Per Vorberg: ”Varför har inte facket gjort något på Hjorten?”

Situationen på Gruppbostaden Hjorten har väckt reaktioner både bland styret och hos oppositionen i Härryda. Per Vorberg (M) ifrågasätter varför facket inte har agerat – om situationen är så allvarlig som tidningen har rapporterat om.
– För mig är det jätteförvånande, säger han till Härryda-Posten.

ANNONS
|

Kommunstyrelsens ordförande i Härryda, Per Vorberg (M), ifrågasätter varför facket inte har agerat för att uppmärksamma kommunen på eventuella missförhållanden på Nytidas gruppbostad Hjorten i Mölnlycke.

– Om det nu är så fruktansvärt och hemskt och eländigt och dålig arbetsmiljö på Hjorten, varför gör facket ingenting? Varför har de inte gjort en 6-6-a? (en anmälan, reds. anm.) Varför har de inte hört av sig till oss? Det blir lite konstigt. Antingen sköter inte facket sitt jobb, eller så håller de inte med om kritiken. För mig är det jätteförvånande, säger Per Vorberg till Härryda-Posten.

Han menar även att facket borde ha snappat upp om det finns rädsla bland personalen för att slå larm.

ANNONS

– Då tänker jag att då sköter inte facket sin uppgift. Det finns ju huvudskyddsombud och det finns regionombud och det finns staten som är högsta instans att vända sig till. Det finns ju massor av fackligt förtroendevalda som faktiskt kan stå upp och värna sina medlemmar.

– Det finns också verktyg som facket kan använda för att gå in och aktivera, om man bedömer att en arbetsplats inte har arbetsmedel som funkar. Men eftersom det är knäppt tyst ifrån facken, i alla fall gentemot oss, så blir jag väldigt förvånad.

Kommunal motsatte sig och har indikerat

Enligt Monica Bengtsson som är fackföreningen Kommunals ordförande i Härryda stämmer det inte att den fackliga rösten varit tyst. Hon berättar för Härryda-Posten att hon tycker att Per Vorberg försöker “skyffla över ansvaret på Kommunal.”

– Det är kommunen som är huvudman och måste kontrollera att verksamheten bedrivs av en fullgod kvalitet och det har man inte gjort. Det är inte fackföreningar som är ansvariga för arbetsmiljön, säger hon.

Monica Bengtsson berättar att Kommunal tidigt motsatte sig Nytidas övertagande av Hjorten, och menar också att socialnämndens ordförande Maria Kornevik Jakobsson (C) fått ”tydliga indikationer” på att det finns problematik på Hjorten.

– Jag sa personligen till Kornevik, för flera år sedan, att socialnämnden borde kolla upp Hjorten för att det inte är något som fungerar där. Då ville hon att vi skulle ta en kopp kaffe och prata om det, men det räcker inte. En politiker borde undersöka saken närmare, säger Monica Bengtsson och fortsätter:

ANNONS

– I och med att de fått indikationer från flera olika håll om att det inte fungerar på Hjorten så borde de ha varit mer uppmärksamma. Det har gällt personalflykt, chefsbyten, brukarnas dåliga mående, kompetens bland personal och att det händer saker där.

Enligt Maria Kornevik Jakobsson så har hon inte fått någon indikation från fackligt håll.

– Det är det som jag tycker är konstigt, jag förstår att de har hört av sig till Socialdemokraterna, men jag har inte hört något från facket. De brukar höra av sig till mig också och jag tycker att jag har jättebra samarbete med facket och det hoppas jag att de också tycker, säger hon till Härryda-Posten.

Har du fått indikationer från andra håll?

– När kommunen var ansvariga så kom det många anmälningar till mig. Folk ringde till mig och sa att det var dåligt, men då kunde det handla om att alla nya medarbetare jobbade helger.

