Kent hjälpte sina grannar ut ur det övertända lägenhetshuset

Mitt i natten vaknar Kent Ranebjörk av att det väsnas utanför fönstret. Övertygad om att någon försöker stjäla hans trädgårdsmöbler tittar han ut. Men i stället för att mötas av tjuvar möts han av en fullt utvecklad brand. Kent förstår snabbt vad som måste göras – alla måste ut!

ANNONS
|

I mitten av augusti bryter en vildsint brand ut i ett lägenhetshus på Solstensgärdet i Mölnlycke. Två av de fyra lägenheterna totalförstörs. Men trots vad som beskrivs som ett snabbt händelseförlopp var det inga människor som skadades. Kanske mycket tack vare en av de boende i huset – Kent Ranebjörk.

Kent låg och sov när han strax före klockan 03 väcktes av ett väldigt oväsen. Övertygad om att ljudet kom från hans uteplats klev han upp för att titta.

– Jag trodde att de knyckte mina utemöbler. Men så såg jag att det inte var det. Och att det var som ett ljussken utanför. Så då sprang jag ut och såg att det brann. Sedan tog det bara ett par minuter så brann alltihop.

ANNONS

Bor på hotell i Mölndal

Räddningstjänsten misstänker att branden har börjat på uteplatsen bredvid Kents bostad och sedan spridit sig uppåt via balkongen. Vad som startade branden är ännu inte känt, men polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

När Kent insåg att det brann i grannlägenheten sprang han för att väcka sina grannar.

– Jag skulle bara få ut alla. Det var lite trögt att väcka vissa, men alla vaknade till slut. En hade vaknat själv och tagit sig upp i sin rullstol, så när vi kom upp till henne så satt hon redan i rullstolen och skulle backa ut.

Kent och och hans sambo lyckades få ut alla i tid och samtidigt larma räddningstjänsten. När den första enheten kom ut till platsen var ena halvan av huset redan helt övertänd. Förutom de två lägenheterna som totalförstördes rökskadades även de andra två – bland annat Kents.

– Så nu bor jag på hotell och så har vi fått en möblerad lägenhet i Mölndal. Men nu har man ju ingenting att klä på sig. Alla kläder är där inne.

Hur har du löst det då?

– Jag har köpt, säger Kent och visar med en svepande rörelse sina nya byxor och vita, nya skor.

ANNONS

– Det finns ju affärer vettu! Men vi köper bara litegrann, för de sanerar alla kläder och så får man tillbaka dem sedan. Sedan får man åka till vår gemensamma tvättstuga och tvätta det man har. Det blir ju en liten tvätt och det är ju egentligen slöseri, men det är ju det enda man kan göra. Man kan ju inte köpa nya kläder eftersom de säger att de går att göra i ordning.

Hyllas som en hjälte

Under måndagseftermiddagen, några dagar efter händelsen, höll Förbo tillsammans med räddningstjänsten ett informationsmöte där de delgav det de hittills vet när det kommer till förloppet och vad som händer framöver. Under mötet hyllades både räddningstjänsten och Kents agerande.

De kallar dig för en hjälte, hur känns det?

– Ja, det ska man ju vara när det är sånt här, säger Kent och skrattar lite innan han fortsätter:

– Man kan ju inte bara strunta i det. Man måste få ut folk. Det är det viktigaste. Sedan allt annat om det försvinner, det gör ju inget. Bara alla är ute, det är det viktigaste.

Hur mår du idag efter allt som hänt?

– Ja, det är ju svårt att sova och så. Det blir ju att jag tänker på alltihopa och så fort det är någonting som låter så blir det att man vaknar till och tänker på vad som har hänt.

ANNONS

LÄS MER:Brand i flera lägenheter i Mölnlycke

LÄS MER:Ungdomar klättrade in i Råda rums växthus – krossade rutor

LÄS MER:Västtrafik: Då börjar tågen gå från Mölnlycke, Rävlanda och Hindås till Göteborg igen

ANNONS