Ida från Mölnlycke demonstrerar med rebellmammorna

Under lördagen demonstrerar mammor över hela världen under parollen ”Rebellmammorna gör klimatuppror”. En som var på plats i Göteborg var Ida Sundström från Mölnlycke.

ANNONS
|

”Vi har samlats här. Vi vill ha en levande värld. En framtid för barnen, en framtid för barnen”, sjunger gruppen som har samlats utanför Göteborgs domkyrka under lördagseftermiddagen. Raderna upprepas om och om igen som ett mantra och även en del förbipasserande stämmer tillfälligt in i sången.

Ett hundratal personer, i huvudsak mammor, farmödrar och mormödrar, sitter i en stor ring på marken – precis där två gågator korsar varandra. Framför sig håller de skyltar med olika budskap, som ”För alla barn på vår enda jord” och ”För allas våra barns framtid”.

Gående behöver gå runt samlingen för att komma förbi och de flesta reagerar inte särskilt mycket. En del hejar på dem gillande och en och annan uttrycker visst missnöje. ”Avskum”, mumlar bland annat en äldre man innan han passerar.

ANNONS

”Känslomässig störning”

Det är Rebellmammorna, en del av klimatrörelsen Extiction rebellion, som under lördagen samlas på olika platser i 30 länder över hela världen för att under fredliga former demonstrera för klimatet. En form av ”känslomässig störning”, menar Ida Sundström från Mölnlycke, som är en av dem som har valt att deltaga idag.

– Vi väljer alltid gågator eller torg och det är sällan folk uppfattar oss som särskilt hotfulla. Det är en lugn och stillsam demonstration och det är låg risk att medverka.

För dagens manifestation har de inte sökt något tillstånd, men hon menar att de alltid samarbetar med polisen och om de skulle bli ombedda att flytta på sig, så gör de det.

– Vi är ju inget större säkerhetshot direkt. Vi väljer den här strategin för att det ska vara en låg tröskel för att vara med. Sedan handlar det också om att belysa klimatkrisen, synliggöra de vi är och att ta plats i det offentliga rummet.

Orolig för sina barn

Ida är uppvuxen i Mölnlycke men bor numera med sin sambo och tvååriga son i Malmö. Dessutom är hon gravid med sitt andra barn. För henne blev det svårare att ignorera klimatkrisen när hon fick sitt första barn.

– Det blev väldigt svart på vitt när min son föddes för två år sedan. Jag började ju engagera mig för att jag är orolig för mina barn. Jag har ändå levt större delen av mitt liv i en säker och trygg värld och jag är inte säker på att det kommer vara så för dem.

ANNONS

Och hur känns det då att du väntar ett till barn?

– Det gör det ju extra jobbigt, men det blir också som en drivkraft. Men jag är glad att min son ska få ett syskon, för jag är verkligen inte övertygad om att de kommer välja att skaffa barn i framtiden. Och det är väldigt sorgligt, men också den framtiden vi står inför. Så känner jag.

"Vill kunna se dem i ögonen”

Nu är hennes äldsta barn fortfarande litet, och det andra fortfarande ofött, så på frågan om hur hon tänker kring att vara en förebild för dem, säger hon att det mest handlar om att i framtiden kunna säga att hon i alla fall försökte.

– Jag vill kunna prata med dem i framtiden och berätta vad jag gjorde de här åren. För det är fram till 2030 som vi har någon slags möjlighet. Jag vill kunna se dem i ögonen i framtiden.

Med dagens manifestation hoppas de på att få fler att börja engagera sig i klimatkrisen.

– Vi protesterar mot politikernas oförmåga att hantera klimatkrisen. Så vi vill visa att vi är beredda på förändring, för de gör ju vad väljarna vill liksom. Och det vi vill är att politikerna börjar agera i enlighet med klimatkrisen. Och visa att man genom att agera kollektivt kan skapa förändring snabbare.

ANNONS

LÄS MER:Hon får dig att se dina plagg på nytt: ”Hysterisk konsumtion”

LÄS MER:Miljöaktivist från Mölnlycke döms: ”Kändes ödesmättat i rättssalen”

LÄS MER:Vattnet vi ärvde – Mölndalsån i klimatets skugga

ANNONS