Man visade förfalskat körkort – döms till fängelse

När en man i 25-årsåldern stoppades i en trafikkontroll i Mölnlycke visade han upp ett förfalskat körkort. Nu döms han till fängelse för bland annat brukande av falsk urkund.

ANNONS

En man i 25-årsåldern stoppades i januari av gränspolisen i en trafikkontroll i Mölnlycke. När han ombads att visa körkort tog han fram ett irakiskt körkort och polisen fattade misstanke om att det skulle vara förfalskat.

I det förhör som hölls direkt på plats menar mannen att körkortet är äkta och nekar till anklagelserna om olovlig körning och brukande av falsk urkund. Sakkunnig vid Nationellt forensiskt centrum gjorde dock en annan bedömning och skriver i sitt utlåtande att:

”Vid undersökningen framkom att handlingen inte överensstämmer med den äkta referenshandlingen kvalitets- och säkerhetsmässigt. Den undersökta handlingen är framställd i skrivare/kopiator med bläckstråleteknik medan motsvarande äkta handling är framställd i tryckpress. Dessutom saknar handlingen de dokumentsäkringar som ska finnas på äkta handling.”

ANNONS

Tingsrätten gör bedömningen att resultatet talar ”extremt starkt” för att det körkort som visades upp inte var äkta.

Dömd sedan tidigare – för samma brott

Mannen är sedan tidigare dömd för samma brott, då han vid ett annat tillfälle visat upp ett körkort från ett annat europeiskt land, ett pass från samma land samt ett ID-kort, som samtliga visade sig vara förfalskade. I förhör berättade mannen att han hade betalat 60 000 kronor för dem och att han var medveten om att han inte fick köra personbil i Sverige.

Mannen döms nu därför för brukande av falsk urkund och grov olovlig körning till 14 dagars fängelse. Han ska dessutom betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

LÄS MER:Olaga intrång på restaurang i Landvetter

LÄS MER:Mölnlycke IF ”kan” bli allsvenskt lag – om Alan Wandi får bestämma

LÄS MER:Video: Se Lisa Miskovskys hyllning till Lasse Berghagen

ANNONS