Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke startar ny musiklinje

Från och med nästa höst erbjuder Hulebäcksgymnasiet en helt ny estetisk linje med inriktning på musikproduktion. För nu är datorn minst lika viktig som gitarren eller trumsetet.

ANNONS
|

Det svenska musikundret måste utvecklas om Sverige vill fortsätta exportera världsartister. Det menar musikläraren Håkan Lindgren på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke. Och eftersom dagens unga musiker lika gärna sitter framför datorn som bakom trumsetet måste svensk utbildning anpassa sig.

– För 20 år sedan köpte man en elgitarr eller ett trumset och bildade ett rockband men sättet att skapa musik har förändrats. Teknikutvecklingen har gett helt andra möjligheter. Man kan sitta hemma med en hel studio i sin laptop. Datorn har blivit ett instrument.

Med start nästa höst drar en helt ny estetisk linje med inriktning musikproduktion igång på Hulebäcksgymnasiet. Elever ska lära sig att mixa, remixa och producera musik. Exakt hur många platser det handlar om är inte bestämt än då det beror på intresset. Sammantaget handlar det om 30 platser som kommer fördelas på de tre olika inriktningarna musik, slagverk och musikproduktion.

ANNONS

Avicii fortsätter att inspirera dagens unga musiker

Det genomslag som elektroniska artister och DJ:s har haft det senaste decenniet spelar en stor roll för Hulebäcksgymnasiets satsning.

– Ungdomar som i dag vill jobba med musik har förebilder som Avicii och Martin Garrix. Gränsen mellan rollen att vara musiker eller producent har suddats ut.

Men Hulebäcksgymnasiet satsning på musikproduktion handlar även om att ge unga databaserade musiker en starkare musikalisk plattform.

– Vi ser att det finns ett behov av att bredda vår traditionella musikutbildning för att ta in elever som gör musik på sin dator och erbjuda dem undervisning i musikproduktion. De som kommer in får även möjlighet att lära sig att spela instrument och på så vis får de en djupare musikförståelse.

Håkan Lindgren berättar att utbildningen syftar till att förklara musikens grammatik för eleverna, vilket kommer göra morgondagens artister och producenter till bättre låtskrivare.

För att bli antagen kommer det krävas både antagningsprov och intervjuer, men att kunna spela ett instrument är inte ett krav.

– Man behöver ha ett stort musikintresse för att söka utbildningen, men man måste inte tvunget spela ett instrument även om det såklart är ett stort plus.

LÄS MER:Smygstart på julen när tomten kom till Mölnlycke

LÄS MER:Företaget flyttade från Mölnlycke till Landvetter – idag invigdes nya lokalerna

LÄS MER:Sverigedemokraterna i Härryda: ”Beslut om Attendos LSS påskyndat”

ANNONS