Med fingrar känsliga för grönt: ”En plätt på jorden som vi har till låns”

I Benareby döljer sig ett grönt guldkorn, trädgårdsentusiasterna Håkan och Mona Wallins prunkande plätt på jorden. Här påtas det med lusta året om.
– Vi går ut i trädgården på morgonen och kommer in på kvällen, berättar Håkan Wallin, nu pensionerad trädgårdsmästare.

ANNONS
|

Det är kortbyxeväder i Benareby. De kringliggande tallarna sjunger i vinden. Solen skär skarpa skuggor i den praktfulla trädgården. Stigar snirklar sig genom valv av rhododendron. Dofterna från vårens första blommor färdas ner för den terrasserade trädgården som sätter punkt vid den porlande dammen.

Ur den bruna grumligheten dyker de upp, glödande i solen, koikarparna. De brandgula fiskarna delar denna lummiga oas med två trädgårdsentusiaster av guds nåde, Håkan Wallin, 69 och Mona Wallin, 66. På denna plätt har de påtat med passion sedan 1987.

– Trädgården har varit i ständig förändring sedan start. Tröttnar vi på något är det bara att ta bort eller lägga till. Precis som man kan möblera om inomhus så kan man göra det i trädgården, säger Håkan Wallin medan han visar runt på de 2 500 kvadratmeterna grönska som han tillsammans med sin fru Mona låtit spira.

ANNONS

Påtandet förde paret samman

Det var intresset för det gröna som förde Håkan och Mona Wallin samman. De möttes på en trädgårdsskola i Dingle i slutet av 70-talet, när en grön våg sköljde över världen, och sedan dess har de hållit ihop och fortsatt påta.

Håkan gjorde karriär av sitt intresse, som trädgårdsmästare har han under 30 år klätt Göteborg i blomsterskrud. Hans arbetsplatser har varit Universeum, Liseberg och Botaniska trädgården. Mona har arbetat som måltidsbiträde på en förskola men det gröna intresset har alltid funnits med på fritiden. Sedan några år tillbaka är de båda pensionärer.

– Vi kan ju ägna all tid på trädgården, och nästan all tid lägger vi också på trädgården här, berättar Mona Wallin.

– Nu har vi möjlighet att skapa de tankar och visioner som vi hade i yrkeslivet som vi inte hann med, fyller Håkan i.

Under de 36 år som paret bott i Benareby har ett blött gammalt kärr omgivet av furu och gran blivit till en terrasserad trädgård, där rhodondendron i alla dess former spelar en huvudroll. Rhododendron skapar rumslighet, valv att huka sig igenom, skuggor att pusta ut i under varma sommardagar och de varierar i storlek, blommor och blad.

– De är bra miljöbyggare och om man vill skapa en lummighet i sin trädgård så är de bra, säger Håkan och visar en kanelrhododendrons ludna kanelfärgade undersida.

ANNONS
Kanelrhododendron med sin kanelfärgade ludna ”ulltröja” under bladen.
Kanelrhododendron med sin kanelfärgade ludna ”ulltröja” under bladen. Bild: Malte Just

– Precis som du kan behöva en ulltröja en kall dag så behöver den här – som ursprungligen håller till i Himalaya – ”en tröja” för att hålla värmen, berättar Håkan.

Påtandet har ingen slutdestination, en trädgård blir aldrig färdig. Poängen är att få följa ens trädgårdsvisioner och sätta dem i verket och njuta av det medan man gör det. Rhododendron är enkel att ha göra med, tröttnar man är det bara att gräva upp, flytta eller göra sig av med, så den passar väl in i parets trädgårdsfilosofi om ständig förändring.

– Om det tar ett år eller två år eller sju år, spelar liksom ingen roll. Om man har roligt under vägens lopp och upptäcker nya saker och skapar nya grejer.

