Hon ville lösa in 50 000 kronor i ogiltiga sedlar – fick nej

En kvinna i 40-årsåldern i Mölnlycke ville lösa in över 50 000 kronor i ogiltiga sedlar. Efter att ha fått nej av Riksbanken vände sig kvinnan till förvaltningsrätten. Men även där gick hon bet.

ANNONS

Förra sommaren inkom Mölnlyckebon med en ansökan om inlösen av ogiltiga svenska sedlar till Riksbanken avseende ett belopp på 50 750 kronor totalt.

I sin ansökan har kvinnan uppgett att hon har mottagit de nu ogiltiga sedlarna i samband med födelsedagar, student samt sommarjobb när hon var yngre. Hon hade förvarat pengarna i kuvert som blivit liggande, och som nu återfunnits.

Riksbanken begärde att kvinnan skulle komplettera informationen om sedlarnas ursprung.

Sedlar ska ha hittats hos föräldrarna i bland annat födelsedagskort

Kvinnan inkom med en mer detaljerad beskrivning där hon uppgav att hela summan hade förvarats hos föräldrarna.

Det var pengar efter sommarjobb för runt 20 år sedan, då det varit för långt att åka till banken och sätta in pengarna. Men det var också 20 000 kronor som hon hade hittat i kort från högtidsdagar, som student och födelsedagar.

ANNONS

Anledningen till att hon inte växlade in sedlarna i tid beror på att hon hade glömt bort dem och inte tänkte på sedlarnas ålder. Hon hade inte kvar kopior på utbetalningsavier från sitt gamla sommarjobb, men inkom istället med underlag i form av bland annat lönebesked.

I slutändan bedömde Riksbanken att frånvaron av dokumentation skulle kunna indikera att pengarna kommer från brott eller brottslig verksamhet. När det gäller gåvorna saknas även där underlag för sedlarnas ursprung.

Därför beslutade Riksbanken i januari i år att sedlarna inte skulle lösas in, men skriver också i sitt avslag att:

”Riksbankens bedömning innebär inte att Riksbanken anser att ingivaren har gjort sig skyldig till brott.”

Enligt riksbankslagen får Riksbanken bara lösa in sedlar om det finns särskilda skäl, och måste därför vara ”tillräckligt säker” på sedlarnas ursprung.

Kvinnan vände sig till förvaltningsrätten för att överklaga beslutet

Kvinnan vände sig då till förvaltningsrätten för att överklaga, och ville att sedlar som kommer från sommarjobbet och sedlar som kommer från gåvor ska bedömas separat.

Men där gick hon också bet.

Rätten skriver i sitt avslag att ”det ingivna underlaget inte ger tillräckligt stöd åt beskrivningen av hur de aktuella sedlarna förvärvats”.

Liksom Riksbanken gör förvaltningsrätten bedömningen att det gäller oavsett vilka sedlar som kvinnan har hänvisat till i sin ansökan om inlösen.

ANNONS

LÄS MER:Bil stod och läckte bränsle i Mölnlycke

LÄS MER:Inbrott på bryggeri – tjuvar fångades på bild

LÄS MER:Kravet: Ta bort gul skunkkalla, jätteloka och jättebalsamin

ANNONS