Industribranden i Landvetter utreds som mordbrand

Polisen har slutfört den tekniska undersökningen efter branden i Bårhults industriområde. Nu ändras rubriceringen från misstänkt skadegörelse till mordbrand. Polisen kan inte hitta någon naturlig brandorsak.

ANNONS
|

Sent på kvällen den 28 november startade branden som ödelade den stora industrilokalen i Bårhult, Landvetter. Räddningstjänsten kämpade hela natten, men byggnaden gick inte att rädda.

Polisen har nu genomfört en teknisk undersökning av byggnaden. De har inte hittat någon naturlig orsak till varför det börjat brinna och ändrar rubriceringen, från grov skadegörelse genom brand, till mordbrand.

– Tekniker har varit på plats och gjort vad de kunnat där. Vi jobbar nu utifrån premissen att den kan vara anlagd, säger Victor Björnerås, förundersökningsledare på polisen.

Ni har alltså inte hittat något som tyder på elfel eller annan naturlig orsak?

ANNONS

– Nä, ingenting pekar på det. Vi har inte hittat någon uppenbar naturlig orsak till att branden startat, säger han.

Vet ni om det börjat brinna utifrån eller inifrån?

– Nej det kan jag inte svara på, det är så pass brandskadat. Det är mycket möjligt att det kan komma att utredas i ett senare skede.

Har ni hittat något som pekar på att den är anlagd?

– Jag kan inte uttala mig om det ännu.

Byggnaden är totalförstörd

Skadorna på byggnaden är omfattande. Vilka summor som gått förlorade för företagen som drabbats har han ingen siffra på men det är utan tvivel kännbara ekonomiska förluster, enligt Björnerås.

– Den är totalförstört kan man ändå säga. Allt har inte brunnit men stora delar av fastigheten har brunnit, det är en väldigt stor ekonomisk skada för de drabbade företagen och målsägarna, säger han.

Lokalen i Bårhult är inte längre avspärrad, men polisens utredning fortsätter likväl. Det återstår en hel del arbete innan de kan hitta en brandorsak, förklarar Björnerås.

– Förhoppningsvis kan vi hitta det på andra sätt. Vi har en del vittnen som är hörda och en del som återstår att höras. Det finns också en del videomaterial från övervakningskameror vid närliggande fastigheter, säger Björnerås.

ANNONS

LÄS MER:Efter branden i Bårhult: Återuppbyggnad kan ta år

LÄS MER:Här rasar branden i industrilokalen i Landvetter

LÄS MER:Företagare utestängda på grund av branden i Landvetter

LÄS MER:Brand i industrilokal i Landvetter

ANNONS