Från generation till generation på Sammels lantgård i Landvetter

I fem generationer har Sammels lantgård på 115 hektar gått i arv hos familjen Samuelsson. Härryda-Posten besökte platsen som varit i släktens ägo sedan 1856.

ANNONS
|

Gården är belägen på en höjd som överblickar trakten. Lilian Samuelsson, 65, gör sig fri från arbetet i köket för att berätta om gården, som engagerar hela familjen. Kärnan i verksamheten är jord-– och skogsbruk, men parallellt med det driver de ett café som startades 2005 och en gårdsbutik, där de säljer egenodlade grönsaker, frukt och egenproducerad saft, sylt och ägg från gårdens egna höns och honung från sina egna bin.

– Vi skördar våra produkter efterhand för att försäkra oss om att allt ska vara fräscht som finns i vår butik. Våra produkter är dessutom ekologiskt certifierade, förklarar Lilian Samuelsson.

ANNONS

I odlingarna som inramar caféet och gårdsbutik och snickeriet ligger den stora trädgården som är något av familjens stolthet och sköts av sonen Kristoffer Samuelsson. Lilian Samuelsson kallar den för ”visingsträdgård”. Den är uppbyggd helt och hållet efter sonens huvud och koncept.

Linda Sundvall, 51, från Göteborg har inte låtit vädret hindra henne och hennes vän Markus Ringberg, 47, boende i Norge från att komma hit.

– Jag läste om lantgården i något av mina flöden. När jag såg att man kunde köpa ägg värpta av frigående höns, tänkte jag på en gång att vi skulle åka hit och passa på att köpa ägg. Det är ju också en trevlig utflykt, säger Linda Sundvall samtidigt som hon tar ett flak med stora brunfärgade ägg ur kylskåpet.

Sammels lantgård populärt hos MC-cyklister

Inne på caféet sitter Ingrid Helsing tillsammans vid ett bord med sitt sällskap och fikar. Hon har varit här många gånger genom åren. Hon hade som vana att först stanna till vid en handelsträdgård som låg i närheten och sedan åka till Sammels café och fika. Hon pekar på två män i mc-ställ som sitter i trädgården och fikar:

– Det är ovanligt att det bara finns två mc-cyklister här idag. Det brukar fullt av dem eftersom det ligger så lägligt till.

ANNONS

Vanligtvis brukar det vara mellan 150 och 200 besökare. Men idag är det inte så många som sökt sig hit. Lillian Samuelsson tror att det beror på att det regnat.

På frågan vad som lockar besökarna svarar hon:

– Vi har öppnat vårt privata hem och vår privata trädgård för allmänheten.

LÄS MER:Svalkande listan: Här är Härrydas bästa badplatser

LÄS MER:Bokslukarna från Härryda ger sina bästa boktips för lata sommardagar

LÄS MER:Högsta domstolen nekar prövningstillstånd för A-traktorförare i Landvetter

ANNONS