Mölnlyckebon Mikaels frustration – en kostsam elpanna

Mikael Löfstrand har elräkningar på nästan 5 000 kronor i månaden. Enligt honom finns möjligheten att drastiskt minska kostnaderna, men hyresvärden Förbo dröjer med insatsen.
– Samhällsnyttan går åt skogen, säger Mikael.

ANNONS
LocationMölnlycke|
|

Mikael Löfstrand, 58, står och skottar snö utanför sin hyresrätt på Skinnefjäll i Mölnlycke. Utandningsluften ångar i den kyliga luften, termometern visar minus fem grader och elpannan som värmer upp Mikaels lägenhet går på högvarv.

De senaste åren har Mikael fört en utdragen kamp mot Förbo, det kommunala fastighetsbolaget som är hans hyresvärd. Kampen gäller hans elpanna som värmer upp hans hem, ett dyrt och relativt ineffektivt uppvärmningssystem.

För att få ner sina elkostnader har Mikael bett om att få en luftvärmepump, som ett komplement till hans panna. En insats som skulle kunna minska Mikaels elkostnad. Luftvärmepump är ett komplement som erbjuds av Förbo på flera håll, men inte för Mikael. Varför? Det får han inget svar på, enligt honom själv.

ANNONS

Mikael visar runt Härryda-Posten reporter på gården där han bor, nästan alla hushållen här har fjärrvärme, men fyra hushåll på gården, inkluderat hans eget har elpanna. Mikael bor ensam på 80 kvadratmeter men han menar att han har en elförbrukning som motsvarar en villa på 140 kvadratmeter, allt på grund utav elpannan.

– När jag pratar med grannarna här som inte har elpanna så säger de att de har en uppvärmningskostnad som är ungefär hälften av vad jag har, kanske till och med ännu mindre.

Vad ligger din elräkning på nu?

–Oj, jag tror det är nog runt fyratusen eller femtusen kronor, minst.

Vad känner du inför att det är så orättvist här på gården?

– Det är frustrerande så klart. Jag har ju frågat varför de inte dragit fjärrvärme till alla här, men då säger Förbo att det var HSB som byggde så jag ska skylla på dem istället. Fjärrvärmen är ju framtiden, elpannor är inte det.

”Samhällsnyttan går åt skogen”

I Härryda kommun finns det drygt 500 Förbo-lägenheter som har kallhyra, där hyresgästen själv står för uppvärmning och varmvatten. Av dessa har närmare sextio stycken elpannor. På Skinnefjäll, området där Mikael bor finns det fjorton hushåll med elpannor.

ANNONS

En elpanna är mellan fyra till fem gånger mindre effektiv än en bergvärmepump, enligt Energimyndigheten. Om man kikar på den energimärkning som myndigheten ansvarar för, som visar hur mycket energi en vara kräver, så hamnar elpannor i den sämsta klassen – D.

Samtalen med Förbo har varit många och svaren olika. Först var det tvärt nej när Mikael frågade efter luftvärmepump. Senaste året har han fått svaret att ”situationen ses över”. Tiden har gått men Mikael upplever att ingenting händer. Han beskriver sig som en lugn och rimlig person men att situationen varit frustrerande. För att ha råd med elräkningarna har han fått dra in på nöjen.

– Min frustration är inte bara för min egen skull utan jag tänker på de som är ensamstående föräldrar eller pensionärer. De kanske behöver välja mellan att betala hyran eller sin elräkning. Alla har inte den ekonomin som jag har, så hela samhällsnyttan går åt skogen.

Förbovärd satte upp pump – trots nej

Mikael hade släppt tanken på att få en luftvärmepump när Förbo först sa nej. Men så flyttade en Förbovärd in i lägenheten bredvid, identisk med Mikaels. Plötsligt satt en luftvärmepump på grannens fasad. Mikael påtalade för grannen att man inte får sätta upp en luftvärmepump på eget bevåg och får till svar ”Men ingen vet att jag satt upp den”. Grannen har flyttat och tagit med sig luftvärmepumpen och täppt igen hålen i fasaden.

