Nya avtalet mellan Härryda och Attendo: Då blir det dyrare än tidigare

Som Härryda-Posten tidigare berättat har äldreboendet Attendo Säteriet fått tillstånd att bedriva sin verksamhet utifrån Lagen om valfrihetssystem (LOV). Den största förändringen mellan avtalen gäller antalet platser kommunen måste betala för och priset för dem.

ANNONS
|

Under våren framkom en rad missförhållanden på äldreboendet Attendo Säteriet i Mölnlycke gällande bland annat kvalitet, patientsäkerhet, måltider och nutrition samt bemanning. Det resulterade i att Härrydas kommunstyrelse gav förvaltningen i uppdrag att avsluta det ingångna driftavtalet. Attendo valde senare att skicka in en ansökan om att kunna fortsätta bedriva verksamheten vidare genom LOV.

Ingen fortsatt platsgaranti

Härryda-Posten har begärt ut avtalen i syfte att granska de nya villkoren samt kostnadsmodellen.

I det första driftavtalet betalade kommunen för 54 platser av 60 oavsett om alla 54 var fyllda eller inte. Det var också olika priser beroende på om det handlade om platser för personer med demenssjukdom och platser med somatisk inriktning. Den första typen av plats kostade 1 890 kronor per dygn och den sistnämnda 1 878. Priserna låg fast och reglerades efter index.

ANNONS

I det nya LOV-avtalet behöver kommunen enbart betala för de platser som används och samma pris gäller för respektive plats – men priset för varje plats blir dyrare. För 2023 innebär det en kostnad på 2 236 kronor per plats och dygn, vilket beslutats av välfärdsnämnden. Enligt kommunens juridikavdelning är priset ett genomsnitt av vad en plats på ett kommunalt boende kostar.

Ersättningsnivån ska omförhandlas på årlig basis i samband med antagandet av varje ny budget i kommunfullmäktige.

Den som bor på Attendo Säteriet behöver dock inte oroa sig för kommande prissättningar, enligt kommundirektör Peter Lönn.

– Man har sin rätt till platsen. Priset är en sak mellan oss och utförarna och inte mellan oss och brukarna, säger han till Härryda-Posten.

För tillfället betalar kommunen för 25 platser. Brytpunkten för när det blir dyrare för kommunen med det nya avtalet jämfört med det tidigare går vid plats 42.

– Då är plats 43 och därefter dyrare. Det är helt avhängigt hur många som väljer de här platserna och i relation till hur många som väljer våra egna boenden och vilken kapacitet vi har i våra egna boenden. Den bedömningen vi gjort är att det här är ett bra alternativ i stället för den platsgarantin vi hade rent ekonomiskt sett över tid. För det var ett långt avtal, kommenterar Peter Lönn.

ANNONS

Det första avtalet tecknades för en tioårsperiod. Det nya gäller tillsvidare. Däremot räcker det med ett politiskt beslut för att LOV-avtalet ska kunna sägas upp. Ingen part behöver således ha brutit mot det.

Givet det som hänt: Kommer kommunen att genomföra extra tillsyn nu?

– Hela LOV-systemet är en aktivt, strukturerad tillsyn som vi kommer att ha. Vi kommer inte att göra extrakontroller. Vi kommer ha den tillsyn som krävs. Men får vi anmälningar kommer vi göra extra tillsyn, säger Peter Lönn.

Har du konkreta exempel på vad tillsynen inom LOV-systemet består av?

– Nej det kan inte jag i detalj.

Något annat du vill tillägga?

– Det viktiga i det här sammanhanget från tjänstemannaorganisationens sida är att vi har utfört det uppdrag som de förtroendevalda politikerna har beslutat att vi ska göra.

Så här har förvaltningen granskat Attendo Säteriet

• Genomfört ett verksamhetsbesök på boendet.

• Tagit del av rapport från samverkande vårdcentral att samarbetet med Attendo i dagsläget fungerar bra.

• Tagit del av ett tillsynsärende hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO) [som inte behandlats av IVO].

• Noterat att en begäran från Arbetsmiljöverket angående åtgärder kring arbetsmiljö och arbetstider dragits tillbaka efter att Attendo vidtagit de åtgärder som skyddsombudet begärt.

LÄS MER:Attendo fortsätter driva Säteriet i nytt avtal med Härryda kommun

LÄS MER:Attendos personal om kritiken mot Säteriet: ”Det räcker nu”

LÄS MER:S och V ser rött efter Attendobeskedet: ”Jag blir lite upprörd”

LÄS MER:Historien om Attendo är berättelsen om vår samtid

ANNONS