Lena och Peter driver Rävlandas musik- och kulturmecka Sängfabriken

Pandemins ödesdigra konsekvenser fick de två musikerna att våga satsa på något unikt. Idag samlar Sängfabrikens evenemang hundratals gäster på bakgården i Rävlanda.
– Vi lever efter drömmen om att folk ska komma hit och ha roligt, att kunna skapa möten för folk, säger Lena Carlsson som driver Sängfabriken tillsammans med Peter Götz.

Julia Lagergren

Solen skiner och gräset vajar i vinden. På en gård i Rävlanda pågår bröllopsförberedelserna för fullt. Taylor Swift strömmar ur högtalarna inne i Sängfabriken och det är findukat med långbord, vita dukar, kvistar av murgröna och glänsande bestick.

– Igår hade vi studentfirande och imorgon är det bröllop! utropar Peter Götz glatt.

Det är dock inte bara privata tillställningar som Sängfabriken arrangerar. Detta är den tredje sommaren som Peter Götz och Lena Carlsson anordnar konserter, quiz och musik kombinerat med mat och dryck. Förra sommaren lockade de vid ett tillfälle som mest till sig 600 gäster till sin bakgård – och fick neka dem som inte fick plats. I år har de höjt ribban.

– I år har vi bestämt att vi ska ha 700 som max. Det är ganska stort, men det känner vi är en ganska bra siffra för det är mycket logistik som man ska ha på parkeringsplatser och det ska funka med toaletter och alla sådana bitar, berättar Lena Carlsson rappt.

Kärleken till musiken förde dem samman

Det går snabbt när de pratar. Orden studsar som pingisbollar mellan Lena Carlsson och Peter Götz och de fyller i varandras meningar och resonemang. I sexton år har de jobbat tillsammans med eventföretaget Götz kalas, men ursprungligen var det kärleken till musiken som förde dem samman på Öland där de turnerade med varsitt band - vilket fick som följd att Gävlebon Peter Götz flyttade till Rävlanda.

– Jag trivs fantastiskt bra här nere. Det här var det första jag såg när jag kom, säger han och sveper med handen mot det grönskande landskapet och gården.

Precis innan pandemin bröt ut hann paret köpa det övergivna möbelsnickeriet som stod på deras mark – eller ”Sängfabriken” som det kallas i folkmun. Lena Carlsson berättar med inlevelse hur det var vid tillträdesdagen.

– När man öppnade dörrarna fick man en känsla av att någon bara hade låst dörren och gått därifrån en dag. Den känslan var det, jättemycket grejer kvar. Alla maskiner. Det var grejer från golv till tak. Så vi började med att bara tömma lokalen på allt som fanns. Jag tror vi körde iväg 9 ton trä och 5 ton metallskrot.

Lena Carlsson är uppvuxen i Rävlanda.
Lena Carlsson är uppvuxen i Rävlanda. Bild: Julia Lagergren

Pandemin innebar en nystart

Liksom många andra i eventbranschen drabbades duon hårt av pandemin som bröt ut precis efter köpet.

– Det gick från jättemycket jobb till noll. Vi fick ju avbokningar som alla i branschen fick – och det är klart att det inte är riktigt läge att börja investera då, när man inte har någon inkomst, men då hade vi tiden och vi lade ner hela vår själ, fortsätter Carlsson och syftar på arbetet med att göra om det gamla snickeriet till en eventlokal.

Götz fyller i:

– När vi fick ta över lokalen var det liksom: ”Vad ska vi göra?” Ganska fort så kläckte vi det. Vi älskar ju att skapa fester. Vi gör en festlokal. Men vi visste ju inte riktigt vad vi gav oss in på. Det var nog bra det, säger han och skrattar till.

Eftersom Lena Carlsson är uppvuxen i Rävlanda och har sin familj här, har duon fått en hel del hjälp av hennes familj, med alltifrån VVS till förberedelser inför event. Även grannarna har varit engagerade och positiva till Sängfabrikens evenemang. Paret berättar bland annat om en granne som ibland ringer upp dem och tackar för bra musik i grannskapet.

– Det är så roligt, säger Carlsson och skrattar hjärtligt tillsammans med Götz.

Grannarna betyder mycket för paret. Peter Götz berättar att de för en kontinuerlig dialog med dem som bor i närheten och att de endast har livemusik fram till klockan elva på kvällen.