Kritik om övertagandet

I en av Härryda-Postens tidigare artiklar förklarade Per Vorberg (M) att kommunen inte hade kapacitet nog att driva Hjorten. Detta eftersom den specialiserade verksamhet kräver en hög kompetens som kommunen saknade. Monica Bengtsson ställer sig ytterst kritiskt till det påståendet, och menar att det var tvärtom – att det fanns kompetens bland kommunens anställda.

ANNONS

– Kommunal motsatte sig övertagandet av Hjorten av den specifika anledningen att det menades att kommunen saknade kompetens. Det var en väldigt kompetent och engagerad personal som fanns innan Nytida tog över. Vi redovisade att det var precis tvärtom och att kommunen hade en otrolig kompetens, säger Monica Bengtsson och tillägger att hon fick ta emot många klagomål från dåvarande anställda.

Vad beklagade den dåvarande personalen över sig till dig?

– Det var väldigt mycket. De hade inget stöd av chefer och i och med att det blev en så hög personalomsättning och enligt de som ringde mig saknade ny personal kompetensen. Det var också att brukarna reagerade. Med tanke på deras diagnoser så reagerade de med utåtagerande beteende och självskadebeteende. Det var en oerhörd personalflykt och de som stannade kvar slutade ganska snabbt, och några höll ut i något år.

Monica Bengtsson ställer sig också kritisk till att Per Vorberg – i en tidigare artikel – påpekar att personalgruppen på Hjorten ska hållas så liten som möjligt och hänvisar till det ramavtal som finns tecknat mellan Härryda kommun och Nytida.

– Den här kategorin av brukare behöver lugn och kompetent personal och att det är samma personer. Det är inte så att de behöver en liten personalstyrka. Det är tvärtom och det är klart att det inte ska vara liten bemanning men det ska inte vara en stor personalomsättning.

ANNONS

Varför ingen anmälan

Vad har ni för verktyg som Kommunal att aktivera på en arbetsplats när ni misstänker arbetsmiljöproblematik?

– Det handlar om att medarbetare ska göra avvikelser om de anser att vården inte är fullgod. Vi har också möjlighet från fackligt håll att göra en 6:6:a-anmälan om det finns konflikter i arbetsmiljön, och då blir Arbetsmiljöverket inkopplat.

Monica Bengtsson förklarar att hon inte har mandat att skriva en sådan anmälan, eftersom det enbart är ett skyddsombud som kan göra en anmälan. Även det regionala skyddsombudet kan kopplas in.

– Eftersom Hjorten har en privat utförare så är det det regionala skyddsombudet man ska vända sig till. När jag har fått indikationer från medlemmar på Hjorten att de behöver stöd så har jag hänvisat till det regionala fackliga ombudet. Nu har vi också gjort en omorganisation inom Kommunal där alla privata tillhör en egen sektion. Varför man inte gått vidare kan jag inte svara på, men det är också svårt att vara arbetsplatsombud eftersom de ofta arbetar i motvind. Och så blir det svårt också när personal hela tiden slutar.

Enligt det nuvarande lokala skyddsombudet på Hjorten har hen varit i kontakt med Kommunal i Härryda vid flera tillfällen, för att lyfta både sin egna och andra medarbetares oro – utan att få gehör.

ANNONS

– Jag har kontaktat dem flera gånger via mejl utan att det har hänt något eller fått hjälp. Det har faktiskt varit riktigt dåligt. Det har handlat om arbetsmiljön, frågor kring mig och att anställda på Hjorten som har haft frågor har bett mig ringa dem. Bara en gång när jag ringde till rådgivningen sa de till mig att ringa till det regionala skyddsombudet, men jag hade blivit avblåst så många gånger då att jag har gett upp.

LÄS MER:Alliansen reagerar på misstänkta missförhållanden på Nytidas gruppbostad Hjorten: ”Måste ha tilltro till Ivo”

LÄS MER:Maria Kornevik Jakobsson (C) om problemen på Nytidas gruppbostad Hjorten: ”Måste åtgärdas”

LÄS MER:Starka reaktioner från oppositionspartierna i Härryda om Nytidas gruppbostad Hjorten

ANNONS