En man tog ut 15 000 kronor från ett av offrets kort på bankomaten på Gamla Kronvägen i Partille. Enligt polisen stämmer mannens utseende överens med en av de misstänkta personer som nu sitter häktade för flera grova bedrägerier.
En man tog ut 15 000 kronor från ett av offrets kort på bankomaten på Gamla Kronvägen i Partille. Enligt polisen stämmer mannens utseende överens med en av de misstänkta personer som nu sitter häktade för flera grova bedrägerier. Bild: Polisen

Misstänkt bedragartrio åtalas för åldringsbrott i bland annat Landvetter

I Landvetter utsattes en man i 90-årsåldern för ett bedrägeriförsök, men gärningsmannen fick kalla fötter och lämnade hans bostad när han ombads legitimera sig.
– På något sätt känns det att de har pejl på morsan, säger ett av de andra offrens barn i förhör.

ANNONS
|

Två män och en kvinna, alla tre skrivna i Skåne, sitter i dagsläget häktade för flera åldringsbrott.

Totalt handlar det om 17 grova bedrägerier och ett försök till grovt bedrägeri, som genomförts under våren 2023.

Samtliga brott förutom ett av de grova bedrägerierna misstänker polisen att trion genomfört tillsammans. Tillvägagångssättet är likartat i de allra flesta fall och har gått ut på att en person ringt upp offret och uppgett sig vara från en bank. Den falska banktjänstemannen har sedan förklarat för offret att deras besparingar och smycken är i fara och erbjudit sig att hjälpa dem, genom att skicka ”personal” från banken för att ”säkra upp” bankkort och värdesaker och förvara dem på ett säkert ställe.

ANNONS

Misstänks för stöldturné i landet

Brotten har ägt rum på flera platser i landet, men inte i nära anslutning till där de misstänkta gärningsmännen själva bor. I Västsverige har äldre personer i bland annat Göteborg, Mölndal, Kungsbacka och Landvetter utsatts. I Landvetter genomfördes ett bedrägeriförsök mot en man i 90-årsåldern, men då mannen begärde legitimation fick gärningsmannen kalla fötter och lämnade bostaden.

Två av brotten har också ägt rum i Partille. Det första av dem den 18 april i år.

Den äldre kvinnan som utsattes berättar själv om händelseförloppet i förhör med polis.

– Jag svarade i telefonen på eftermiddagen. Han sa att det kommit till deras kännedom att mitt bankkort blivit scannat. Mannen sa att dem skulle undersöka det här. Han sa fråga till slut om jag hade några värdesaker hemma eller några juveler. Han skickade upp en person från SEB. Hon skulle värdera mina smycken, berättar kvinnan.

Polisen: Vad hände sen?

– Sen satt hon här och tittade på mina smycken. Hon tog med sig dem och skulle värdera på banken. Det var ringar. Hon satt en liten stund i fåtöljen och tog med sig smyckena. Sen gick hon.

Blev av med tiotusentals kronor

Kvinnan som besökte den äldre damen fick med sig värdesaker till ett uppskattat värde av 35 000 kronor. Hon fick också med sig bankkortet och koder. På övervakningskameror från bankomaten på Gamla Kronvägen i Partille fångas senare en man, vars utseende enligt polisen överensstämmer med en av de misstänkta, på film när han tar ut 15 000 kronor av kvinnans besparingar.

ANNONS

Kortet spärras kort därefter av offrets barn, som i förhör uppger att modern utsatts förut.

– Det här är inte första gången som hon blivit utsatt. På något sätt känns det att de har pejl på morsan.

En dryg vecka senare, den 27 april, utsatts ytterligare en äldre kvinna brott.

Har gediget brottsförflutet

I det omfattande utredningsmaterial som Härryda-Posten tagit del av beskriver en polis brottsförloppet.

”Målsägande ska ha ha haft besök av en man som säger sig komma från SEB då en person från Nigeria försöker ta ut pengar från hennes konto. Gärningsmannen ska sedan sagt att han behöver hennes smycken samt bankkort för att ta dem till ett säkert bankfack hos SEB.
Gärningsmännen har sedan tagit ut 15.000kr från målsägandes konto”, står det i polisens händelserapport.

Samtliga misstänkta nekar till brott. De två männen har båda ett gediget kriminellt förflutet.

Den äldre av dem, som är i 40-årsåldern, dömdes 2021 till 1 år och 3 månaders fängelse för två fall av grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri. Vid det tillfället förekom han under 35 avsnitt i belastningsregistret.

I ett yttrande från Frivården som Härryda-Posten tagit del av flaggar man för att mannen har hög risk att återfalla i brott, bland annat på grund av hans ”prokriminella attityder, prokriminella umgänge och antisociala personlighetsmönster”.

ANNONS

Den andra mannen, som är i 30-årsåldern, dömdes 2022 till fängelse för grovt bedrägeri och inbrott, men har också suttit i fängelse vid andra tillfällen.

Den misstänkta kvinnan, som även hon i är 30-årsåldern, har inte dömts för något brott sedan 2017, då hon fick dagsböter för stöld.

LÄS MER:Härryda Karlsson anmäls för vilseledande marknadsföring

LÄS MER:Alliansen i Härryda vill se fler kameror – svenskarna stöttar kamerabevakning

LÄS MER:Bekämpa gängen med återinförd grundskoleexamen

ANNONS