Köpte A-traktor på Blocket – döms för olovlig körning

En inhandlad A-traktor på Blocket kunde framföras i minst 20km/h över den tillåtna hastighetsgränsen. Nu döms en 17-åring i Härryda för grov olovlig körning, grovt brott.

ANNONS
|

En 17-åring döms vid Göteborgs tingsrätt för olovlig körning, grovt brott efter att polis stoppat en A-traktor som framförts snabbare än den tillåtna hastigheten om 30km/h i Härryda kommun.

I förhör berättar 17-åringen att han blev tagen av polis efter att han och hans vänner varit på McDonalds i Landvetter med 17-åringens A-traktor, där de sett en civil polisbil. De misstänkte att de skulle bli stoppade då det vid tillfället fanns en särskild polisinsats gällande just A-traktorer. Därför körde 17-åringen självmant till Härryda kyrka där han stannade bilen för kontroll.

Anledningen till att poliserna tagit sig till McDonalds var för att de fått uppgifter om att det aktuella fordonet hade kört om andra bilar och framförts i en hastighet som varit snabbare än den tillåtna.

ANNONS

En av poliserna som följde efter uppskattar att han framförde polisbilen i 70-90 kilometer i timmen för att hänga med A-traktorn efter att den gjort en högersväng. Dock gjordes ingen hastighetsmätning under tiden som polisen följde efter A-traktorn och polisen såg inte själv A-traktorn framföras i en högre hastighet än den tillåtna.

Köpte A-traktor på Blocket – besiktningsprotokoll vittnade om hastighetsbegränsning

17-åringens pappa berättar om köptillfället av A-traktorn i ett förhör. Då sonen tidigare haft en A-traktor som gått för fort var det viktigt att han köpte ett lagligt fordon. Enligt förhöret gick de igenom ”besiktningsprotokoll och fick bekräftat att bilen inte kunde framföras fortare än 30 km/h. Han och hans fru har utan sonens vetskap klockat honom flera gånger för att försäkra sig om att han inte kör för fort. Det har inte skett förändringar på fordonet efter att det köptes.” Inte heller ska sonen vara en A-traktorsinnehavare som brukar meka med fordon.

17-åringen nekar till brott – oenig tingsrätt dömer

Fordonet var registrerat som en A-traktor men kunde under provkörning under den tekniska utredningen framföras i 53 km/h vid en första provkörning och 54 km/h vid en andra provkörning. Den tekniska utredningen upptäckte även att bilens fart kunde ökas till en hastighet som motsvarar en personbil om föraren håller inne farthållarens plusknapp i några sekunder.

ANNONS

Sjuttonåringen har nekat till brottet då han menar att han inte uppsåtligen kört något annat än en A-traktor.

Enligt den minderåriga föraren kände inte denna till att bilen kunde framföras fortare än den tillåtna hastigheten om 30km/h. Enligt honom hade boxen i motorutrymmet varit plomberad så att man inte kunde komma åt den.

Tingsrätten menar att brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning. Rätten är dock inte enig. En tingsfiskal menar att givet att polisen inte sett A-traktorn framföras snabbare än 30km/h att det därmed ”anförts visst tvivel kring händelseförloppet”.

Påföljden blir 50 dagsböter a 50 kronor, motsvarande 1 500 kronor. Föraren ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

LÄS MER:Allt fler avgångar från Landvetter till Bulgarien

ANNONS