Ovädret Hans dränkte familjens hela tomt: ”Blir förbannad”

Villaägaren Jonas Karlsson på Hulebäcksvägen 13 i Mölnlycke har inte sovit något natten till onsdag. I stället har han ägnat varje vaken stund åt att försöka stoppa stora mängder vatten att tränga in sin källare efter att hela tomten översvämmats – för andra gången.
– Jag trodde inte i min vildaste fantasi att det skulle hända igen, säger han.

ANNONS
|

Jonas Karlsson bor tillsammans med sin fru Pia Karlsson och hunden Frasse av rasen Fransk bulldog. Sent igår kväll upptäckte de att vatten började ta sig in på gräsmattan i sitt hem i Mölnlycke.

– När det regnar häftigt blir det alltid en liten pöl vid lekstugan men det går inte så långt upp, säger han.

Men det senaste dygnet har hela gräsmattan svämmat över och vatten trängt sig in genom bottenplattan och in i familjens källare. De var snabba på att lägga sandsäckar framför källardörren och skaffa fram två pumpar för att leda bort vattnet, ner i gatans dagvattenbrunn.

ANNONS

Anledningen till översvämningen är enligt Jonas Karlsson att det på ett ställe i Hulebäcken nära hans villa skapats en fördämning. Grenar och annan typ av växtlighet har helt enkelt inte rensats bort, vilket gör att vattnet svämmar över och letar sig vidare – till och med in på Mölnlycke IP.

Jonas och Pias tomt ligger lägst och är därför de enda på gatan som drabbats, förklarar han. Att gräset tillfälligt i stället behöver agera sjö är dock inget nytt. 2019 hände samma sak till följd av mycket nederbörd.

– Då hade vi någon jourhavande från kommunen som sa att Mark och miljö, jag kommer inte ihåg namnet riktigt, gjort sitt jobb. Tjänstemannen var även borta vid bäcken och konstaterade att den inte kunde svälja vattenmassorna, det trycktes upp.

I samband med händelsen renoverade familjen hela källaren som nu bland annat har helt kaklat golv. De tänker även på att inte förvara saker direkt på golvet. Därför kom inte så mycket egendom till skada vid det här tillfället.

Vad tänker du om att det händer igen?

– Jag tycker det är bedrövligt att kommunen inte har åtgärdat det och tagit bort träd och rensat upp. Hade de gjort det hade det inte varit några problem. Jag gick igår och tittade det var på exakt samma ställe där det trycktes upp.

ANNONS

Jonas uppgivenhet är påtaglig.

– Jag är trött och lite förbannad, säger han.

Han hänvisades till att göra en felanmälan via kommunens hemsida och väntar nu på att ärendet ska tas vidare. Han har även kontaktat försäkringsbolaget som också ska höra av sig.

– Jag kommer behöva vattendamsugare och vattenavfuktare nere i källaren, men nu är det ingen idé för det fortsätter ju att strömma vatten. Det får man ta när det har sjunkit undan.

Härryda-Posten har sökt ansvariga på Härryda kommun.

LÄS MER:Göteborg vädjar om hjälp med flyktingmottagningen – får nej från Härryda

LÄS MER:Trafikskola i Mölnlycke desperat efter automat

LÄS MER:Ovädret Hans drar in – följ vår liverapportering

ANNONS