pratat med boende i närheten. Enligt uppgift var det boende som begärt att polisen skulle göra kontroll just där för att folk kör för fort. Det var rätt åt mig helt enkelt”, skriver han till Härryda-Posten.

Peter Arvidsson vill inte låta sig intervjuas utan svarar på samtliga frågor via e-post.

Enligt polisrapporten ska Peter Arvidsson ha försökt dölja då han på sin mobiltelefon sökte svar på frågan hur länge alkohol från kvällen innan sitter kvar i kroppen.

”Jag upplever att Peter vägrar blåsa på plats för att fördröja kontrollen och misstanke om brott uppstår. Jag ser även att han tar upp sin telefon och försöker dölja att han söker på ’hur länge alkohol är kvar i kroppen.’ Vid samtal uppger han också att han har druckit vin kvällen innan”, skriver en av poliserna i sin rapport.

Vägen där poliskontrollen inträffade.
Vägen där poliskontrollen inträffade. Bild: Robert Garpetun

Nekar till brott

Polispatrullen körde gruppledaren till Mölndals sjukhus där denna fick lämna ett blodprov som inte visade någon alkoholnivå. Innan Peter Arvidsson fördes tillbaka till sin bil i Mölnlycke förhördes han i polisbilen utanför sjukhuset. Där förnekar han att han skulle ha kört för fort och besvarar alla polisens övriga frågor med ”inga kommentarer”.

ANNONS

I förra veckan dömdes sverigedemokraten till penningböter på 2 800 kronor för händelsen. Peter Arvidsson gavs då möjlighet att bestrida fortkörningen men valde att inte yttra sig alls i ärendet.

Varför gick du inte med på ett strafföreläggande och undvek att ärendet togs upp i tingsrätten?

”Folk som kör mycket bil och kanske blivit stoppade vet att man ibland kommer undan med en varning eller att det ibland uppstår administrativa fel på vägen som gör att det inte blir utdömt böter. Det är en rättighet man har att inte ta strafföreläggande på plats och den använde jag”, skriver Peter Arvidsson.

Hävdar att han informerade partiet – ordföranden: ”Inte sagt något”

Per-Olov Risman är ordförande för Sverigedemokraterna i Härryda. Han får reda på att Peter Arvidsson nyligen dömts för fortkörning i samband med att tidningen ringer upp honom.

– Han har inte sagt något. Vi har kommunicerat både i fredags och igår, men det här har han inte nämnt, säger Risman.

Peter Arvidsson hävdar däremot att han har informerat partiet om händelsen.

"Ja, jag informerade om att jag sannolikt skulle bli dömd för fortkörning redan dagen efter händelsen”, säger Peter Arvidsson.

Händelsen påverkar dock inte Per Olov Rismans förtroende för Peter Arvidsson.

– Nej, det gör den inte. Det är många som råkar ut för detta. Själv har jag väl klarat mig undan. Han är inte slarvig och var inte berusad, men stressad. Han åker ju med sin elbil och det går ju fort som fan utan att man hör det, säger Per-Olov Risman ordförande för Sverigedemokraterna i Härryda kommun.

ANNONS

Rättelse: I en tidigare version av artikeln användes den felaktiga benämningen ”dagsböter”. Rätt bötesform är ”penningböter”. Härryda-Posten beklagar den felaktiga formuleringen. Artikeln har uppdaterats.

Fakta: Peter Arvidsson (SD)

Ledamot i Härrydas kommunfullmäktige sedan valet 2022.

Ledamot i Härrydas kommunstyrelse sedan 2023.

Gruppledare för Sverigedemokraterna Härryda.

Ledamot i regionfullmäktige.

LÄS MER:Sverigedemokraterna Härryda bjöd ungdomar på bränsle

LÄS MER:SD i Härryda kompromisslösa i frågan om Landvetter Södra: ”Stoppa vansinnet”

LÄS MER:Styret och Socialdemokraterna försvarar Landvetter Södra

ANNONS