Här är Härrydas klimatlöften för kommande tre år: ”Viktig fråga”

Tolv klimatlöften har antagits för att minska utsläppen inom kommunen. Detta ska bidra till att Västra Götalandsregionen blir fossiloberoende år 2030, i enlighet med klimatmålen.
– Det är en jätteviktigt fråga. Vi valde ut de vi känner att vi klarar av, och har möjlighet att fokusera på, säger kommundirektören Pia Alhäll.

ANNONS
|

Härryda kommun har, tillsammans med övriga kommuner i Västra Götalandsregionen, åter igen inbjudits till att delta i en klimatsatsning, som ska bidra till att minska koldioxidutsläppen regionalt.

Tidigare bedöms kommunernas införlivade klimatlöften ha minskat utsläppen med drygt 75 000 ton koldioxidekvivalenter, som är ett mått för att beräkna klimatpåverkan av växthusgaser. Detta under åren 2021 och 2022, enligt siffror från regionen och länsstyrelsen i Västra Götalands län, som är bakom initiativet.

Nu har ribban höjts, och istället för tjugo klimatlöften föreslås kommunerna att anta uppemot trettio löften om klimatåtgärder, som ska genomföras under en treårsperiod.

ANNONS

Bland dessa föreslås att trä ska prövas som byggmaterial i all kommunal byggnation, och att stommen ska bestå av minst 50 procent trä i minst tre byggprojekt, något som förvaltningen däremot föreslog att Härryda-politikerna inte skulle lova att försöka genomföra.

Detta, bland annat, på grund av att den planerade ishallen i kommunen inte uppfyller dessa krav.

– Trettio klimatlöften är många. Vi har valt de vi känner att vi klarar och har möjlighet att fokusera på. Som vi tror att vi kan få bäst effekt av. Vi har ett hållbarhetsstrategiskt program som gäller från i år, och som även klimatdelen redan är en del av, förklarar Pia Alhäll, som är kommundirektör.

Därför har förvaltningen valt att lyfta fram tolv stycken, där arbetet redan är mer eller mindre påbörjat inom kommunen.

Bland dessa är att klimatarbetet ska följas upp årligen, att näringslivet och invånarna ska involveras, att matsvinnet ska minskas och att kommunens personbilar ska köras på förnybar el, biogas eller vätgas.

Oppositionen ville se att fler löften om klimatåtgärder antas

Under torsdagen var det på kommunstyrelsens möte delade meningar om huruvida alla trettio löften i den regionala klimatsatsningen, eller de tolv som förvaltningen föreslog, skulle antas.

Efter omröstning kom majoriteten överens om att säga ja till förvaltningens förslag. SD var det enda partiet som ville avslå ärendet helt.

ANNONS

– Inom alliansen har vi många olika synpunkter på att vi borde lägga våra resurser på att göra saker som ger riktiga effekter, istället för att jobba med en del klimatlöften som inte ger effekter, utan är mer åt plakathållet. Men vi sa i alla fall att vi skulle gå på det som förvaltningen har förslagit. De har tagit fram ett förslag som de har motiverat tydligt utifrån våra andra styrdokument, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Han förklarar vidare:

– Vi resonerar som så att lovar vi någonting vill vi hålla det. Annars kan man ju inte lita på kommunen. Vi vill inte bara skapa nya pappersrapporter, för att det ska se ut som att vi gör något.

Att löftena som nu antagits är sådana som kommunen redan arbetar med mer eller mindre, gör att Marie Strid (MP), tillsammans med övriga rödgröna, hade velat se att hela listan med de trettio föreslagna klimatlöftena antas.

– Man ser att det är svårt att klara det. Är det inte då berättigat att säga nej till det löftet? När det handlar om klimatet är det mycket viktigare än att inte göra nånting alls. Koldioxidbudget exempelvis hade vi velat ha och det är det flera kommuner som jobbar med idag. Den offentliga verksamheten är jätteviktig för att visa för invånare, och barnen, att det finns en framtid som man kan påverka den i rätt riktning, säger Marie Strid (MP).

ANNONS

Härryda i botten över kommuners utsläppsminskning

Enligt sajten Klimatkollen, som kommunen själv följer, behöver Härryda kommun minska sina utsläpp med nära 25 procent årligen, för att kunna vara i linje med 1,5-gradersmålet i Parisavtalet, som slöts 2015.

För närvarande bedöms kommunen ha en årlig utsläppsminskning på knappt två procent, och ligger därmed på plats 240 av 290 kommuner.

Men Vorberg (M) är optimistiskt.

– Jag är ute och träffar många företag, som gör fantastiska saker som inte kommer fram i media. Det finns fantastiska möjligheter om kommuner, företag och andra får jobba med saker som ger effekt. Jag är helt övertygad att vi är på rätt väg. Det viktiga är att man inte skrämmer livet ur människor, och sprider domedagsprofetia.

Klimatsatsningen: 12 löften för att minska utsläpp

Dessa är löftena som Härryda kommun har antagit i den regionala klimatsatsningen.

1.Vi har en årlig uppföljning av klimatarbetet.

2. Vi involverar alla invånare i alla åldrar i klimatarbetet.

3. Vi minskar utsläppen tillsammans med näringslivet.

4. Vi arbetar strategiskt med att minska klimatpåverkan genom upphandling.

5. Vi säkerställer kompetens och resurser för att upphandla med klimathänsyn.

6. Vi utvecklar gaturum för ökad tillgång och attraktivitet.

7. Våra nya personbilar körs på förnybar el, biogas eller vätgas.

8. Vi arbetar med hållbart resande för våra anställda.

9. Vi minskar matsvinnet i offentliga måltider och når mål.

10. Vi använder cirkulära möbler.

11. Vi möjliggör för invånarna att låna/hyra produkter i stället för att köpa.

12. Vi energieffektiviserar vårt fastighetsbestånd.

Källa: Härryda kommun.

ANNONS