Högt tryck hos Mölnlycke djurklinik efter nya kattlagen: ”Har märkt ett ökat tryck”

Sedan årsskiftet är det lag på att registrera sin katt i Jordbruksverkets kattregister. Och på Mölnlycke djurklinik har många velat märka sina djur under de inledande månaderna.
– Vi har märkt ett ökat tryck, säger djursjukskötaren Katrine Blanc.

ANNONS
|

I början av förra året beslutade riksdagen om att införa ett officiellt kattregister. Vid årsskiftet trädde den nya lagen i kraft och därmed måste alla ägare id-märka och registrera sina katter.

För att registrera sin katt kan man antingen använda Jordbruksverkets e-tjänst eller skicka in en blankett. Det förstnämnda alternativet kostar 40 kronor och det senare 100.

Redan i maj har drygt 320 000 katter registrerats, berättar Christoffer Leijonwirth, projektledare på Jordbruksverket.

– Vi tycker att det rullar på ganska bra. Men det är en förändring i beteendet hos många kattägare så det tar lite tid innan alla är klara, säger han.

ANNONS

En miljon kvar

Trots det redan höga antalet registrerade katter, uppskattar han att det ändå nog är cirka en miljon som inte registrerats.

– Vi har en förhoppning om att kunna ha en fortsatt god utveckling likt hundarna som idag har över en miljon registrerade, säger Christoffer Leijonwirth.

Enligt Svenska kattskyddsförbundet finns det mer än 100 000 hemlösa katter i Sverige.

– I propositionen till lagen lyfts djurhälsa och att många kanske inte tagit hand om sin katt fram. Det är svårt att hitta ägaren till en bortsprungen katt om den inte är märkt. Den som äger en katt ska förstå sitt grundansvar.

Ungefär när tror ni att mer eller mindre alla katter kan vara registrerade?

– Det är svårt att sia om. Jag tror att det kan dröja något år. Vi kommer inte att ha nästan alla katter registrerade vid årsskiftet, så fort går det inte.

Så gör du för att registrera din katt

1. Id-märk katten. Kan göras hos veterinären antingen genom att införa ett chip eller göra en tatuering.

2. Registrera katten. Görs hos Jordbruksverket via e-tjänst eller blankett.

Id-märkning och registreringskrav gäller både inne- och utekatter, även om de är registrerade i frivilliga register. Katter födda före 1 januari 2008 omfattas inte av kraven.

Källa: Jordbruksverket

Fler chipmärkningar

Katrine Blanc, djursjukskötare på Mölnlycke djurklinik, berättar att lagen märkts av i det dagliga arbetet sedan den började gälla.

– Det är mer nu när lagen har trätt i kraft. Vi har märkt ett ökat tryck. Generellt är djurägarna mycket mer måna om sina katter, statusen är högre idag, säger hon och fortsätter:

– Vi har tidigare alltid chipmärkt unga katter när de exempelvis kommer in för kastrering. Det är vanligt att de flesta väljer att chipmärka sina katter, men det har alltid varit svårt att få djurägarna att märka de äldre katterna. De kommer hit för andra orsaker och symptom men har tidigare sällan valt att chipmärka, säger hon.

ANNONS

Trycket lugnar sig

Enligt Katrine kan de ha mellan en och fyra chippningar om dagen, och hon uppskattar att de märkt mellan 50 och 100 katter sedan årsskiftet.

– Vi tycker att lagen är bra. Den främjar möjligheten att få hem sin katt om den kommer bort och statusen på katterna blir högre. Varje år stöter vi på katter där djurägarna tror att de funnits ett chip, men där det på röntgen visar sig att det försvunnit. Ofta tappar de chipet direkt efter märkningen då såret i huden efteråt är öppen.

Även om många folk hört av sig, både för att märka och för att se om deras katt har en märkning, börjar trycket nu lugna sig.

– Vi hade fler chippningar under de tre första månaderna. Nu är det ett mer normalt flöde och jag tror att vi passerat den värsta ruschen, säger Katrine Blanc.

LÄS MER:Ronny arbetar för Swedavia med viltkontroll och skyddsjakt på Landvetter flygplats– skrämmer hellre än skjuter

LÄS MER:Härrydabonde misskötte djuren – hotas med böter

LÄS MER:Barnens miljöark har fått nytillskott

ANNONS