Nytida-chefen: ”Vi har lyft de utmaningar som finns”

Under onsdagen möttes Härryda kommun och vårdbolaget Nytida för att diskutera de allvarliga anklagelser som framkommit om missförhållanden på Hjortens gruppbostad. Nu kommenterar Nytidas sektorchef Jonny Schelin mötet och uppgifterna om missförhållanden.

ANNONS
|

Det har varit en tumultartad tid för Hjortens gruppbostad. Kaos, vanvård och arbetsmiljöproblematik – så kan de misstänka missförhållandena på boendet för unga med autism sammanfattas. Härryda kommuns socialnämnd kallade omsorgsföretaget Nytidas sektorchef Jonny Schelin och regionchef Jessika Svedberg till ett möte under onsdagseftermiddagen.

Syftet: Att få Nytidas perspektiv på de allvarliga uppgifter som rapporterats i Härryda-Posten. Och för att diskutera framtida åtgärder.

– Nämnden har fått svar på sina frågor och vi har också gått igenom hur vi vill jobba framåt och vi hoppas att nämnden är nöjda, säger Jonny Schelin när han tillsammans med Jessika Svedberg kliver ut från kommunhuset under onsdagskvällen.

ANNONS

– Vi kommer satsa på utbildning och kompetensen och vi har lyft de utmaningar som finns och nämnden har fått ett material som de nu får titta på, säger han.

Har ni presenterat åtgärder?

– Ja, men sedan får nämnden själv återkoppla till media hur de ser på saken, säger han.

Nytida-chefen: ”Vi tar allt på allvar”

I en längre artikel-serie har Härryda-Posten kunnat berätta om flertalet anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, av gruppbostaden Hjorten. Och före detta medarbetare som vittnar inifrån verksamheten om en arbetsmiljö som är under all kritik. Boendet drivs sedan 2020 av omsorgsföretaget Nytida. Jonny Schelin har tidigare enbart svarat på mejl och ställer först nu upp på en intervju för tidningen. Han kommenterar uppgifterna om missförhållandena så här:

– Vi tar ju allt på allvar och har även lyssnat in de frågor som nämnden ställer.

Har ni själva identifierat brister på Hjorten?

– Det är inget som jag kan gå in på nu, säger Jonny Schelin.

Vill ni fortsätta driva Hjorten?

– Det är vår målsättning, ja.

Anhöriga har uttryck oro kring bemanningen och kompetensen, har du någon kommentar på det?

– Det är det vi får fortsätta jobba med och de ska självklart känna sig trygga det är viktigt.

ANNONS

Jonny Schelin avslutar med att understryka Nytidas önskan om att upprätthålla ett fortsatt gott samarbete med Härryda kommun och de närstående.

Huruvida han tror att kommunen fortsatt har förtroende för Nytida vill inte Jonny Schelin kommentera utan nöjer sig med att konstatera att: ”Vi har haft ett bra möte.”

Socialnämndens ordförande: ”Jag vill se fler åtgärder”

Svaret på den frågan från nämndens ordförande, Maria Kornevik Jakobsson (C), är ett ja med tillägg.

– Ja, det tror jag nog att jag kan säga att jag har. Såtillvida att jag för att få ett fullt förtroende behöver se åtgärder som de gör. De har redan börjat göra åtgärder men jag vill se fler åtgärder.

Har du exempel på det?

– Jag vill se bemötande, hur man bemöter de som bor där som vi är till för. Och jag vill se att man fortsätter med utbildningspaketet. De har det som trappa i tre steg. Alla fastanställda får ettan men igår talade de om att de har planerat att alla skulle få upp till steg tre och det vill jag se. Då är man där jag tyckte att vi blev lovade när vi valde Nytida.

På det stora hela var Kornevik Jakobsson nöjd med mötet.

ANNONS

– De svarade på våra frågor och vad de ska göra. Jag tyckte det lät trovärdigt. Det var deras presentation, deras uppriktighet och att det inte fanns något svamlande om vad som var dåligt. De var medvetna om det som inte var bra. Det är jätteviktigt nu att kommunen och Nytida, oavsett vad vi gör med något avtal, att åtgärder följs och att vi följs åt, säger hon.

Kan du förtydliga vilka åtgärder det är som ska följas?

– De hävdar att de har börjat med ledarskapet och att förstärka ledningen. Och utbildningen. Det var de två stora sakerna. Det finns andra saker de ska göra och det ska de återkomma med.

Från förvaltningens sida ska arbetet med oanmälda besök fortsätta och det ska göras kontinuerliga uppföljningar. Det arbetet ska nämnden följa noga, betonar Kornevik Jakobsson som också lägger till att samtliga parter som närvarade på gårdagens möte har pratat med gode män för brukarna och att det också finns exempel där de gode männen är nöjda med verksamheten på gruppboendet Hjorten.

– Nytida var också noga med att de har personal som är superduktiga, säger hon.

På mötet pratades det främst om de organisatoriska frågorna, enligt Kornevik Jakobsson.

ANNONS

– Vi pratade mycket om det organisatoriska men det mynnar ju ut i att de som bor där ska ha det bra. Det var ingen som ställde en fråga om hur brukarna mår faktiskt.

Varför tror att ingen gjorde det?

– Jag tror att man var så fokuserad på organisationen. Det var inte så att ingen brydde sig om brukarna men det var ingen specifik fråga.

LÄS MER:Härryda kommuns granskning av Hjorten visar inga avtalsbrott

LÄS MER:Nu skärps reglerna för A-traktorer – det här gäller

LÄS MER:Superpolisbilen ser allt – den avancerade tekniken på väg till Härryda

ANNONS