Kraftig blåst slet loss del av träd i Rävlanda: ”Inte förvånad”

Grannar i Rävlanda har sedan länge larmat för att träd kan komma att falla över deras hus. Natten mot onsdagen slets en stor del av ett av träden loss i den kraftiga blåsten – och föll delvis över Lisa Boréns staket.

ANNONS
|

Härryda-Posten har tidigare berättat om att grannar i Rävlanda oroas över att höga, gamla träd inte tas om hand av kommunen. Natten mot onsdagen föll en del av ett träd över en gångbana och delvis över ett staket tillhörande Lisa Borén.

– Jag har inte gjort någon anmälan men jag ska göra det i kväll. Jag förväntar mig att kommunen kommer ut nu när jag gör en anmälan och tar tag i träden som är i riskzonen. Jag har ingen anledning att tro att de inte gör det. Är det så att de inte kommer ut kanske jag känner annorlunda, säger hon.

ANNONS

När Lisa Borén pratar med Härryda-Posten har hon inte hunnit gå ut och titta närmare på staketet. Hon tror inte att det har fått några större skador.

Lisa Borén är inte förvånad

Eftersom hon själv inte har hört av sig till kommunen för att uppmärksamma situationen vill hon inte uttala sig om den tidigare riktade kritiken. Men hon är inte förvånad att det till slut hamnade träd på marken.

– Jag har tänkt tidigare att jag borde ha anmält för jag har ändå tänkt att ”det här är inte bra”. Nu ramlade det ner som en påminnelse om att jag verkligen borde ta tag i det här. Jag är bara tacksam för att min lathet inte straffas med att ett större träd ramlar i mitt hustak utan i mitt staket.

”Vi grannar är livrädda”

Lisa Boréns granne Kerstin Badran är mer upprörd.

– Vi grannar är livrädda varje gång det kommer en storm som det var igår. Jag tänker som jag alltid har gjort. Vi har tjatat och ringt och mejlat. Jag har ringt men jag blir stoppad i växeln. De säger att de ska föra det vidare men de kopplar aldrig fram ett samtal numera.

Enligt henne är det inte första gången något liknade händer.

ANNONS

– Vi har haft en stor björk mellan mig och närmsta grannen som också blåste av på mitten. Det var tre år sedan ungefär.

Trädet ska fällas

Enligt Linnéa Bergkvist, projektledare på gatuenheten i Härryda kommun hade kommunen planerat för att och fälla alen (från vilken den stora grenen föll) samt ett annat träd bredvid under nästa vecka. Bakgrunden är till det är att kommunen enligt henne åkte ut till platsen den 25 augusti efter att de fått en felanmälan i mitten av samma månad. De planerade fällningarna har dock dragit ut på tiden.

– Tyvärr är det så att de stormar som senaste tiden drabbat Västsverige inneburit en hög tillströmning av ärenden gällande riskträd. Detta har i sin tur inneburit att vi samt vår entreprenör varit tvungna att prioritera de mest akuta ärendena, säger hon.

Hon betonar att det är väldigt olyckligt att grenen hann brytas innan insatsen kunde utföras.

– Vår entreprenad ska ta bort grenen så fort som möjligt och sedan ska arboristerna som planerat åka ut nästa vecka och ta bort träden och göra en ytterligare bedömning av området som också är beställd.

Gällande de delade åsikterna hur kommunikationen skötts svarar hon.

– Vi hade givetvis kunnat vara tydligare med vilka insatser vi planerat i området och ungefärlig tid på när man kunnat förvänta sig att insats skulle genomföras. Detta tar vi med oss vidare i vårt arbete. Dialog med våra medborgare är A och O då vi arbetar för dem. Vår ambition är att i så hög frekvens och så snabbt som möjligt återkoppla till de som hör av sig via telefon, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Mölnlycke IF missar Gothia cup: ”Helt obegripligt för mig”

LÄS MER:Vänsterpartiet om nattomsorg: ”Varför har beslutet förhalats?”

LÄS MER:Ekonom reagerar på dyr räkmacka på Landvetter flygplats

ANNONS