Otillåtna båtar och bryggor ska rensas bort vid Rådasjön

Nu inspekteras bryggor och uppställda båtar på kommunal mark vid Rådasjön i Mölnlycke, för att se vilka som saknar avtal, och därmed ska bort.
– Det har kommit in klagomål, säger Ulrika Ljungman, miljöinspektör vid Härryda kommun.

ANNONS

Längs stranden vid Rådasjöns söderläge, nedanför Banvägen i bostadsområdet Pixbo, håller kommunen just nu på med en intensiv inspektion.

– Här är det väldigt mycket båtar och bryggor. Kommunen har ju inga egna båtuppläggningsplatser här. Man får inte lägga upp båtar någonstans om man inte har ett arrendeavtal, förklarar Ulrika Ljungman, som är miljöinspektör vid Härryda kommun.

Hon har tillsammans med kommunekologen Emma Nevander begett sig ut i regnvädret utrustad med häftapparat och tejp för att lappa bryggor och uppställda båtar med inplastade informationsblad, där det bland annat står om förbuden som råder på platsen.

En brygga har en skylt där det står ”privat”. Det är inte heller tillåtet att sätta upp, enligt Ulrika Ljungman, som här häftar fast en informationslapp.
En brygga har en skylt där det står ”privat”. Det är inte heller tillåtet att sätta upp, enligt Ulrika Ljungman, som här häftar fast en informationslapp. Bild: Julia Kero

Här och där längs strandpromenaden syns båtar liggande i gräset. I en dunge skymtas en båt som nästan helt är dold av vegetationen.

ANNONS

– Vi vet att det också är mycket trasiga båtar här, som säkert ingen har använt på 15-20 år. De som vi har mött idag när vi har varit ute har varit väldigt positiva till den här upprensningen, berättar kommunekologen Emma Nevander.

Emma Nevander, kommunekolog, och Ulrika Ljungman, miljöinspektör.
Emma Nevander, kommunekolog, och Ulrika Ljungman, miljöinspektör. Bild: Julia Kero

En anledningen till inspektionen av området är att det har kommit in klagomål till kommunen om att det ser ”skräpigt ut”.

Utöver synpunkter på nedskräpning har det kommit in klagomål på att några bryggor har skyltar uppsatta där det står ”privat”.

– Det får inte sitta uppe en ”privat”-skylt. Däremot får det finnas en skylt om vilka bryggan ägs och underhålls av, säger Ulrika Ljungman.

Välbehållna äldre bryggor kan få vara kvar

För bryggor i området, krävs samma som för båtarna, det vill säga avtal.

– Det är strandskydd, och också naturreservat här. Och enligt båda lagstiftningarna får man inte uppföra bryggor utan dispens. Sedan måste man ju också ha avtal med kommunen om att få ha en brygga på kommunens mark, förklarar Ulrika Ljungman.

Bryggor som är äldre än 75 år kan däremot få grönt ljus, med vissa undantag.

– Vi kommer att titta på gamla flygfoton och så, för att se hur länge de har funnits. De får finnas kvar om de har underhållits. Har de däremot förfallit, då kommer vi plocka bort dem. Så nu uppmanar vi alla som har någon rätt eller avtal eller dispens här att höra av sig.

ANNONS

Till mitten av oktober har allmänheten på sig att återkoppla till kommunen. Efter detta kommer kommunen städa upp på platsen. Det vill säga ta bort otillåtna båtar och bryggor. Och kanske även en del båthus. Under inspektionen vid Rådasjön har nämligen ett tiotal båthus också noterats.

– Vissa är väldigt förfallna och håller på att rasa ihop. Det är samma där, vi vet inte vilka som får lov att vara på platsen. Så det tänker vi att vi behöver komplettera med, säger Emma Nevander.

LÄS MER:Här är vaccinen du ska fylla på – redan i 35-årsåldern

LÄS MER:Skyddsjakt på varg i Hindås

LÄS MER:Här är det vanligaste kattnamnet i Härryda 2023

ANNONS