Hon bytte bana från bilar till växter: ”Ville vara mer kreativ”

Mölnlyckebon Marie Skoog arbetade som textilingenjör på Volvo, och sedan med tapeter, men tröttnade. Nu designar hon istället andras trädgårdar, efter att sadlat om till trädgårdsarkitekt.
– Jag lever verkligen för det här, det känns inte som ett jobb, säger hon och skrattar.

ANNONS
|

I ett vitt hus i Mölnlycke, som är byggd i början av 1900-talet, med en numera prunkande trädgård bor Marie Skoog med sin man och barn.

För ett par helger sedan hade hon öppet hus, eller ”öppen trädgård” och bjöd in Härrydaborna. Runt hundrafemtio besökare vandrade runt och betraktade hennes trädgård och växter. Och slog sig ned lite här och var.

– Det var mycket folk som hade hittat hit. Vi sålde fika och det satt folk verkligen överallt. Några sade att ”vi har flyttat in”, en stannade en timme över besökstiden, berättar Marie och skrattar.

Hur var det?

ANNONS

– Jag är väldigt social, så det är bara roligt att så många kom. Det är för tredje året nu, det är ett antal trädgårdar som har öppet varje år i Göteborgsområdet så jag var en av dem. Min trädgård är ganska tålig, den är inte den här perfekta, den är rätt vild och rätt okänslig, och det finns gångar överallt.

Vunnit pris som trädgårdsarkitekt: ”Överraskande”

Med hjälp av sitt stora intresse för växter och trädgårdar har Marie Skoog, allt eftersom, skapat flera inbjudande ”rum” på sin tomt.

Hon står vid altanen vid huset, och förklarar hur det såg ut när hon flyttade in för omkring 16 år sedan.

– Vi har försökt att skapa rum i olika nivåer. Det var en syrenhäck här på två sidor, tall, körsbär, rönn och oxel var träden som fanns. Sedan fanns inget annat, bara en gräsmatta. Dessutom är det en kulle i mitten av gräsmattan, som sluttar åt två håll.

Numera finns vid den bortre tomtgränsen en liten röd bod, som är byggd av virke från en faluröd lada som rivits på granntomten. Intill den står sex pallkragar med bland annat spetskål, kryddor och zucchini. Och ett spaljerat persikoträd.

Framför boden är sommarblommor planterade som rosenskära, aster, prydnadshirs och lila jätteverbena.

ANNONS

– Det är en mindre köksträdgård. Det ätbara är lite i skymundan för det vackra, sommarblommorna är ettåriga och varierar från år till år, säger Marie Skoog och skrattar.

Intill altanen vid huset står en ståtlig buskmagnolia med stora ljusa blommor. I rabatterna runtom växer bland annat kantnepeta, anisört och höstanemon.

– Det står sig från år till år. Det är egentligen bara krukor och så, som är utbytbara varje år. Det är inte så mycket jobb, även om det är mycket växter.

Syrenerna fick ryka när du satte fingrarna i jorden?

– Det finns lite syrener kvar, men det finns mycket annat än syren som är kul. Syren är inte den snyggaste häcken, jag har hellre den som solitär buske.

Häcken som nu syns vid huset utgörs av bok.

– Det ger en fin bakgrund till växter som står framför, tycker Marie Skoog.

Hon går bort mot andra sidan tomten där en pergola syns skymta bakom en grann körsbärsbenved och slår sig ner. Där står bord och stolar. En gammal gjutjärnsugn står i ett hörn.

Vilka reaktioner brukar du få när folk kommer hit?

– Att det är en fantastisk och mysig trädgård. Mysigt med så många olika sittplatser. Jag är inte minimalistisk i min egen stil. Sedan kan jag rita eller anlägga minimalistiskt för andra om det är det de vill ha eller som passar till deras hus. Men till mitt gamla hus så tycker jag att det är fint så här, säger hon med ett leende och tittar runt.

ANNONS

Nyligen har hon fått pris i en trädgårdsarkitekttävling.