ANNONS

– Varför fick Förbovärden smälla upp en luftvärmepump här bredvid men om jag gör det har jag brutit mot mitt kontrakt?

Mikael som hade lagt ner kampen att få en luftvärmepump fick vatten på sin kvarn – det är praktiskt möjligt att ha en luftvärmepump även om Förbovärden tagit sig friheten. Hans förhoppning bekräftas också av de installatörer Förbo nyttjar för installation av vitvaror. Jo, det skulle vara möjligt att installera en luftvärmepump i hans hem. Så vad är det som sätter stopp?

Förbos vd: ”Vi ser över situationen”

Peter Granstedt, vd på Förbo, sitter just nu i långa hyresförhandlingar och ledningsmöten. Härryda-Postens reporter får en pratstund med honom i en lucka mellan två möten.

Förbo har i höst intensifierat arbetet med att förbättra energianvändningen i sina lägenheter, enligt Peter Granstedt. I det arbetet ingår det att kika på om de hushåll som har elpanna i Mikaels område kan få en luftvärmepump. Varför Mikael tidigare fått nej kan inte Peter Granstedt svara på.

– Vad vi gör nu är att vi ser över situationen. Det är en tekniker ute och tittar på om det är möjligt. Ibland har fastigheterna tegelfasader och det blir väldigt svårt för den här typen av installation. Jag vet inte om det är så i det här fallet. Men bedömer vi att det är möjligt så ska vi erbjuda luftvärmepump.

ANNONS

Att Förbo nu vänt och inte längre säger nej till Mikael beror på den ”extrema situation” med höga energipriser som vi befinner oss i, enligt Peter Granstedt. Mikael fick besked i mars att hans möjlighet till luftvärmepump sågs över, ett drygt halvår senare har inget hänt. Den tidslinjen håller inte Peter Granstedt med om, arbetet att se över luftvärmepumpar har Förbo börjat med i höst.

– Jag tycker vi har arbetat med den här frågan hela tiden, men det som hänt i höst är att vi växlat upp. Man kan alltid önska att vi ska vara mer framsynta men jag tycker vi ändå tagit tag i de här frågorna på ett relevant sätt, säger Peter Granstedt.

Att en Förbovärd skulle satt upp en luftvärmepump som Mikael Löfstrand påstår är inget Peter Granstedt känner till.

– Vi skiljer ju inte på olika hyresgäster. Jag känner inte till att det hänt men det är inte olika regler för olika personer.

När kan Mikael ha en luftvärmepump på plats?

– Vi ska först göra en bedömning i varje enskilt fall om det är tekniskt möjligt. Men med den info jag fått så ska det finnas ett visst antal pumpar för leverans. Sen handlar det om tillgång och efterfrågan som kan ställa till det, men vår ambition är att värmepump ska finnas för leverans.

ANNONS

Vad betyder det i tid?

– En till två månader om inget speciellt händer då. Luftvärmepumpar är ju en bristvara så om intresset plötsligt blir jättestort så sitter vi i en helt annan situation.

Det är ju många tusen kronor i månaden för fler än Mikael?

– Ja, så är det. Detta är en situation som väldigt många sitter i. Vi försöker göra det vi kan, säger Peter Granstedt.

Om Mikael Löfstrand får sin luftvärmepump inom två månader återstår att se men att det gått för långsamt står han fast vid.

https://www.harrydaposten.se/sport/gott-om-idrottande-ungdomar-i-harryda-men-langt-ner-pa-listan-gallande-fullmattshallar.99ae2a3f-4044-4ae9-b5e3-f5cd4054c9ba

–Jag undrar varför man inte agerade när energipriserna gick i höjden när kriget började, varför agerar man typ ett år senare? Man kan inte skylla på att vi har mycket att göra, det tar inte så lång tid, säger Mikael Löfstrand innan vi skiljs åt utanför hans lägenhet på Skinnefjäll.

LÄS MER:Skolinspektionen kräver: Rätta till brister i stöd till elev

LÄS MER:Härrydabornas bästa luciabilder

LÄS MER:Person fann sin stulna gitarr – på Marketplace

ANNONS