Härryda på pallplats när utmärkelsen Årets superkommun 2023 delades ut på Almedalsveckan

Nära skjuter ingen hare. När tidningen Dagens samhälle under torsdagskvällen prisade Årets superkommun på Almedalsveckan i Visby blev det ingen upprepning av förra årets segersuccé. Istället var det en annan västsvensk kommun som knep utmärkelsen.

ANNONS
|

Donners plats må vara Almedalsveckans hjärta, men det är på Strandvägen framför konferenscentret Wisby Strand som den riktiga gräddhyllan är med utsikten mot ett böljande blått Östersjön. Det var just här, i tidningen Dagens samhälles stora tält och årliga mingelbaluns, som beskedet som Härryda kommun både längtat och bävat inför levererades under torsdagskvällen.

Landvetter Södras vd Maria Ådahl var på plats inför utdelningen. Med endast några minuter kvar till utmärkelsen skulle presenteras gav hon följande kommentar till Härryda-Posten.

– Det är fantastiskt att vara del av en superkommun i en superregion med kandidater från Västsverige. Det är ett gemensamt pris mellan näringsliv, kommun och invånare där samverkan är nyckeln och kärnan till att vi hamnar här,

ANNONS

Det blev dock ingen favorit i repris. Istället blev det grannkommunen Kungsbacka som tog hem segern i kampen om utmärkelsen Årets superkommun i kategorin ”Storstadskommuner”.

– Det är inte fy skam att vara nominerad heller, sade Maria Ådahl efter att Kungsbacka korats till vinnare.

I nomineringen för Härryda inför kvällens besked stod det bland annat: ”Förbindelser är mycket riktigt ett toppnummer för Härryda i vår rankning, tillsammans med ekonomi, skola och kultur- och fritidskategorin. Härryda är titelförsvarare då den snabbväxande kommunen tog hem titeln i fjol efter att i flera år stadigt klättrat i Dagens Samhälles ranking.”

De nominerade kommunerna sorteras utifrån SKR:s kommungruppsindelning. Bakom bedömningen finns 18 kategorier utifrån hela 144 olika mätvärden, bland annat inom skola, ekonomi och näringsliv.

Tidigare vinnare Årets superkommuner

2022 Härryda, Jönköping, Lidköping

2021 Mölndal, Uppsala, Kalmar

2019 Stockholm, Halmstad, Varberg

2018 Halmstad, Varberg, Nacka

2017 Vara, Sundbyberg, Umeå

2016 Höör, Solna, Åre

2015 Lomma, Sundbyberg, Luleå

Källa: Dagens samhälle

LÄS MER:Sanningen om Härryda visas på Almedalsveckan

LÄS MER:Trafikverket vill se tågtunnel under Mölnlycke

LÄS MER:Härryda kan bli årets superkommun – igen

ANNONS