Det är trädgårdsakademin i Ängelholm som i år, för första gången, valt ut vem som ska bli ”Årets trädgårdsarkitekt”. Juryn bedömde utifrån kriterier som berörde bland annat skönhetsvärde, funktion, växtval, hållbarhet och klimatavtryck.

– Jag är en av fem andrapristagare. Man skickade in bilder och ritning, och fick beskriva vad man tänkt. Det var jättekul och överraskande.

Stod vid ett vägskäl: ”Inte ångrat mig en sekund”

Idag känns det självklart för Marie Skoog att arbeta med trädgårdsarkitektur. Men vägen dit har inte varit spikrak. I tio år arbetade hon på Volvo personvagnar med inredning.

– Jag är utbildad textilingenjör i grunden. Men jag hade inget brinnande intresse för bilar personligen. Det blev tråkigt helt enkelt. Det var väldigt statiskt.

Så småningom sökte hon sig vidare till ett arbete som projektledare och marknadskoordinator på Borås tapeter.

– Sedan kände jag att jag inte trivdes med det jobbet heller. Det blev aldrig riktigt det jag tänkt mig. Jag började inse att det var det kreativa jag saknade. Jag jobbade med folk som fick vara kreativa, men har själv alltid stått bredvid och känt ”men jag vill ju också få vara kreativ”.

Det var då hon bestämde sig:

ANNONS

– Nä, nu måste jag göra något åt saken. Jag måste göra något jag verkligen vill.

Marie Skoog tog hjälp av en coach och en ny bana utkristalliserade sig.

– Jag började skola om mig. Det var då jag började studera på halvtid till trädgårdsarkitekt. Och så startade jag mitt företag och började så smått. Jag har alltid varit intresserad av att kombinera estetisk och teknik, och det fungerar även för trädgårdar. Det är pergolas som ska ritas upp, murar som ska byggas, växter som ska väljas, utifrån blomningstid, bladform, bladfärg, blomform och blomfärg. Det är mycket att tänka på och jag tycker det är roligt med problemlösning.

När utbildningen var klar stod hon plötsligt vid ett vägskäl. Själv hade hon gärna arbetat halvtid på sitt gamla jobb. Men det tyckte inte hennes gamla arbetsgivare.

– De sade: Du måste välja.

Sagt och gjort. Hon satsade helhjärtat på sitt egna företag, Högadals trädgårdar, där hon planerar och ritar trädgårdar åt både företag och privatpersoner.

– Den värsta ångesten var att ta det där beslutet. Det fanns ingen annan väg än bara framåt sedan. Alla var superpeppande runtom och jag har inte ångrat mig en sekund. Så mycket uppskattning jag har fått för mitt jobb har jag aldrig fått tidigare.

ANNONS

Ökat intresse för trädgårdsinredning

Hon har märkt att intresset för att designa trädgårdar har vuxit stadigt hos allmänheten.

– Det har ökat mycket sedan jag började 2014 egentligen. Jag har haft att göra sedan dag ett. Särskilt under pandemin var det helt galet. Alla var hemma och spenderade pengar på trädgården istället för resor. Ända fram till nu egentligen, det har stannat av lite på grund av konjunkturen.

Uppdragen är varierande och kan handla om allt från att någon byggt nytt hus och bara har stenkross i hela trädgården, till att det finns en önskan göra en befintlig trädgård mer personlig.

Och som trädgårdsarkitekt vill hon gärna vara med i hela processen. Från idé till färdig trädgård.

– Det gör stor skillnad om jag får vara med hela vägen. Från ritning, offerter till processen när de anlägger. Jag kan vakna på natten och komma på hur man ska lösa ett problem. Men eftersom det är ett sånt intresse som jag har känns det inte som en börda att hela tiden tänka på sitt jobb faktiskt, menar Marie Skoog.

LÄS MER:Sjukdomstyngt Mölnlycke IF dominerade mot Askims IK

LÄS MER:Sex och satan poppis – här är regskyltarna som är förbjudna

LÄS MER:Miljöaktivist från Mölnlycke döms: ”Kändes ödesmättat i rättssalen”

ANNONS