– I ett landskap finns det ju berg, sjöar och ängar och det är ju det vi försöker tränga ihop här på vår plätt. Om vi skapar en damm så är det inte bara en vattenpöl utan då vill vi skapa hela miljön runt omkring, säger Håkan Wallin och Mona nickar instämmande och säger:

– Ofta har vi ingen riktning, utan det blir som det blir. Vi flyttar ju runt växter hela tiden.

– Det får växa fram, det finns ju inga ritningar, säger Håkan.

ANNONS
Mona Wallin i det nybyggda växthuset, här växer chili och paprika så det knakar. Men hur Mona ska ta vara på allt, det vet hon ännu inte.
Mona Wallin i det nybyggda växthuset, här växer chili och paprika så det knakar. Men hur Mona ska ta vara på allt, det vet hon ännu inte. Bild: Malte Just

Paret berättar att de lägger större delen av det vakna dygnet i sin trädgård. Tröttna, verkar de inte göra, kanske framåt hösten ”när det blir grått” säger Mona men annars är trädgården en outsinlig källa av lust för Håkan och Mona. Så vad är det de får ut av allt arbete?

– Det är en tillfredsställelse att odla och äta sina egna grönsaker. och det är avkopplande, man blir avstressad, säger Mona efter lite fundering.

– Mycket handlar nog om skapandet, att en idé dyker upp i skallen och så blir det något i slutändan, det är ganska tillfredsställande, säger Håkan.

Får era grannar världens prestationsångest när de sneglar över häcken?

– Nej, det tror jag inte, de har inte ett intresse av sånt här, säger Håkan och ler.

Den beryktade kejsarkronan som enligt somliga doftar cannabis.
Den beryktade kejsarkronan som enligt somliga doftar cannabis. Bild: Malte Just

Ett vandrarhem för växter

Fåglar och insekter trivs i denna klorofyll-bomb, trots att de inte aktivt tänker på att skapa en mångfald så kommer den automatiskt, menar Håkan Wallin, utifrån deras filosofi att pröva och blanda och testa nytt, så blir det en spretig rikedom av växter som lockar till sig alla möjliga insekter och djur.

– Det är en plätt på jorden som vi har till låns så länge vi lever och vi ska försöka förvalta den så gott vi kan. Det är ett vandrarhem för växter, och vissa stannar bara en vecka för de trivs inte och andra stannar i flera år. Fåglar och insekter trivs här också – alla behövs.

ANNONS

En gång i tiden fanns det en ambition att vara självförsörjande men de insåg snabbt att det skulle bli svårt, men en sak klarar de sig på året runt.

– Sylt är vi i alla fall självförsörjande på säger Mona skämtsamt.

När ni tittar på allt ni har åstadkommit här under åren, vad känner ni?

– Ja, vad gött det är. Jag är rätt nöjd faktiskt, säger Håkan Wallin och kisar ut över den soldränkta trädgården.

Trädgårdsmästarnas tips

1. Om du är nybörjare men behöver vägledning – sök dig till ett av alla trädgårdssällskap som finns i Göteborg med omnejd. Det finns massor med kunniga människor som villigt delar med sig. Trädgårdsamatörerna är en förening.

2. Har du just flyttat in, avvakta första året och se vad som kommer upp ur jorden innan du river upp allt och planterar nytt. Guldkorn kan gömma sig i mullen.

3. Umgås med din trädgård, det finns så många fler tillfällen än grillning på lördagar. Det är fantastiska ljusa kvällar nu på våren. Ut och se allt som händer i den.

4. Var inte rädd för att testa. Hittar du en blomma du gillar, testa och sätt ner den i jorden och se hur det blir. Även trädgårdsmästare gör misstag, men det är bara att plantera om eller flytta runt.

LÄS MER:Johanna Edwardh gör Konstfack folkligt

LÄS MER:Bako Löfgren är i sitt livs målform

LÄS MER:Röd-Grön samverkan i Härryda firar beslut om mindre barngrupper i förskolan

ANNONS