Härrydas undersköterskor är bäst betalda i Sverige

Härrydas undersköterskor har högst lön i landet. Det finns flera faktorer som bidrar till framgången, däribland kommunens ambition att kompetenssäkra och möta framtidens behov av undersköterskor. Men också med anledning av höga lägstalöner:
– Det är bra att vi uppfattas som en kommun som betalar vettiga löner, säger kommunens personalchef Anders Pettersson.

ANNONS
|

Undersköterskorna i kommunen åtnjuter landets högsta löner för yrkesgrupper. Medellönen är 29 805 vilket är 2 000 kronor mer än det nationella snittet som ligger på 27 894 kronor. Detta enligt facktidningen Kommunalarbetarens årliga lönekoll.

Det finns flera anledningar till varför Härryda toppar listan. En av dessa är att kommunen både vill kompetenssäkra och kunna möta framtidens behov av undersköterskor.

– Undersköterskor är en av grupperna som vi kommer ha stort behov av i framtiden, och på detta sätt får vi även ungdomar som blir intresserade av yrket, säger kommunens personalchef Anders Pettersson till Härryda-Posten.

Han berättar att kommunens mål är att undersköterskorna ska komma upp i samma lönenivå som industriarbetare.

ANNONS

– Jag är stolt över detta och jag tycker det är bra att vi uppfattas som en kommun som betalar vettiga löner, säger han.

”En karriärväg för undersköterskor”

En annan anledning är fackförbundet Kommunals förhandlingar med kommunen om lägsta löner.

– Det är Härrydasektionen som har förhandlat med kommunen som arbetsgivare. Det är viktigt att ha en hög lägsta lön eftersom den är pådrivande. Kommer man inte med en bra lön så blir det svårt att komma i kapp, säger Monica Bengtsson, sektionsordförande Kommunal.

En tredje anledning till undersköterskornas höga medellön i kommunen är att Kommunal arbetat för att öppna upp nya karriärvägar inom yrket. Detta har gjorts genom att införa specialisttjänster, där lönerna är högre och på så sätt bidrar till en högre medellön.

– Som det är nu så har vi anställt sju stycken omsorgshandledare som är specialistundersköterskor i botten. Både Kommunals och kommunens mål är att anställa fler, säger Monica Bengtsson och tillägger:

– Det är en karriärväg för undersköterskor så att de inte behöver byta jobb för att göra karriär. Men det är också en kvalitetshöjning inom omsorgen.

Topp tio undersköterskelöner i Sverige

Härryda: 29 805

Åre: 29 803

Österåker: 29 734

Mölndal: 29 563

Älvdalen: 29 428

Ale: 29 424

Ljusnarsberg: 29 265

Strömstad: 29 250

Gnosjö: 29 239

Trelleborg: 29 238

LÄS MER:Så tycker Härrydaborna om de höga matpriserna: ”Jag har lagt ner tomater”

LÄS MER:Mariia siktar på att jobba som läkare – även i Sverige

LÄS MER:Oksana: ”Vill att mina barn ska ha ett liv utan krig”

ANNONS