Pernilla lever drömmen i Eskilsby: ”Fantastiskt”

I Eskilsby driver Pernilla Helltén och hennes tre döttrar våffelkafé, ridskola, padelbana och gårdsbutik. Hit kommer gäster från när och fjärran för att hälsa på grymtande grisar och kacklande hönor och unna sig en hemlagad våffla.
– Som att leva en dröm, säger Pernilla Helltén.

ANNONS
|

Bakom gjutjärnsgrinden som pryds med en stegrande häst sitter kafégäster i skuggan av ett träd. En syrénbuske hänger tung över en gammal hästvagn, Mårbacka-pelargonerna står uppradade till försäljning utanför kaféet. Ibland hörs en häst gnägga från stallet intill, det småpratas i låg samtalston mellan gästerna. En doft av nybakad våffla smyger sig ut genom kafédörren.

Pernilla Helltén pustar ut på en stol vid grinden, hon har just fått ihop lunchmat till kursdeltagarna nere vid stallet. Det pågår tre kurser samtidigt berättar hon, så det är mycket att göra. Tillsammans med sina tre döttrar, Filippa, Olivia och Lisa driver hon Eskilsby gård. Gården har varit i familjens ägo ungefär lika länge som yngsta dottern Lisa funnits, 17 år. Lisa står nu i kaféluckan och tar emot beställningar.

ANNONS

– Vi ville ha en egen gård, och när vi köpte den här såg det inte ut så här utan vi har renoverat, fixat och byggt till lite här och där. Och vi tycker om djur så då började vi med en ridskola i liten skala, berättar Pernilla Helltén som kommer från Pixbo men bor numer i Mölnlycke och driver gården i Eskilsby.

Eskilsby Gård har vuxit fram bit för bit

Under åren har verksamheten utvecklats och vuxit och totalt jobbar tolv ungdomar på gården och hjälper till med ridskola och kafé. En dag i veckan är även ungdomar från introduktionsprogrammet på Hulebäcksgymnasiet på plats. Tanken är att elever som inte har bra betyg ska få komma ut på arbetsplatser och hjälpa till och se hur det funkar tillsammans med en lärare.

– Vi jobbar också med änsstyrelsen och olika EU-projekt, så ett tag kunde man få bidrag för odling, då startade vi det. Sedan kunde man få bidrag om man tog emot turister och så startade vi ett litet kafé, så det växer fram lite så där, säger Pernilla.

Nu består verksamheten av kafé, gårdsbutik, bed and breakfast, uthyrning av stall, ridskola, och padelbana. Totalt finns ungefär 50 hästar på gården.

– För mig är det en heltidssyssla. Huset hemma i Mölnlycke, där gör jag ingenting, klipper inte ens gräset, jag tror folk undrar ”gud vem bor här?” Jag lägger allt krut här ute, berättar Pernilla och skrattar.

ANNONS
Gården köpte Pernilla Helltén för 17 år sedan, sedan dess har mycket förändrats och verksamheten vuxit.
Gården köpte Pernilla Helltén för 17 år sedan, sedan dess har mycket förändrats och verksamheten vuxit. Bild: Malte Just

”Fantastiskt att kunna vara med barnen”

Äldsta dottern Filippa har just köpt huset intill gården, i ett annat hus bor mellansystern Olivia. Yngsta dottern Lisa Helltén, går på gymnasiet och bor ännu hemma i Mölnlycke men hon är mer eller mindre uppväxt på gården. Men ännu har hon inga planer på att flytta ut till Eskilsby.

– Nån gång kanske jag flyttar hit, men som jag sagt till mamma: Jag kanske inte vill ha hela familjen inom ex antal kvadratmeter från mig, säger Lisa och skrattar.

Många ungdomar kanske drömmer om att flytta till storstan och inte landet, hur tänker du?

– Jag tycker det ganska skönt att komma ut hit, ta en ridtur och slippa all stressen man har i skolan. Vi bor ju i Mölnlycke så det är inte landet hela tiden, berättar Lisa.

– Det är så fantastiskt att kunna vara med barnen och familjen på ett så naturligt sätt. Men så har alla sitt, det är helt underbart, säger Pernilla Helltén.

Hur är det att driva ett sånt här ställe i Eskilsby?

– Det är jätteroligt, det är som att leva en dröm. Vi odlar det vi tycker om, säljer i kaféet och där har vi också fått ett förädlingsstöd. Om man odlar något och tar hand om det utan mellanhänder då finns det speciella EU-stöd som man kan söka, som vi gjort då, säger Pernilla som odlar jordgubbar, hallon, krusbär och rabarber och gör sylt som serveras på våfflorna. Äggen kommer från egna höns.

ANNONS

– Jag är lite gammaldags så jag tycker det är roligt att sylta och sånt.

Du säger att du lever en dröm.

– Ja, men det är det. Jag kan jobba när jag vill, har ingen som bestämmer över mig. Och det finns så mycket möjligheter på en gård, vill jag göra något så gör jag det.

En islandshäst mumsar gräs i solen.
En islandshäst mumsar gräs i solen. Bild: Malte Just

”Pandemin var grym för oss”

I fyra år har våffelkaféet funnits, när pandemin lamslog världen startade dem. Trots detta gick det bra för Eskilsby gård, som hade den perfekta aktiviteten i restriktionstider – hästridning.

– Pandemin var grym för oss, det var jättebra. Alla behövde komma ut och vi hade ridturer som vanligt och man har avstånd naturligt i och med att man sitter på hästar. Och vi hade jättemycket blommor och växter då och försäljningen gick jättebra, berättar Pernilla Helltén.

– Kaféet och butiken har vi mer för att jag tycker det är roligt, vi behöver inte ha det, jag gillar att gå upp tidigt och baka på morgonen och Lisa min yngsta dotter gillar att stå i kaféet.

Ni ligger lite avskiljt, hittar kunderna hit?

– Ja men det gör dem. Absolut, nu är det lite lugnt, men söndagarna är det väldigt fullt, nästan så det blir lite jobbigt.

ANNONS

Våffelkaféet i Eskilsby har öppet lördag och söndag 11:00-15:00 ända fram i september.

LÄS MER:Världsberömde Mendonca – från Mölnlycke till turné med Tina Turner

LÄS MER:Björn har satt färg på Härryda i över 30 år: ”Fortfarande roligt”

LÄS MER:Gemenskap och glädje när daglig verksamhet spelade innebandy i Wallenstam arena

ANNONS