Per Vorberg (M) om nya planen: ”Vi prioriterar kärnverksamheter”

Samtliga partier i kommunfullmäktige förutom Sverigedemokraterna har enats om en bred överenskommelse med fokus på kommunens kärnverksamhet – och varit villiga att kompromissa i hjärtefrågor.

ANNONS
|

Den strategiska planen för mandatperioden väntas klubbas igenom i Härryda kommunfullmäktige i kväll. Den består av de politiska målen för kommunen, uppdelade i en del som rör övergripande ambitioner och en mer specificerad del om de kommunala verksamheterna.

Bland annat lyfts vikten av att satsa på bostadsbyggande för att kommunen ska bidra till utvecklingen i Göteborgsregionen. Partierna har bland annat kommit överens om att det ska byggas: ”[...] trygga, trivsamma och eftertraktade bostadsområden. Vi vill särskilt uppmuntra byggnation som bidrar till innovation inom energi, miljö, och hållbarhet.”

Partierna förespråkar också bland annat ökade insatser på trygghetsområdet med ”trygghetsskapande åtgärder av olika former till exempel kamerabevakning, ordningsvakter, väktare och att utveckla samarbetet med polisen”. Även vikten av förebyggde åtgärder för att minska risken att enskilda hamnar i brottslighet nämns.

ANNONS

Kommunens skyldighet att vara en del av det civila försvaret uppmärksammas också. Punkterna gällande de kommunala verksamheterna, som är den andra delen, är många.

– Vi har andra bitar kring service och organisation som är en övergripande bit. Mycket kring kvalitetsuppföljning, näringsliv är ju en strategisk fråga för att vi ska ha människor i arbete och inte belasta ekonomiskt bistånd. Å andra sidan får vi in mycket skatteintäkter också så det är väldigt viktigt, det är även kopplat till Härrydas framtid. Och så har vi miljöbitarna, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fokus på kärnverksamheterna och kompromisser

– Just nu gör vi så mycket mer än våra kärnverksamheter och om man läser den här strategiska planen kan man säga att vi pratar väldigt mycket om våra kärnverksamheter. Det handlar om skolan, omsorgen, socialtjänsten och så vidare. Vi prioriterar det. Det är med anledning av att vi går in i en tuff ekonomisk tid nu. Vi har haft några fantastiska år som vi har förvaltat väl men nu behöver vi hålla i pengarna, säger Per Vorberg (M).

Vissa av punkterna har en tydlig ideologisk klang. Bland annat frågan om skattesatsen och den om att tillåta privata utförare i välfärden eller inte.

Kommunens finansiella mål ska enligt planen uppnås utan höjd skatt varje enskilt år. Det ska inte heller införas, upphandlas eller avvecklas några så kallade LOV-system.

ANNONS

– Vi i Alliansen tycker om valfrihetssystem. Vi kan tänka oss att pröva alla möjliga verksamheter som går att konkurrensutsätta men det vill ju inte de rödgröna. De har ju en annan ambition att allt ska göras i kommunal regi. Vi har landat i att låt oss inte bråka nu när vi går in i en tuff ekonomisk period, säger Per Vorberg (M).

Gällande skatten innebär kompromissen att den varken höjs eller sänks.

– Just när det gäller skatten har vi inte haft någon livlig debatt om det den här gången utifrån att vi vet att vi har jobbat väldigt bra med ekonomin. Vi ska inte ta ut större skatteuttag än vi behöver. Samtidigt har vi partier som både vill höja och sänka skatten. Då blir det en bra kompromiss att vi hamnade på att det inte ska tas ut någon höjd skatt. Vi ska inte sänka skatten heller. Det kommer vi inte ha råd med de kommande åren, säger Per Vorberg (M).

Vad går det att säga om förutsättningarna att uppfylla de här målen de kommande åren?

– Det finns jättegoda förutsättningar. Vi har under föregående mandatperiod i princip levt upp till den strategiska planen vi hade då och då var vi bara den styrande Alliansen. Nu är vi nio partier som står bakom det här. Sedan kan man givetvis tolka en del saker lite olika men det viktiga är att vi är överens om de övergripande delarna, säger Per Vorberg (M).

ANNONS

Sverigedemokraterna: ”Vi är det enda oppositionspartiet”

Sverigedemokraterna har tagit fram ett eget alternativ till plan som de kommer att presentera under kvällens sammanträde.

– Vi har lagt mycket tid och kraft på vår egen. Vår roll som enda oppositionsparti i Härryda är att erbjuda ett alternativ till de styrandes strategiska plan, säger Sverigedemokraternas gruppledare Peter Arvidsson.

Vad är det ni är missnöjda med i planen som ligger på bordet?

– Det är ett totalt urvattnat dokument utan vare sig riktning eller strategi. Det är så det blir när man försöker kompromissa mellan socialdemokrater och moderater. Vi har en riktning för Härryda som sträcker sig längre än mandatperioden där vi vill behålla det som är bra i Härryda kommun. Omslaget pryds av en idrottsplats i Mölnlycke som är en del av vårt gemensamma kulturarv. Den vill vi bevara för vi tycker den är bra, säger Peter Arvidsson (SD).

Övergripande: Vad vill ni vill se i stället?

– En övergripande sak är att vi vill ta kontrollen över stadsbyggnaden i kommunen. Nu har vi en strategi att alla planer som inte är olagliga ska genomföras. Vi ser att man måste ta kontrollen över utvecklingen i Härryda. Befolkningsprognosen som har fått vara rådande de senaste åren, vi ser resultatet av det med gigantiska lager av osålda bostäder. Vi vill behålla den befintliga bebyggelsestrukturen i Härryda kommun.

ANNONS

Per Vorberg (M) håller inte med om att förslaget som hans parti har varit med att ta fram är urvattnat.

– De vill ofta ha på sig någon slags offerkofta. Om man läser vårt dokument är det ganska skarpt i många skrivningar tycker jag. Den handlar om en viljeriktning och den följer också vår styrmodell. Arvidsson menar att de är det enda oppositionspartiet. Jag menar att de är det enda partiet som inte är beredda att ta ansvar.

LÄS MER:Kornevik Jakobsson(C): ”Det är förfärligt”

LÄS MER:Brand i villaområde i Landvetter – sommarstuga övertänd

LÄS MER:Uppskattad gåfotboll i Landvetter: ”Svårt att inte springa”

ANNONS