– Vi vill inte nöta i onödan på omgivningen. Det finns ingen anledning att göra det, förklarar han och Carlsson tillägger snabbt:

– Det känns ju jättekul att folk är så positiva. Att det händer någonting också. För det är ju en liten ort och det är inte så mycket som finns här. Man behöver inte åka in till Göteborg nu, man kan ju ta cykeln hit. Eller bussen stannar ju precis här också.

Peter Götz har tagit Rävlanda till sitt hjärta.
Peter Götz har tagit Rävlanda till sitt hjärta. Bild: Julia Lagergren

Grillos till nytt sommarprogram hos Sängfabriken

Från att ha haft två större evenemang med pandemirestriktioner under Sängfabrikens första år, till lite fler konserter förra året, har duon denna säsong bland annat bokat trubaduren Björn Rosenström och bandet Haaks som kommer livesända sin spelning på internet. Sedan kommer Götz och Carlsson själva stå på scenen under tre tisdagar som ägnas åt quiz och musik. Lena Carlsson pekar ut över grusplanen framför det tegelröda huset:

– Vi bygger upp ett jättestort tält på hela innergården här och lägger in golv och allting och så bygger vi upp en stor scen, så det blir som en festivalkänsla, förklarar hon engagerat.

Lena Carlsson och Peter Götz är rörande överens om att deras evenemang ska präglas av enkelhet och rimliga priser. Förra året samarbetade de med Oves gatukök som bland annat hade halv special på menyn. I år kommer de erbjuda souvlaki och gyros från Orangeriet. Under quiz-kvällarna är det fri entré och barn är välkomna tillsammans med målsman.

Halv special var ju liksom spot on förra året!

– Det är ett lite enklare stuk på allt. Man kan komma hit och ha lite trevligt, och så är det lite olika typer av musik, berättar Carlsson medan Götz nickar instämmande och tillägger:

– Halv special var ju liksom spot on förra året!

– Men grillspett går hem, kontrar Lena Carlsson och syftar på årets mat.

– Det tror jag med! Och liksom den här doften av att någon grillar – det tror jag stenhårt på, säger Götz entusiastiskt.

Det enda som inte verkar vara spot on är serveringstillstånden för allmänheten, vilket paret behöver söka tillstånd för ett par månader i förväg.

– Vi har inget stadigvarande serveringstillstånd för allmänheten, så varje gång vi gör de grejerna får vi söka, förklarar Götz och resonerar vidare:

– Det är ju inget konstigt, men man kan inte vara spontan. Men nu har vi ju sökt för de här tillfällena och så vi har jättebra dialog med kommunen. Nu är det ju tredje året som vi kör och det blir lättare för oss att söka också, summerar han.

Lena Carlsson och Peter Götz.
Lena Carlsson och Peter Götz. Bild: Julia Lagergren

Samarbetar med andra lokala företag

Samarbeten med lokala företag råder det ingen brist på. Artisterna bokas in på hotellen i närheten och duon hyr tält, ljus och ljud. Till och med den lokala pizzabagaren verkar vara tacksam över Sängfabrikens evenemang:

– Lokala pizzerian, han älskar när vi har event. Alla är hungriga samma dag och alla är hungriga på pizza dagen efter. Han tycker det är jättebra, bubblar Carlsson i solskenet.

Så vad är tjusningen med att arrangera evenemang med quiz, mat och musik? Enligt Peter Götz är det möten och glada människor som är drivkraften.

– Men sen gillar vi ju allt från att du Peter stod och tog bort stubbar till att vi ska duka, lägger Lena Carlsson till och fortsätter:

– Vi ska sjunga och spela imorgon på bröllopet, men vi ska även servera maten. Vi gillar de olika delarna.

– Vi älskar att skapa event! Det var därför vi drog igång, säger Götz leende.

När duon får frågan om vad de vill göra framöver råder ingen idétorka. De funderar på oktoberfest, julfirande, temafester och avskalade event. Den närmaste familjen har till och med uppmanat dem att inte ta semester ”för att de får så många idéer när de är iväg”, avslutar de skrattande i solskenet.

LÄS MER:Så blir sommarprogrammet på Sängfabriken i Rävlanda

LÄS MER:Tillsammans skriver vi historia

LÄS MER:Så var studentdagen för eleverna på Fridagymnasiet