Man från Landvetter var hög och hotade vakter i Göteborg

Göteborgs tingsrätt har dömt en Landvetterbo i 60-årsåldern till 120 timmars samhällstjänst. Detta efter en januarinatt i Göteborg då mannen var berusad, hög och satt i en blomkruka och gapade på folk. Dessutom hotade han ordningsvakter och bar en kniv.

ANNONS

Det var när de tre ordningsvakterna rörde sig i området runt Brunnsparken som de reagerade på den skränande Landvetterbon. Mannen, som nu dömts av Göteborgs tingsrätt, satt i en blomkruka och skrek och gapade efter folk. Vakterna bestämde sig för att avvisa mannen, men istället för att lämna platsen proklamerade mannen att han var redo för slagsmål och hotade vakterna med att döda dem. En av ordningsvakterna berättar i polisförhör:

– När han blir stökig så säger vi till honom att han får en chans att gå därifrån varpå han går en bit, han tar några steg. Han ställer sig i ”fighting stans”, kastar sina vantar och säger att han skall döda oss. Han har fått flertalet chanser och vi väljer att omhänderta honom. Vi lägger ner honom och belägger honom med handfängsel.

ANNONS

Mannen eskalerade sina hot när han var fängslad och uttryckte hur han nu skulle knäcka näsan på en av ordningsvakterna. Själv har han dock ett någorlunda sviktande minne från kvällen, och berättar i polisförhör:

– Jag har ett vagt minne men jag kommer från krogen och har tagit några whiskey och kände mig onykter och tänkte att jag skulle rikta stegen mot bussen och åka hem. Men innan det så blev jag nyfiken på någon uniformerad personal och stannade upp och gick inte till bussen. Sedan därefter minns jag inte så mycket mer än att man blev påhoppad och nedslängd i marken och fängslad.

Döms för fyra olika brott

Mannen är ostraffad sedan tidigare, men nu dömer Göteborgs tingsrätt honom för tre olika brott: ringa narkotikabrott, hot mot tjänsteman och brott mot knivförbudslagen. Det enda brottet han erkänner dock är narkotikabrottet.

I polisförhör berättar han att han trodde att det var tillåtet att bära en kniv med ett förhållandevis kort knivblad och att innehavet var befogat. Han behöver kniven för att skära upp ett äpple, exempelvis då han bär löständer.

Göteborgs tingsrätt anser att det samlade värdet på brotten uppgår till fyra månaders fängelse. Mannen är sedan tidigare ostraffad, och tingsrätten bedömer att risken för att nya brott begås är låg. I kombination med mannens samtycke till att domen förenas med 120 timmars samhällstjänst väljer tingsrätten alltså att avstå från att döma till fängelse.

ANNONS

LÄS MER:Innehöll GBL – paket stoppades på Postnord i Härryda

LÄS MER:Härrydabo döms för miljonkupp mot klädföretag

LÄS MER:Beslutet: Ja till nytt HVB-hem för pojkar i Hindås

ANNONS