Hemliga uppgifter spreds i Härryda – hot mot rikets säkerhet

En 50-årig man står åtalad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. En del av spridningen av uppgifterna ska ha skett i Härryda.

ANNONS
|

Enligt åklagaren har objekten högt skyddsvärde och ett röjande för främmande makt skulle kunna orsaka det svenska försvaret stora skador samt en nedsatt förmåga att försvara landet vid krig.

Den åtalade mannen ska ha haft kontroll över ett digitalt forum med cirka 230 personer som användare. I forumet har det förekommit hemliga uppgifter rörande aktiva svenska militära anläggningar som omfattas av försvarssekretess. Under perioden maj till november 2017 ska mannen själv och i samarbete med andra personer ha tillgängliggjort de hemliga uppgifterna om aktiva militära anläggningar som omfattas av försvarssekretess. Spridningen i forumet ska bland annat ha skett i Härryda kommun.

ANNONS

Åklagaren betonar att mannen inte haft i syfte att gå främmande makt tillhanda. Däremot ska han utan behörighet ha befordrat samt röjt hemliga uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för rikets säkerhet.

Säkerhetspolisen har lett förundersökningen

Förundersökningen har bedrivits av Säkerhetspolisen i ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

– Jag anser att brottet är grovt eftersom uppgifterna har rört förhållanden av stor betydelse för rikets försvar. Mannen misstänks ha befordrat, röjt, anskaffat och tagit befattning med de här hemliga uppgifterna. Han har stått bakom och administrerat den databas som varit grunden för utbytet av hemliga uppgifter, säger senior åklagare Lars Hedvall vid Riksenheten för säkerhetsmål i ett pressmeddelande under torsdagsmorgonen.

Mannen har varit i anhållen i sin frånvaro och greps i början av maj men frigavs två dagar senare.

– Det fanns inte skäl att hålla honom kvar, berättar Lars Hedvall vid Riksenheten för säkerhetsmål till Härryda-Posten.

Mannen nekar till brott.

LÄS MER:Spansk knarkkurir smugglade kokain i kroppen – fängslas och utvisas i tio år

LÄS MER:Röd-Grön samverkan i Härryda firar beslut om mindre barngrupper i förskolan

LÄS MER:Sjövallatränaren Eklund: ”Vi har demolerat de flesta motståndarna”

ANNONS