Hällingsjöskolan omfattar årskurs 6 från och med hösten

Under tisdagen slogs det fast att Hällingsjöskolan från och med höstterminen också ska omfatta årskurs 6.
– Jättebra, tycker skolans rektor Tina J Björk.

ANNONS

Det var när nämnden för utbildning, kultur och fritid i Härryda sammanträdde tidigare i veckan som beslutet fattades. Beslutet bottnar i omorganiseringen av grundskolan som verkställdes i höstas, som innebar att Härryda kommun övergick till en stadieindelning med lågstadium (åk F-3), mellanstadium (åk 4-6) och högstadium (åk 7-9).

I förvaltningens redovisning, som låg i grund till beslutet, lämnades förslag på att samtliga skolor i kommunen förutom Hällingsjöskolan och Eskilsbyskolan skulle stadieindelas från och med läsåret 2022/23. Anledningen till undantaget för Hällingsjöskolan var: ”att det förelåg lokalmässiga begränsningar för att genomföra en sådan förändring.”

Men nu har alltså ett nytt beslut fattats och efter genomförda lokalanpassningar kommer Hällingsjöskolan från och med höstterminen 2023 också omfatta årskurs 6. Anledningen beskrivs bland annat handla om tryggheten i att gå kvar hela mellanstadiet i en bekant miljö.

ANNONS

Moderaten Sven Karlsson, ordförande för nämnden för utbildning, kultur och fritid menar att det var ett logiskt beslut.

– Jag tror också det är ganska bra eftersom barnen i sexan slipper åka skolskjuts till Rävlanda redan då och så vidare. Så det är mycket som känns bra med det här beslutet, säger han.

Beskedet tas emot med öppna armar på Hällingsjöskolan

Tina J Björk, rektor på Hällingsjöskolan, tar också emot beskedet med öppna armar.

– Det är något som alla vi på skolan har önskat. I och med att övriga skolor i kommunen har den stadieutdelningen så känns det naturligt att vi också har det och att vi får ha våra sexor kvar.

På vilket sätt kommer det att gynna skolan?

– Framförallt kommer det att gynna eleverna. Årskurs 6 är ju den årskursen när det är nationella prov och det första betyget. Som lärare vill man nog gärna ha avslutet med sin grupp, säger hon och fortsätter:

– Så det känns jättebra att vi kan få avsluta i sexan med eleverna innan de förflyttas till Rävlanda.

Hur kommer det påverka er organisation?

–Jag har inte gjort klart höstens organisation helt ännu. Så jag är lite osäker på om jag kommer att behöva rekrytera eller ej. Men vi är lärartäta och har god lärarbehörighet så jag tror inte att det blir några större problem.

ANNONS

Har ni fått några ökade resurser från kommunen?

– Vi får ju såklart elevpengar för de eleverna som vi får behålla. Så är det ju, säger Tina J Björk.

LÄS MER:Härryda kommuns befolkning växer mest i Västra Götaland

LÄS MER:Vårdcentralen i Hindås i tabelltoppen: ”Känns jättekul”

LÄS MER:Saga från Landvetter kan bli årets tech-tjej: ”Det är verkligen en ära”

ANNONS