Hela Härryda firade nationaldagen

Härryda-Posten var på plats i Hindås, Landvetter och Härryda när rikets dag firades. Det bjöds på aktiviteter, sång och mycket annat runt om i kommunen.

ANNONS
|

Idag är det 500 år sedan Gustav Vasa kröntes till Sveriges konung och riket bröt sig ur Kalmarunionen med Danmark och Norge. Sverige blev återigen ett självständigt land och kröningen av Vasa blev inledningen på det Sverige som tagit form sedan dess – och datumet, den 6 juni, firas idag som den svenska nationaldagen.

I Härryda kommun firades Sveriges dag på flera platser. I just Härryda inleddes firandet redan klockan 13. Då satte festligheterna igång hos Härryda Hembygdsförening med att den svenska flaggan hissades upp och därefter bjöds det på jordgubbstårta och kaffe i det strålande solskenet.

– Idag har vi hissat flaggan och den betyder ju mycket då det är vår nationaldag. Det är vår bästa dag på året. Jag hoppas det kommer fortsätta att vara så att inte det blir krig och elände, säger Holger Holmgren.

ANNONS

Hindåsbon Liv Stoltz uppskattar också dagen. Hon var på plats med sin familj och uppmärksammar vikten av att dagen är en röd dag.

– Firandet är en tradition som jag tycker man ska bibehålla. Men det bästa med dagen är att man är ledig från jobbet och kan fira Sveriges nationaldag tillsammans med sin familj, säger hon.

Firar nationaldagen i Landvetter – och på Liseberg

I Landvetter var firandet mer tilltaget med bland annat aktiviteter för barn, körsång och möjlighet till att både köpa burgare och jordgubbar.

Adrian Frid och dottern Rebeca började firandet tidigt och ser fram emot att avrunda dagen med lite mer action.

– Det är alltid speciellt med en nationaldag. Det är ett lands födelsedag och just idag är det Sverige som fyller år. Vi tänker vara här under dagen, äga god mat och sen ikväll ska vi åka till Liseberg, säger Adrian Frid.

Lotta Qvist satt på en filt på gräset vid Landvetter kyrka tillsammans med döttrarna Hanna och Julia. Att fira nationaldagen vid kyrkan är en tradition. Hanna Qvist berättar:

– Det är för minnenas skull som vi är här idag. Vi var alltid här när vi var små och firade, och mamma Lotta fyller i:

– Det är kul att göra något. Det är skönt väder, en vacker utsikt och lite picknick på det.

ANNONS

Ingela Dverre lyfter fram gemenskapen

Solen sken lika starkt i Hindås, som i både Landvetter och Härryda, men här sköttes firandet inomhus på Hindås station. Ingela Dverre markerade firandets start med ett invigningstal inför ett 40-tal åskådare.

– Nationaldagen betyder mycket för många och jag är tacksam över att få hålla ett tal när vi samlas på vår nationaldag. Det viktigaste är just att vi samlas och tänker på varandra, säger hon och fortsätter:

– Jag talade om hur det var att fira nationaldagen som barn och att jag tror att dagen kommer vara mer betydelsefull framöver. Dagen handlar om gemenskap med andra tycker jag.

Efter talet tog hon ton och samtliga besökare fyllde i när man sjöng Du gamla, du fria. Därefter bjöd Vendela Höök på folkmusik och bjöd med besökarna på en historisk resa i lokala spelmäns spår.

LÄS MER:Politiker bjöd in till möte i Hindås – fick reda på oron kring förbudet av båtmotorer

LÄS MER:Härrydatränarna om Zlatans pensionering – minnena, betydelsen och de snyggaste målen

LÄS MER:Rödgröna i Härryda satsar på hållbar omställning och förebyggande insatser

ANNONS